Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Το χρονικό του 24ωρου θρίλερ με τον Ριζάι - Η «μπλόφα» με τη χειροβομβίδα και ο άνθρωπος που κατάφερε να τον λυγίσει


Με ένα μικρό τρανζίστορ, τυλιγμένο με μονωτική ταινία, καλώδια και μπαταρία, προσπάθησε ο Αλκέτ Ριζάι να ξεγελάσει τις αρχές, επί 24 ώρες, με την...

απειλή ότι δήθεν είχε εκρηκτικό μηχανισμό, που πυροδοτούνταν με τηλεκοντρόλ και θα ανατίναζε τις φυλακές Μαλανδρίνου στον αέρα, αν δεν του διέθεταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο για να αποδράσει, μαζί με τους δύο άλλους Αλβανούς συγκρατούμενούς του, με τους οποίους κρατούσε ομήρους τους έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Καταλυτικό ρόλο στο αίσιο τέλος του θρίλερ, που έληξε στις 8.20 το βράδυ της Κυριακής, με την παράδοση των τριών κρατουμένων και την απελευθέρωση σώων των ομήρων, έπαιξε η Ειδική Ομάδα Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ένας αξιωματικός της ΕΚΑΜ, ο οποίος έχει συλλάβει άλλες δύο φορές στο παρελθόν τον Αλκέτ Ριζάι και η παρουσία του έπεισε τον Αλβανό κρατούμενο να δώσει τέλος στην αδιέξοδη κατάσταση.

Το θρίλερ άρχισε το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο Αλκέτ Ριζάι, μαζί με δύο ακόμη Αλβανούς (ο ένας κρατείται για ναρκωτικά και ο άλλος κατηγορείται για ληστεία και ανθρωποκτονία, αλλά και για απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Λάρισας), αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το -αποτυχημένο εν τέλει- σχέδιό τους.

Οι τρεις κρατούμενοι, έχοντας στην κατοχή τους δυο αυτοσχέδια μαχαίρια - λάμες και ισχυριζόμενοι ότι κατέχουν ποσότητα εκρηκτικών, έθεσαν σε ομηρία έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους οποίους περιόρισαν σε εσωτερικό χώρο των φυλακών, απαιτώντας να τους παραχωρηθεί ένα αυτοκίνητο για να αποδράσουν.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ».

Στο πλαίσιο του σχεδίου ενισχύθηκε άμεσα από την Αστυνομία η εξωτερική φρουρά των φυλακών με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας και των κοντινών Αστυνομικών Διευθύνσεων, και ειδικότερα με δυνάμεις της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος και των Περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, οι οποίες απέκλεισαν περιμετρικά τη φυλακή και όλη την ευρύτερη περιοχή.

Προοδευτικά κατέφθασαν ειδικές αστυνομικές ομάδες της ΕΚΑΜ, πέντε ειδικοί διαπραγματευτές και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και άλλα κλιμάκια. Την ίδια ώρα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ επόπτευε την περιοχή από ψηλά.

Η πρώτη απελευθέρωση ομήρου έγινε το βράδυ του Σαββάτου, λίγη ώρα μετά την έναρξη της ομηρίας. Ο όμηρος του Αλκέτ Ριζάι, διέφυγε της προσοχής του κακοποιού και βγήκε έξω από την αίθουσα που κρατούνταν χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Μόλις έφτασαν οι διαπραγματευτές, ένας από αυτούς άρχισε να συνομιλεί με τον Αλκέτ Ριζάι και κατάφερε να φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις. Στο στάδιο αυτό τη λύση έδωσε ο αξιωματικός της ΕΚΑΜ, τον οποίο γνώριζε ο Ριζάι απο προηγούμενες «συναντήσεις» τους και ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες έκαμψε και την τελευταία αντίσταση. «Εντάξει, ας το λήξουμε τώρα», είπε ο περιβόητος κακοποιός και παραδόθηκε μαζί με τους δύο συνεργούς του.

Σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξε στενή συνεργασία των αστυνομικών αρχών με τη διεύθυνση της φυλακής, την τοπική Εισαγγελία και όλους τους υπόλοιπους φορείς που ενεπλάκησαν στη διαχείριση του περιστατικού.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: