Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΟΧΙ από την κυπριακή Βουλή

Η κυπριακή βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές. Ο ... Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής διαψεύδει τις πληροφορίες ότι υπέβαλε την παραίτησή του (Reuters). Θα συναντηθεί την Τετάρτη στη Μόσχα με το ρώσο ομόλογό του. Ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης άφησε να εννοηθεί ότι η κυπριακή πλευρά διαθέτει σχέδιο Β. Το enet.gr μεταδίδει ζωντανά όλες τις εξελίξεις. Ολες οι εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο:

22.10:



Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν η οποία διήρκεσε μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ρωσίας υποσχέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη, να δώσει οδηγίες στους Υπουργούς του να εξετάσουν θετικά τα Κυπριακά ζητήματα, εν όψει και της επίσκεψης του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα. Επίσης συμφώνησαν να προετοιμαστεί και μεταξύ τους συνάντηση.

20:36:
«Η ευρωζώνη έκανε ένα ιστορικό σφάλμα και τώρα αυτό πρέπει να διορθωθεί» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Εκτίμησε ότι μπορούν να βρεθούν εφικτές λύσεις για τη Κύπρο, λόγω των μικρών μεγεθών. Και ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο.

20:21

Κυπριακή Βουλή: ΟΧΙ στο νομοσχέδιο με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές

20:20

«Η Ευρώπη, οι εταίροι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους (...) δεν είναι δυνατό με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το θέμα της Κύπρου» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ, Φώτης Κουβέλης, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Σημείωσε ότι η ύφεση απειλεί το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε την απουσία διαφανούς τραπεζικού συστήματος, λέγοντας ότι έχει μπλοκαριστεί από τη Γερμανία. Διαβεβαίωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι θωρακισμένη».

20:10

«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, η Κύπρος δεν θα πτωχεύσει» διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

20:09

Παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής οι διαδηλωτές που αξιώνουν καταψήφιση από την Ολομέλεια του Σώματος των αποφάσεων του Eurogroup για την Κύπρο. Κάποια στιγμή διαδηλωτές πέταξαν αυγά στους παραταγμένους πέριξ της Βουλής αστυνομικούς χωρίς να προκληθεί περαιτέρω ένταση. Λόγω αδιαθεσίας, ένας διαδηλωτής διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι «Δεν θα περάσει» και «Τρόικα έξω από την Κύπρο». Συνθήματα ακούστηκαν και υπέρ της Ρωσικής Δημοκρατίας.
20:07

Κυπριακή Βουλή: Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατηγόρησε το ΑΚΕΛ και τη κυβέρνηση Χριστόφια για χειρισμούς που οδήγησαν τη Κύπρο σε χρεοκοπία και είναι αυτοί που υπέβαλαν την αίτηση για βοήθεια από την τρόικα. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η συνεδρία της Βουλής είναι ιστορική γιατί σήμερα τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία, η εθνική ασφάλεια και η οικονομία του τύπου.


Προειδοποίησε ότι η ανάγκη για εθνική ενότητα δεν σημαίνει ότι θα δοθεί συγχωροχάρτι σε αυτούς που ευθύνονται για την κατάσταση, είτε βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα είτε στο ελεγκτικό σύστημα είτε είναι πολιτικά πρόσωπα. Το κούρεμα, τόνισε, ότι είναι οικονομικό χαρακίρι και ο Νίκος Αναστασιάδης εκβιάσθηκε να το αποδεχθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει η Βουλή. Ο Ν. Αναστασιάδης, είπε, ούτε πριν, ούτε τώρα είναι υπέρ του κουρέματος αλλά βρέθηκε ενώπιον της απειλής της άτακτης χρεοκοπίας.

Ο κ. Νεοφύτου κατηγόρησε τον Δημήτρη Χριστόφια γιατί αποδέχθηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων χωρίς να ζητήσει διασφαλίσεις για την Κύπρο, η οποία υπέστη βαρύτατο κόστος. Όπως είπε, δεν έχουν εφικτό και εναλλακτικό πλαίσιο τα κόμματα που καταψηφίζουν το κούρεμα και ευχήθηκε να μην οδηγηθεί η Κύπρος σε καταστροφή. Συνέχισε λέγοντας πως δεν θα παραδοθούν τα όπλα και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων.

Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου το κόμμα του θα τηρήσει αποχή. Τάχθηκε υπέρ της υποβολής αντιπρότασης ώστε να πειστούν οι εταίροι στην Ε.Ε να επανεξετάσουν την περίπτωση της Κύπρου. Κάλεσε επίσης τους ευρωπαίους να μην σπρώχνουν τη Κύπρο εκτός ευρώ γιατί δεν είναι η επιλογή της.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ καταννοεί το όχι στο νομοσχέδιο και κάλεσε και τους άλλους να κατανοήσουν το δικό του όχι στις περιπέτειες και τη χρεοκοπία. Ευχήθηκε να αποφευχθεί ο δρόμος προς τον γκρεμό. «Ο Θεός Βοηθός» κατέληξε.
20:01

Κυπριακή Βουλή: O γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι η Κύπρος είναι αυτή που γνωρίζει το πιο ωμό πρόσωπο της Ε.Ε και καλείται να πάρει μία απόφαση που περνάει κατά πολύ τα σύνορά της και επηρεάζει την ίδια την Ευρώπη.

Όπως είπε, η Ε.Ε στην περίπτωση της Κύπρου οι αποφάσεις είχαν και πολιτικό περιεχόμενο και ίσως κάποιοι είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου. Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι η Κύπρος κρίθηκε ότι μπορούσε να είναι μια χρήσιμη Ιφιγένεια που θα μπορούσε να θυσιαστεί στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων της κυρίας Μέρκελ.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επιτέθηκε εναντίον του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, αποδίδοντάς του ιδεολογικές αγκυλώσεις και υποταγή σε επιταγές του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στην ανάδειξη των προεκλογικών αντιφάσεων του Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με τα όσα συνέβησαν μετά την εκλογή του. Τάχθηκε και αυτός έντονα υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου.
19:41

O Kύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής διαψεύδει τις πληροφορίες ότι υπέβαλε την παραίτησή του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters

19:33

Αγορές: αρνητικός ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Κύπρο. Κάτω οι ευρω-μετοχές, πάνω ο χρυσός.

19:31

Λευκωσία: πολίτες, κρατώντας σημαία της Κύπρου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διαδηλώνουν κοντά στην κυπριακή βουλή, με βασικά συνθήματα «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία - Δημοκρατία - Ελευθερία». Νωρίτερα, πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών.

19:22
Κυπριακή Βουλή: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν, στην ομιλία του, τόνισε ότι η απόφαση που θα λάβει η Βουλή είναι ιστορική και η επίτευξη ομοφωνίας είναι απαραίτητη. Η πατρίδα, είπε, υφίσταται απρόκλητη και άδικη επίθεση και η απάντηση πρέπει να είναι μία, ενιαία και εθνική. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος πρέπει να μην δώσει το δικαίωμα σε κανένα να την μετατρέψει σε πειραματόζωο, όπως έκαναν με την Ελλάδα δήθεν για να την σώσουν.

Ο κ. Κάρογιαν είπε ότι είναι ανηθικότητα αυτό που επιχειρείται να επιβληθεί στη Κύπρο, ενώ χαρακτήρισε το Eurogoup λάκκο των λεόντων που εκβιάζει ωμά. Υποστήριξε, επίσης, ότι πίσω από τις μεθοδεύσεις κύκλων της Ε.Ε είναι η υποδούλωση της Κύπρου, ώστε να είναι ευάλωτη σε πιέσεις. Κατέληξε λέγοντας ότι οι Κύπριοι δεν θα γίνουν εθελοντικά θύματα σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, αν και γνωρίζουν ότι ακολουθούν δύσκολες μέρες. Τάχθηκε ενατίον της υιοθέτησης του νομοσχεδίου.

19:17

Μέγαρο Μαξίμου: Σε εξέλιξη η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο επίκεντρο οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα.

19:10

Κυπριακή Βουλή: Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, στην ομιλία του, διερωτήθηκε αν η Κύπρος θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε πειραματόζωο νεοαποικιακής δομής και να μετατραπεί σε υποτελές και αναξιοπρεπές κράτος. Είπε πως η βουλή πρέπει να πει όχι στην υποδούλωση στο ιταμό τελεσίγραφο και στον ωμό εκβιασμό.

Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε το κούρεμα παράνομο και ληστρικό και διερωτήθηκε πως το Eurogroup παραβιάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής υπενθύμισε ότι η Κύπρος περιήλθε σε δεινή οικονομική κατάσταση γιατί επέδειξε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και συνεισέφερε στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Ο κ. Ομήρου τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του εκβιασμού του Eurogroup και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση.

19:05

Μέχρι και κατά 50% εκτιμάται ότι θα είναι η εκροή των καταθέσεων από τις ξένες τράπεζες, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο για «κούρεμα», προειδοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο.

19:02

Κυπριακή Βουλή: Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μίλησε για προσπάθεια επιβολής μια νέας μορφής αποικιοκρατίας που την ονόμασε χρεοκρατία. Όπως είπε, αυτό που συνέβη με την απόφαση του Eurogroup ήταν μια απαράδεκτη και ατιμωτική απόφαση της Ε.Ε και του ΔΝΤ που προσπάθησαν να στερήσουν από τη Κύπρο μια από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης που είναι οι ξένες επενδύσεις. Τόνισε πως οι Οικολόγοι λένε "όχι" στην υποδούλωση της Κύπρου για πολλά χρόνια.

18:55

Κυπριακή Βουλή: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, στην ομιλία του ανέφερε ότι "οι εταίροι της Κύπρου μιλούσαν για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν το κυνηγητό των ρώσων ολιγαρχών που δήθεν βρίσκονται μόνο στη Κύπρο". Αποκάλυψε ότι στις επαφές με γερμανούς βουλευτές οι κύπριοι βουλευτές δέχτηκαν προσβολές. Αν έχουν διαφορές οι γερμανοί με τους ρώσους, είπε, το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος και η διάλυση της οικονομίας της. Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ακόμα πως «αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την Ευρώπη». Διερωτήθηκε τι θα γίνει με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς αν η Κύπρος αποδεχτεί το κούρεμα; Χαρακτήρισε την απόφαση της απόρριψης του νομοσχεδίου ως επικίνδυνη, αλλά αναπόφευκτη, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να ζήσει και χωρίς την τρόικα

18:52

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ ότι «κατανοεί» την αναστάτωση των μικροκαταθετών στην Κύπρο, που δεν φταίνε σε τίποτε για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, όμως δεν κατανοεί τη στάση του Eurogroup από τo οποίo ο ίδιος ανέμενε ότι θα προστάτευε τους μικροκαταθέτες.

18:50


"Εξαιρετικά σοβαρή" χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εξέφρασε τη λύπη του για τον κυπριακό λαό, μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο δεκαετιών.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. Φόλκερ Κάουντερ φέρεται να δήλωσε ότι εάν η κυπριακή Βουλή υπερψηφίσει απόψε το πρόγραμμα, το γερμανικό Κοινοβούλιο μπορεί να προγραμματίσει την δική του συνεδρίαση για την ερχόμενη Πέμπτη (η Μπούντεσταγκ κλείνει την Παρασκευή για τις πασχαλινές διακοπές).

18:43

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Κύπρο (αμερικανικά ΜΜΕ)

18:40

Κυπριακή Βουλή: Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας στην ομιλία του ανέφερε πως τα περιουσιακά στοιχεία του οποιουδήποτε είναι απαραβίαστα και επικαλέστηκε τα σχετικά άρθρα του κυπριακού Συντάγματος. "Οι ευρωπαίοι με την απόφαση του Eurogroup θεώρησαν ότι το κυπριακό σύνταγμα είναι κουρελόχαρτο. Ουδείς δεν πρέπει να δεχθεί να βάλει το κράτος το χέρι στην τσέπη των πολιτών υπό μορφή κλεπταποδόχου" είπε χαρακτηριστικά. Επιτέθηκε εναντίον της γερμανίδας καγκελαρίου και του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Κατέληξε λέγοντας πως το κούρεμα είναι επαίσχυντο και απαράδεκτο.

18:32

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΔΗ.ΣΥ για αναβολή της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή.

18:31

Αεροσκάφος της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας αναμένεται στη Κύπρο, μεταφέροντας 1 εκατομμύριο ευρώ για την μισθοδοσία των βρετανών στρατιωτών στις βάσεις.

18:23

Άρχισε πάλι η συνεδρίαση της κυπριακής βουλής.

18:15

Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει το νομοσχέδιο. Πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

17:43

Υπό παραίτηση τελεί - σύμφωνα με πληροφορίες - ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πτήση προς τη Μόσχα για συνάντηση με τον ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ.

Ο Μ. Σαρρής θα μεταφέρει στο ρώσο υπουργό Οικονομικών τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για το μνημόνιο, μετά την απόφαση του Eurogroup. Στη συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για αύριο, ο κ. Σαρρής θα ξεκαθαρίσει τί σκέφτεται να πράξει η κυπριακή κυβέρνηση και τί ζητά από τη Ρωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μόσχα έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για την στάση του κ. Σαρρή έναντι των ρωσικών συμφερόντων. Την παραίτησή του είχαν ζητήσει νωρίτερα ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού.
17:36

Σήμερα θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων στην κυπριακή βουλή, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο. Το κυβερνών κόμμα θα τηρήσει αποχή.

17:34

Εκατοντάδες πολίτες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από τη Κυπριακή Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Eurogroup και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Επί του παρόντος οι πρώτες ομάδες αποτελούνται από οπαδούς του ΑΚΕΛ και αργότερα αναμένεται η άφιξη και άλλων ομάδων.

17:30

«Η κλιμάκωση της επίθεσης αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων της Κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δεν περιορίζεται στο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων. Είναι αποτέλεσμα αφενός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

«Αποκαλύπτουν οι εξελίξεις ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας, όπως προπαγανδίζονταν. Ο κυπριακός λαός που είπε το περήφανο «όχι» στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, βαδίζοντας στον δρόμο της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ, της μη ένταξης σε καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως ο ΝΑΤΟϊκός «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», καταλήγει.


17.15
Ο εκπρόσωπος της Kομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε σήμερα ότι η εγγυοδοσία για τις καταθέσεις στην Ε.Ε. καλύπτει την περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης τραπεζών και δεν παρέχει προστασία έναντι φορολογικών μέτρων που εγκρίνουν κοινοβούλια υπό μορφή νομοθετήματος, υπεραμυνόμενος της απόφασης να επιβληθεί ένα τέλος στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου. Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπόφευκτο» να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της νήσου, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα.

17:07

Στις 18:00 το απόγευμα ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση στην κυπριακή βουλή. Θα συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο για το "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν σήμερα θα γίνει και η ψηφοφορία.

17:03

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Bουλής Ν. Παπαδόπουλος τόνισε ότι πρέπει να σταθμιστούν αρκετοί παράγοντες στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Π. Δημητριάδης προειδοποίησε ότι μπορεί να μην γίνει αποδεκτό το νομοσχέδιο ακόμη και εάν υπερψηφισθεί ως έχει από τη Βουλή, αφού αναμένεται να εισπραχθούν γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ και όχι 5,8 δισ., όπως προβλέπει η συμφωνία με το Eurogroup. Για πολλαπλά νομικά προβλήματα κάνει λόγο ο κύπριος Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης. Αναλυτικά οι δηλώσεις εδώ.


16:30

"Αντί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ασχολείται με το Αιγαίο και τα ψάρια του, καλό θα ήταν τέσσερις μέρες μετά το Eurogroup, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις εγκληματικές αποφάσεις για την Κύπρο", ανταπάντησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου.


16:20

Για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του, και αποδίδοντάς του πως «φαντασιώνεται τον εαυτό του Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παράλληλα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και για άλλα, σημαντικά εθνικά θέματα: «δεν δεχόμαστε μαθήματα αγάπης για την πατρίδα από τον αρχηγό ενός κόμματος που δέχεται τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων, μιλάει για Αιγαίο που ανήκει στα ψάρια του και "χαρίζει" ελληνικές βραχονησίδες στην Τουρκία».

16.19

Η Ευρωζώνη βρίσκεται τώρα μπροστά στο δίλημμα «ή να τροποποιήσει τις αποφάσεις της για την Κύπρο, ελέγχοντας τις εξελίξεις ή να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα τη βλάψουν ως σύνολο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας μυωπικές και τιμωρητικές τις αποφάσεις. «Για εμάς η στήριξη της Κύπρου είναι πρωτίστως, εθνική υποχρέωση», σημείωσε μετά από διαδοχικές συνομιλίες που είχε σήμερα με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

16:12

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής και της ολομέλειας της ελληνικής Βουλής με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά την άρνηση του προέδρου του Κοινοβουλίου σε αίτημα για συνεδρίαση της ολομέλειας. “Δυστυχώς, αρνήθηκαν με φτηνές δικαιολογίες. Η ουσία όμως παραμένει” τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επεσήμανε πως η απόφαση για την Κύπρο συνιστά “κίνηση βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου αλλά συνολικά της Ευρώπης”.

15:15

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εκτιμά ότι «η καταστροφική πορεία της κυπριακής οικονομίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανακοπεί από το ‘κούρεμα’ των καταθέσεων ειδικά των ξένων επενδυτών αλλά αντίθετα θα επιταχυνθεί η χρεοκοπία με αποτελέσματα πολύ χειρότερα από αυτά που επιδιώκονται». Σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ότι «θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία για να συζητήσει τα επιμέρους προβλήματα και να προβεί σε εισηγήσεις» Προσθέτει ότι «το σταθερό φορολογικό πεδίο και η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήσαν τα εχέγγυα για την προσέλευση των ξένων επενδυτών αλλά με την απόφαση των ‘Βρυξελλών’ τα πάντα ανατρέπονται και τα όσα με θυσίες και κόπους δημιουργήθηκαν καταστρέφονται». Το «κούρεμα» η αύξηση του Εταιρικού Φόρου δυστυχώς δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο, αναφέρουν οι Κύπριοι δικηγόροι και προσθέτουν ότι ο Σύλλογός τους «πάντοτε πίστευε και δυστυχώς έχει δικαιωθεί ότι ο κύριος στόχος των εκβιασμών για ‘ξέπλυμα χρήματος’ ήταν η φυγή των ξένων επενδύσεων από την Κύπρο». «Ο στόχος των ανταγωνιστών μας δυστυχώς έχει επιτευχθεί. Από μας πλέον εξαρτάται να ανακόψουμε την χρεοκοπία και να αντισταθούμε στους εκβιασμούς», αναφέρει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

15:05
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην διαπραγμάτευση του Εurogroup ήταν υποβοηθητικός, τα κράτη μέλη είναι εκείνα που αποφάσισαν για την Κύπρο δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το γιατί η Κομισιόν αποδέχθηκε την επιβολή του εφάπαξ τέλους σταθερότητας στους μικρούς καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη για τις αποφάσεις, ο ρόλος της Κομισιόν είναι αφενός μεν να διευκολύνει τη συζήτηση και κυρίως να εποπτεύει την τήρηση των συμφωνηθέντων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, δεν θέλει να σχολιάσει για λογαριασμό της Κομισιόν τις διάφορες φάσεις της διαπραγμάτευσης.

15:00

Το ΚΣ ΕΔΕΚ παραμένει σταθερό στην απόφαση του να απορρίψει τον ωμό εκβιασμό που επιχειρείται σε βάρος της Κύπρου και του λαού της, με την απόφαση του Eurogroup, για «κούρεμα» των καταθέσεων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου.

14:50

Κοινοβουλευτική έρευνα για τις εκροές μεγάλων κεφαλαίων λίγες μέρες πριν τη συμφωνία Eurogroup ζήτησε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας.

14:45

Την ανάγκη όπως ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το τέλος επί των καταθέσεων όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί σήμερα από την κυβέρνηση, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

14:40

Σύγκληση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχει καλέσει για αύριο στις 09:00 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

14.30

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σήμερα διαδοχικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, κ. Γιαννάκη Ομήρου, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Άνδρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Μάριο Καρογιάν. (Δείτε εδώ τη θέση του ΠΑΣΟΚ)

14.20

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλεί σήμερα, Τρίτη 19/3, στις 6 ώρα το απόγευμα σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 2). Αναχωρεί την Τετάρτη 20/03/2013 το πρωί για την Κύπρο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τους: Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ρένα Δούρου, υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τον Κώστα Ήσυχο, υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής.

14.12

Εξαίρεση από το "κούρεμα" των καταθέσων για λογαριασμόύς μέχρι 20.000 ευρώ προβλέπει το ανανεωμένο νοοσχέδιο που θα κληθεί να ψηφίσει η κυπριακή Βουλή, σύμφωνα με αντίγραφό του που δημοσιεύει το Sigmalive.

Ενδιαφέρον σημείο του νομοσχεδίου είναι ότι προβλέπεται η πιθανότητα μετά το κούμεμα να υπάρξει όχι απλώς μηδενισμός αλλά και χρεωστικό υπόλοιπο στους λογαρισμούς, αν αυτοί έχουν εγκεκριμένο όριο υπερανάληψης.

14:10
Το Ευρώ δεν κινδυνεύει, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

14:05

Οι όποιες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα, είπε στον Νίκο Αναστασιάδη η Άγκελα Μέρκελ.

14:00

Η λύση για την Κύπρο είναι βιώσιμη και πλήρως χρηματοδοτούμενη, επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, τασσόμενη πάντως υπέρ της ελάφρυνσης των μικροκαταθετών.

13:55

Με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα μελετά να καλύψει η κυπριακή κυβέρνηση μεγάλο μέρος των 5,8 δις για να αποφύγει το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Υπολογίζεται ότι το ποσό από τα Ταμεία Προνοίας φτάνει τα 5,2 δις.

13:50

Πληροφορίες από τη Λευκωσία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναβληθεί εκ νέου η απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής ή - εφόσον τελικώς διεξαχθεί - να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων.


13:20

Την προειδοποίηση ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα οδηγηθεί σε κατάρρευση εάν επιβληθεί φορολογία στις καταθέσεις, διατύπωσε εκ νέου η Ρωσία δια στόματος του απεσταλμένου της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

13:00

Την εκτίμηση ότι η κυπριακή Βουλή, που αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα, θα καταψηφίσει την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων εξέφρασε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης. enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: