Η διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι στις 3-5 Σεπτεμβρίου και κατόπιν η παρουσία του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ αποτελούν τα δύο πρώτα κομβικά σημεία ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η συγκυβέρνηση.
Δεδομένης της αδυναμίας τους να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 180 ψήφους για την αποτροπή πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ποντάρουν... προς το παρόν, τα πάντα στην προσπάθεια να αποσπάσουν μια συμφωνία από την τρόικα προκειμένου να μπορέσουν να παρουσιάσουν κάποιες φοροελαφρύνσεις.
Με αυτόν τον τρόπο προσδοκούν να πάρουν μια πολιτική ανάσα, να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις κοινωνικές αντιδράσεις που φουντώνουν λόγω ΕΝΦΙΑ, παρουσιάζοντας "ρεαλιστικές" εξαγγελίες στη ΔΕΘ για φοροελαφρύνσεις, με απώτερο στόχο να εξαντλήσουν τα περιθώρια για μια αντιστροφή του κλίματος και τη διαμόρφωση μιας εικόνας που θα "επιτρέψει" σε ανεξάρτητους βουλευτές να συνδράμουν στην επίτευξη προεδρικής εκλογής. Η διαπραγμάτευση για την "επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους", στη συνέχεια, θα αποτελέσει για τη συγκυβέρνηση την τελευταία ευκαιρία της για να ανατρέψει τις εκτιμήσεις που θέλουν την πρόωρη κάλπη δεδομένη σε περίπτωση που το άθροισμα των "πρόθυμων" βουλευτών είναι μικρότερο από 180.
Όμως για τη δυσκολία συγκέντρωσης των απαιτούμενων ψήφων δεν κρύβουν τις αμφιβολίες τους ακόμα και προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Άδ. Γεωργιάδης, παραδέχτηκε (ΣΚΑΪ) επ' αυτού ότι αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες είναι 50-50, αν και εκτίμησε ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές."Δεν ξέρω αν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, αλλά πρέπει να βρεθούν" δήλωσε ο Π. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι "είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας για άλλους σκοπούς".
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του άφησε ο ανεξάρτητος Ν. Κακλαμάνης: "Aν τα πολιτικά προαπαιτούμενα δεν υπάρξουν στον προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να μαζευτούν οι 180 για τον ΠτΔ" δήλωσε (ρ/σ Real) για το θέμα της αλλαγής του νόμου κατά τον οποίο όσοι έχουν οφειλές στην εφορία θεωρούνται αυτομάτως και φοροφυγάδες και διώκονται ποινικά. "Περιμένω να δω τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα αποφασίσω τι θα κάνω" συμπλήρωσε.
Ψάχνουν προσθήκες στο κυβερνητικό μπλοκ
Την ίδια ώρα στα μετόπισθεν του κυβερνητικού στρατοπέδου εξελίσσεται μια προσπάθεια να διαμορφωθεί εικόνα συνοχής και ενίσχυσης της "εθνικής προσπάθειας" του κυβερνητικού πόλου, κυρίως μέσα από την προσέλκυση στελεχών που έχουν απομακρυνθεί από τα δύο κόμματα. Παράλληλα, αυτές οι κινήσεις μπορούν να έχουν και περισσότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, να αξιοποιηθούν δηλαδή ως κομματικές προσθήκες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.Ο Καρατζαφέρης... άλλο που δεν θέλει
Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και προχωρά γοργά το δημόσιο "φλερτ" κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Όλα (και κυρίως ο ίδιος) δείχνουν ότι η προσέγγιση του Γ. Καρατζαφέρη εκ μέρους της Ν.Δ. θα καρποφορήσει, αν και αυτό μπορεί να συμβεί ως "συνεργασία" μαζί της και όχι ως ένταξή του σε αυτήν. Με χθεσινό άρθρο του στο "Έθνος" ο παραγκωνισμένος πολιτικός επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη βασιμότητα της προσπάθειας που ξεκίνησε ο Αντ. Σαμαράς για προσέλκυσή του στην πλευρά της κυβέρνησης.Έτσι, σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεών του, με τις οποίες προσπάθησε να αιτιολογήσει την επικείμενη συνεργασία του ως προσπάθεια για φραγμό στον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αφού "ο Τσίπρας καλπάζει", ο Γ. Καρατζαφέρης παραλλήλισε χθες την αξιωματική αντιπολίτευση με "λύκο" και δήλωσε πανέτοιμος, τώρα που "μπήκαμε ήδη στην ώρα της εθνικής ευθύνης", να δώσει "τη μάχη του λεπτοδείκτη" με αυτούς που "είναι ταγμένοι" "να τον σπρώξουν προς τη σωστή φορά...".
Προσπαθώντας δε να δικαιολογήσει αυτή τη μεταστροφή του απέναντι στη Ν.Δ., έκανε λόγο για τη "συνταγή" που πρέπει να αλλάξει, καταδεχόμενος να περιορίσει τον ρόλο που αξιώνει για τον εαυτό του σε εκείνον του "σεφ": "Εμείς περιοριζόμαστε στον ρόλο του σεφ, ας γευτούν τα εδέσματα οι άλλοι, αν δεν θέλουν να προσφέρουν εαυτούς έδεσμα στον καιροφυλακτούντα Λύκο".
Ο Λοβέρδος επιστρέφει (επίσημα) στο ΠΑΣΟΚ
Όσον αφορά τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, ο Ανδ. Λοβέρδος (και ο Χρ. Αηδόνης) προανήγγειλε (ρ/σ Βήμα) ότι επίκειται η επανένταξή του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ "θα γίνει αυτές τις μέρες μετά από συνεννόησή" του με τον Ευ. Βενιζέλο. Κίνηση που, πέρα από το ότι λειτουργεί περισσότερο συμβολικά σχετικά με την ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας -καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο Χρ. Αηδόνης τους τελευταίους μήνες ακολουθούν πιστά την κυβερνητική γραμμή στις διάφορες ψηφοφορίες- συνδέεται με τις εξελίξεις στην "Κεντροαριστερά" και το επικείμενο συνέδριο της "Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης".Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αυτή η ουσιαστική επιστροφή του Ανδ. Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ αφορά και την πρόθεσή του να διεκδικήσει μελλοντικά ακόμα και αρχηγικό ρόλο στο κόμμα ή στον νέο πολιτικό φορέα. Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά με το θέμα της ηγεσίας. Αντίθετα εκτίμησε ότι από την κινητικότητα που θα υπάρξει στον χώρο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο "κάτι θα προκύψει και το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης όπως το έχουμε οραματιστεί τον Οκτώβριο δεν θα είναι μία συγκέντρωση των ιδίων και των ιδίων, αλλά θα είναι ένα συνέδριο που θα εμπλουτίσει τον χώρο με συνεργασίες που θα καταλήξουν σε σχήμα που θα κατέβει στις εκλογές".
avgi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου