Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Μουδιασμένη η Κύπρος από το σοκ του κουρέματος όλων των καταθέσεων

Σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία της Κύπρου για προληπτικούς λόγους, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η απόφαση της Συνόδου του Eurogroup, αλλά και η άμεση εφαρμογή της ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, για ... κούρεμα όλων των καταθέσεων. Το μεσημέρι αναμένεται να γίνει υπουργική σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ εσπευσμένα επιστρέφει από το Λονδίνο και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής. Δραματικούς τόνους προσδίδουν στις χτεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης.

Ελεγχόμενη θεωρείται η κίνηση στα ATM της Κύπρου, αφού οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι το μέτρο της κατάσχεσης ισχύει ήδη και δεν μπορούν να περισώσουν κάτι. Ακόμη και λογαρισμοί σχολικής αποταμίευσης στους οποίους οι μαθητές καταθέτουν στο τέλος της εβδομάδας ποσά της τάξης των 5 ευρώ, διαπιστώνεται πως έχουν υποστεί το κούρεμα του 6,75% (είναι 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ). Άγνωστο είναι πόσους Έλληνες πολίτες αφορά η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση, αφού είναι γνωστό ότι αρκετοί είχαν μεταφέρει στην Κύπρο τα χρήματά τους για τα γλυτώσουν από ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο συσκέπτονται ήδη εκτάκτως οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων για λεπτομερειακή ενημέρωση επί της συμφωνίας στο Eurogroup. Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος, που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Δραματικοί τόνοι από την κυβέρνηση

Δραματική ήταν πριν από λίγο η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη στο ΡΙΚ, ο οποίος υπεραμυνόμενος της απόφασης στην οποία έλαβε το Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων είπε πως η Κύπρος βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας η οποία αν συνέβαινε θα είχε ολέθριες συνέπειες για τον τόπο ενώ για τις καταθέσεις θα σήμαινε κούρεμα της τάξης του 90%!

Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, αποχώρησε δύο φορές από τη χθεσινοβραδινή διαπραγμάτευση όταν η απαίτηση που είχε τεθεί στο τραπέζι από το ΔΝΤ και κάποιους άλλους εταίρους, για κούρεμα καταθέσεων της τάξης του 40%!. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Νίκος Αναστασιάδης εξεμάνη αποχωρώντας και λέγοντας ότι οι όροι που τίθενται είναι απίστευτα οδυνηροί. Αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να επαναρχίσει σε μία νέα βάση και να οδηγηθούμε τελικά στη συμφωνία η οποία επετεύχθη.

Πάντως, η κατάσταση όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης επιδεινώθηκε δραματικά -όπως ανέφερε και η ίδια η Κριστίν Λανγκαρντ χθες- από τον περασμένο Ιούλιο, αφού η απροθυμία, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να ληφθούν οδυνηρές μεν αλλά αναγκαίες αποφάσεις, ζημίωσαν τη χώρα μας κατα δύο δισ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: