Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Συμφωνία για ταμείο αλληλεγγύης

Δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα του κουρέματος καταθέσεων και δεν επανερχόμαστε σε αυτό το θέμα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κυπριακού κοινοβουλίου Γιαννάκης Ομήρου. Από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ... Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν αναμένεται να είναι έτοιμο για ψηφοφορία σήμερα το σχέδιο «Β» ενώ έκανε λόγο για συμφωνία ως προς τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης.

Μετά τη νέα συνάντηση των πολιτικών ηγετών υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του κυπριακού κοινοβουλίου Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών ένα σχέδιο -έστω και αναθεωρημένο- που να προβλέπει κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Από την πλευρά του ΔΗΣΥ, ο αναπληρωτής πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν αναμένεται να είναι έτοιμο για ψηφοφορία σήμερα το εναλλακτικό σχέδιο που θα προταθεί στην τρόικα για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες όλων των κομμάτων συμφώνησαν ομόφωνα να δημιουργηθεί ένα "ταμείο αλληλεγγύης".

Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».
Ο κ. Αβέρωφ απέφυγε να σχολίασει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

(Πηγή:Reuters, AMΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: