Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ευρω-ριφιφί άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Με το ποσό των 5,8 δισ., το οποίο η Λευκωσία πρέπει να εξασφαλίσει προκειμένου πάρει τη στήριξη της Ευρωζώνης, να έχει μετατραπεί σε φετίχ, οι εταίροι αφήνουν την κυπριακή πλευρά να κάνει την... κατανομή των ποσοστών της έκτακτης εισφοράς από τις καταθέσεις και κρατούν την ανάσα τους για τη σημερινή ψήφο στη Βουλή.Την ίδια ώρα η Ευρωζώνη ταλανίζεται από το σπάσιμο του ιερού άβατου της κατάθεσης στην τράπεζα, που κλονίζει την ψυχολογική εμπιστοσύνη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα, και επιπλέον από την καταρράκωση της περίφημης ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000. Πάντως, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση στις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Χθες αργά το βράδυ έγινε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά, το Eurogroup εκφράζει την άποψη ότι οι μικροί καταθέτες πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγάλους και σημειώνει τη σημασία της εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι η κυπριακή πλευρά θα προχωρήσει σε μια πιο σταδιακή κατανομή της έκτακτης εισφοράς. Το ποσό πάντως των 5,8 δισ. παραμένει όρος απαράβατος.

Στην ήδη βαριά ατμόσφαιρα των Βρυξελλών κυριαρχούσε και μια απίστευτη αίσθηση ότι οι πρωταγωνιστές της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο μόλις χθες άρχισαν να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις της και την πολιτική και ψυχολογική πολυπλοκότητά της.

Η αίσθηση αυτή έγινε ακόμα πιο έντονη, καθώς από το πρωί ξεκίνησε μια επίσης απίστευτη μάχη δηλώσεων και αντι-δηλώσεων, όπου το Βερολίνο έριχνε το φταίξιμο της απόφασης να «μπει χέρι» στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λευκωσία, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Λευκωσία και η ΕΚΤ έριχναν το φταίξιμο στο Βερολίνο.

Επί της ουσίας, ωστόσο, όλοι οι ισχυροί παίκτες της Ευρωζώνης έθεταν το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου ως όρο απαράβατο και ένιπταν τας χείρας τους, ρίχνοντας το μπαλάκι της κατανομής των ποσοστών στη Λευκωσία.

Χαρακτηριστική του κλίματος στις Βρυξέλλες ήταν και η πρωτοφανής άρνηση της Κομισιόν να προβεί σε «πολιτικά σχόλια», όπως είπε εκπρόσωπός της, για την κατάσταση στην Κύπρο, παραπέμποντας τους δεκάδες ξένους ανταποκριτές που είχαν κατακλύσει την καθιερωμένη καθημερινή συνέντευξη Τύπου σε άτυπη «τεχνική ενημέρωση». Η Κομισιόν θεωρείται πάντως μια από τους μεγάλους χαμένους της απόφασης, λένε στις Βρυξέλλες, και αυτό διότι φάνηκε σαφώς ότι έχει χάσει κάθε αξιοπιστία στα μάτια των ισχυρών της Ευρωζώνης μετά τους υπεραισιόδοξους υπολογισμούς που έκανε για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το μόνο που προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου ήταν κάτι πασίγνωστο πια εκείνη την ώρα: ότι οι εταίροι είναι ανοιχτοί σε διαφοροποίηση του ποσοστού του φόρου στις καταθέσεις σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup, υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή φορολογικό έσοδο ύψους 5,8 δισ. ευρώ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: