Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η ΔΗΜΑΡ χάνεται στη σκόνη της προεδρολογίας


Τρεις μέρες μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση έχει καταλήξει να προτείνει τον Φώτη Κουβέλη για Προέδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει κάνει κάποια δήλωση με την οποία να αποσαφηνίζει τις προθέσεις του. Με διαρροές έχει γνωστοποιήσει ότι ...
«δεν έχει δεχθεί βολιδοσκόπηση», αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται. Επομένως, είναι σαν να δείχνει πως και βέβαια συγκινείται από την προοπτική να προταθεί για τη διαδοχή του Καρόλου Παπούλια και απλώς δεν εξυπηρετείται από την πρόωρη ανακίνηση του θέματος. Το τελευταίο διαφαίνεται από τις συνεχείς αναφορές των στενών συνεργατών του σε «άκαιρη συζήτηση» και σε αποφάσεις που θα ληφθούν «με βάση το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου».
Ωστόσο, ήδη η ΔΗΜΑΡ έχει διχαστεί και οι βουλευτές άρχισαν να παίρνουν θέση, αφού ο Φώτης Κουβέλης δεν έκλεισε το θέμα. Μέχρι στιγμής ο Γιάννης Πανούσης και η Ασημίνα Ξηροτύρη έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν για ΠτΔ, η Μαρία Ρεπούση παραπέμπει στις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, η Μαρία Γιαννακάκη επιμένει ότι ο Φ. Κουβέλης δεν ενδιαφέρεται. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν συσπειρώνει ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, κάτι που προφανώς θα ληφθεί υπόψιν από το Μέγαρο Μαξίμου που άρχισε να τον «μετράει». Την ίδια ώρα, εκφράζονται γκρίνιες στο εσωτερικό της ΝΔ, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης είπε πως θέλει κεντροδεξιό ΠτΔ και ο βουλευτής Ανδρέας Ψυχάρης πρότεινε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Κουβέλη τάχθηκε ο επικεφαλής της Μεταρρυθμιστικής Τάσης Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ο φυσικός διάδοχος του Κουβέλη στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Αλλά η Μεταρρυθμιστική Τάση έχει δηλώσει ότι δεν θα μετάσχει στο προγραμματισμένο για τις 12 Σεπτέμβρη συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και ο Φ. Κουβέλης, μέχρι στιγμής, δεν έχει συμφωνήσει στην αναβολή του συνεδρίου. Αν πράγματι γίνει το συνέδριο με την απουσία της ΜΤ, ο Φ. Κουβέλης, πιθανότατα, θα επανεκλεγεί πρόεδρος αλλά αυτό δεν θα σημαίνει απαραιτήτως κάτι για το θέμα της προεδρικής εκλογής.
Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή. Εκεί το θέμα θα μπει στο τραπέζι και ο Φ. Κουβέλης θα υποχρεωθεί να ανοίξει τα χαρτιά του. Οι εντυπώσεις, όμως, θα έχουν ήδη δημιουργηθεί. Το τι θα γίνει τελικά σε σχέση με την υποψηφιότητά του Φώτη Κουβέλη για την ΠτΔ θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αφού θα δοθεί σήμα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης που κυοφορείται ή έτσι εξαγγέλλεται.
Αυτή τη στιγμή ο Φώτης Κουβέλης γίνεται πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αποκάλυψη του παρασκηνίου γύρω από τις διεργασίες για την προεδρική εκλογή θα του βγει, τελικά, σε καλό. Μπορεί, απλώς, να καεί και στο μεταξύ το κόμμα του, που τώρα υπερπροβάλλεται, να έχει δεχθεί τη χαριστική βολή διστάζοντας να διαλέξει πλευρά.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: