Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Σε επίπεδα 1980 οι μισθοί


Τις δραματικές μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 23% την τελευταία τετραετία καταγράφει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δείχνει ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει πέσει σε επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών.

«Αγκάθια» για τους εργαζόμενους παραμένουν εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, η ανασφάλιστη εργασία και το ...
λεγόμενο ευέλικτο ωράριο. Παράλληλα 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πληρωθούν ακόμη και έως ένα χρόνο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το MEGA, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των πραγματικών μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει γυρίσει είκοσι χρόνια πίσω.

Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2013.

Από αυτή προκύπτουν ότι ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 750 με 800 ευρώ μικτά, από 1100 που ήταν στην αρχή της κρίσης καταγράφοντας μείωση κατά μέσο όρο 23%.

Ακόμη πιο δραματικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι από τα 751 ευρώ μειώθηκαν κατά 22% στα 560 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% στα 510 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών.

Αυξάνονται οι απλήρωτοι
Η έρευνα της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών με τις μειώσεις που έχει υποστεί, βρίσκεται στα επίπεδα του 1980. Αυτό σημαίνει ότι με τον σημερινό κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει κανείς τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε στις αρχές της δεκαετίες του 1980.

Επίσης, καταγράφει την εντυπωσιακή αύξηση των εργαζομένων οι οποίοι καθυστερούν να πληρωθούν.

Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πάρουν το μισθό τους από 1 μήνα έως και 12 μήνες. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα με λιγότερους από 5 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την έρευνα, τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά εργασίας:

* Οι χαμηλοί μισθοί

* Η ανασφάλιστη εργασία

* Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες ενώ το 2009 αντιπροσώπευαν το 26% των νέων συμβάσεων σήμερα κυριαρχούν, αφού το 2013 αντιπροσώπευαν το 51% των νέων συμβάσεων εργασίας.

ΠHΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: