Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Επώνυμοι καταθέτες στην Κύπρο απέσυραν τα χρήματά τους λίγο πριν το «κούρεμα»



Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Μεταξύ των μέτρων που ...

εισηγήθηκε ο κος Νεοφύτου περιλαμβάνονται η απόδοση ευθυνών «σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όποιοι και εάν είναι, σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν βρίσκονται. Τραπεζίτες, επόπτες και πολιτικούς».

Παράλληλα ο ίδιος προτείνει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιμήκυνση των δανείων και μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Επιπρόσθετα, ο κος Νεοφύτου προτείνει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διασφάλιση όλων των καταθετών, εάν ψηφισθεί ο νόμος περί υποχρεωτικής μετατροπής μέρους των καταθέσεων τους σε μετοχές.

Μία από τις ρυθμίσεις που προτείνει ο ίδιος αφορά και την επαναγορά από το κράτος—μέσω των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο—των μετοχών αυτών στην τιμή απόκτησης τους, με μια επί πλέον λογική απόδοση για όσα χρόνια θα τις έχουν οι καταθέτες στην κατοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: