Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Δεν κοπάζει η οργή στο Φέργκιουσον

Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης επιχείρησε για ακόμη μια φορά η αστυνομία να διαλύσει διαδηλωτές στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, όπου συνεχίζονται οι πολυήμερες ταραχές μετά τη δολοφονία 18χρονου αφροαμερικανού από αστυνομικό. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι χθεσινές διαδηλώσεις -αν και σε τεταμένο κλίμα- ήταν επί το πλείστον ειρηνικές. Ο Μπαράκ Ομπάμα στέλνει ...στο Φέργκιουσον τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ με εντολή να ερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του νεαρού και ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση τόσο από όλες τις πλευρές.
 
Ο κυβερνήτης του Μισούρι ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας για το Φέργκιουσον τη Δευτέρα (που είχε τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο) καθώς δυνάμεις της Εθνοφρουράς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης. Η Εθνοφρουρά θα τελεί υπό την εποπτεία των αρχών της πολιτείας και οι δυνάμεις της μπορεί να αναπτυχθούν κοντά σε συγκεντρώσεις διαδηλωτών.
 
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είπε στον κυβερνήτη πως η χρήση της Εθνοφρουράς θα πρέπει να είναι περιορισμένη και ζήτησε να αμβλυνθεί η ένταση, να επουλωθούν οι πληγές και να επανέλθει η ηρεμία στην πόλη.Την Τετάρτη αναμένεται να φτάσει στο Φέργκιουσον ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ."Σε μια κοινότητα όπως το Φέργκιουσον, που δικαίως νιώθει πληγωμένη και ψάχνει για απαντήσεις, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω και πάλι να υπάρξει κάποια κατανόηση και όχι απλώς ο ένας να βάλει κατά του άλλου" είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και συμπλήρωσε:"Ας προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε παρά να πληγώνουμε ο ένας τον άλλον".
 
Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν ήρεμοι, αναφέροντας ότι μια μικρή μειοψηφία χρησιμοποιεί το θάνατο του Μάικλ Μπράουν για να προκαλεί τη βία. "Αν και κατανοώ τα πάθη και την οργή που προκλήθηκαν μετά το θάνατο του Μάικλ Μπράουν, η εκδήλωση του θυμού με λεηλασίες, με όπλα και με επιθέσεις κατά της αστυνομίας μπορεί μόνο να αυξήσει τις εντάσεις και να οδηγήσει στο χάος. Θα υπονομεύσει έτσι κάθε προσπάθεια για να απονεμηθεί δικαιοσύνη" κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: