Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τώρα τους πέφτει βαρύς ο ΕΝΦΙΑ

Να κλείσει το ταχύτερο δυνατό το θέμα του ΕΝΦΙΑ θέλει η κυβέρνηση, καθώς, όσο παραμένει η εκκρεμότητα αυτή, συνεχίζει να προκαλεί μεγάλο πολιτικό κόστος και εκφράζεται στις αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. που ζητούν μειώσεις στη φορολογία, ακόμα και εις βάρος του πρωτογενούς πλεονάσματος!
Εν όψει των αλλαγών που αναμένεται να ανακοινωθούν στις ...αρχές της επόμενης εβδομάδας, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει σειρά επαφών τόσο με αντιπροσωπεία βουλευτών της Ν.Δ. όσο και με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτική του έκρυθμου κλίματος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και ειδικά στη Ν.Δ., είναι η δήλωση του βουλευτή και πρώην γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι βαριά η φορολογία και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αναθεωρήσουμε, ακόμα και σε βάρος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ας εμφανίζουμε μικρότερο πλεόνασμα» (real fm).
Σε πιο ήπιους τόνους, αλλά στην ίδια κατεύθυνση, ο τέως υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «τερατογένεση» και εκτίμησε ότι ο ΕΝΦΙΑ, «όπως εφαρμόστηκε, έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση» και τόνισε ότι «έχει προκαλέσει ένα αίσθημα ανασφάλειας στη μεσαία και μικρομεσαία αστική τάξη», συμπληρώνοντας ότι «στην οικονομία της αγοράς δεν φορολογούμε την ιδιοκτησία και δεν τιμωρούμε. Φορολογούμε το εισόδημα και τις υπεραξίες».
Ενημέρωση Χαρδούβελη
Το μεσημέρι ο Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει συνάντηση με τους βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στο β' θερινό τμήμα της Βουλής, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αλλαγές που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλάζιοι βουλευτές ζήτησαν να δουν τον υπουργό, καθώς, εκτός όλων των άλλων, στις τάξεις τους επικρατεί έντονη ενόχληση από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με τους υπουργούς της κυβέρνησης «διορθώσεις» και «βελτιώσεις» και επικοινωνιακά καταφέρνει να διαμορφώνει προφίλ πιο «ευαίσθητου κοινωνικά» κυβερνητικού εταίρου έναντι της Ν.Δ. Επίσης, υπάρχει εκνευρισμός από διαρροές που γίνονται μέσω ιστοσελίδων και χρεώνουν το φιάσκο και το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ στις αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. που ζητούσαν αλλαγές.
Νωρίτερα το πρωί, ο Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ όπου θα υπάρξει αλληλοενημέρωση γύρω από τις σκέψεις που υπάρχουν για «διορθώσεις και βελτιώσεις» στον ΕΝΦΙΑ. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «να καταστεί δικαιότερος ο ΕΝΦΙΑ».
Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει αποκλειστεί η μείωση του συνολικού προσδοκώμενου ποσού από το συγκεκριμένο φόρο που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία και εξετάζονται αλλαγές που θα ανακατανέμουν τα ίδια βάρη στους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: