Ενώ στην κυβέρνηση προαναγγέλλουν «οδικούς χάρτες» για φοροελαφρύνσεις και «διορθώσεις αδικιών», που θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ, η τρόικα ρίχνει το πρώτο «μπλόκο» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σχετικά με την αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή χρεών...
Λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση στο Παρίσι κλιμακίου της κυβέρνησης και των εκπρόσωπων των δανειστών (Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου), η τρόικα στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση απορρίπτοντας το κυβερνητικό αίτημα να αυξηθούν σε 100 οι δόσεις για την για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αυγής επιμένουν πως οι 48 δόσεις είναι αρκετές, παρότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτοξεύονται κάθε μήνα κατά 1 δισ. ευρώ. Όσο για τις φοροελαφρύνσεις η τρόικα φέρεται να ζητάει ισοδύναμα μέτρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Ανάπτυξης «επανέφερε στην τάξη» τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διέδιδαν ότι μπορεί και μονομερώς να εφαρμοστεί ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» με την οποία η κατάσχεση ακινήτου θα ξεκινάει από τα δύο τρίτα και όχι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του.
Από το Παρίσι...
Σχετικά με τις επικείμενες συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, το Βήμα της Κυριακής, αναφέρει πως το βασικό αιτούμενο της Αθήνας είναι η άμεση έναρξη της συζήτηση για το ελληνικό χρέος αλλά και η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εξέλιξη που εκτιμά ότι «θα άλλαζε την εικόνα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό». Κατά τις συζητήσεις η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει στο τραπέζι το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, του ασφαλιστικού, των εργασιακών αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Το Έθνος της Κυριακής αναφέρει πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών καθώς γνωρίζει πως δύσκολα θα υπάρξουν αποφάσεις στο Παρίσι. «Το Παρίσι θα είναι προπαρασκευαστικό της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα γίνει από την τρόικα στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου», είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο Τζέρι Ράις από το ΔΝΤ. Αυτό που θα επιχειρήσει να προβάλλει η κυβέρνηση είναι ένα «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε εξαγγελίες στη ΔΕΘ.
Στον «οδικό χάρτη»...
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, θέλοντας να δώσει «κλίμα αλλαγής», αναφέρει πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» με «στοχευμένες ελαφρύνσεις βαρών, διόρθωση αδικιών αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων». «O Αντώνης Σαμαράς θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο και θα μας προσφέρει ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα και τη νέα Ελλάδα που έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε.
Όπως είπε «πριν από δύο χρόνια η χώρα και η οικονομία κρεμόταν από μία κλωστή, σήμερα όλα έχουν αλλάξει με τη δουλειά του Πρωθυπουργού, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά κυρίως με τις θυσίες που έχουν κάνει όλοι». «Παίρνουμε ξανά τις τύχες στα χέρια μας. Οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στη ζωή του Έλληνα πολίτη. Η διαπραγμάτευση του Παρισιού αποτελεί την αφετηρία για την επόμενη μέρα. Ξεκινά μια νέα εποχή όπου η Ελλάδα θα έχει τον πρώτο λόγο. Η πρόοδος που κάνουμε είναι εκείνη που θα καθορίζει την ατζέντα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πλέον μπαίνουν οι βάσεις για μια χώρα που επιτέλους θα παράγει και θα λειτουργεί βασισμένη σ΄ ένα πρότυπο ορθολογικό και σύγχρονο», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Καλό θα είναι να αφήσουμε τον κόσμο να επιστρέψει από τις διακοπές του στα σπίτια του και στις δουλειές του και μετά να συζητήσουμε για δημοσκοπήσεις».
Υπάρχει και ο Γιούνκερ
Εν τω μεταξύ κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως η συνάντηση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Αντώνη Σαμαρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, έγινε σε «εξαιρετικά καλό κλίμα». Οι Σαμαράς και Γιούνκερ μίλησαν για 25’ λεπτά σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκαν και στις «θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και τις στις ευοίωνες προοπτικές εν όψει της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος όπως και μετά την ολοκλήρωσή της».
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου