Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Αυτόματη πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς


Τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που θα ελέγχονται θα έχει το ΣΔΟΕ από την ερχόμενη Τρίτη. Ο νέος μηχανισμός θα παρέχει πληροφόρηση για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων που έχει κάποιος στις τράπεζες ενώ για τα ...
έτη από το 2008 και μετά θα παρέχεται πληροφόρηση και για τις κινήσεις των λογαριασμών. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα γίνονται με ταχύτερες διαδικασίες οι διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων των φορολογούμενων, που μέχρι τώρα δυσχεραίνονταν από τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ενημέρωσης των φορολογικών αρχών από τις τράπεζες.

Δικαίωμα πρόσβασης σε λογαριασμούς θα έχουν δέκα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ καθώς και δύο από κάθε περιφερειακή διεύθυνση.

Το θέμα της εντατικοποίησης των οικονομικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκκαθαριστούν κραυγαλέες υποθέσεις εκτεταμένης διαφθοράς και φοροδιαφυγής απασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα τον Άρειο Πάγο αλλά και την ηγεσία του ΣΔΟΕ.

Σε συνάντηση που είχαν ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ι. Τέντες, ο αντεισαγγελέας Ν. Παντελής και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλος, ο τελευταίος αναφέρθηκε στην ολιγωρία των τραπεζών να αποστείλουν στοιχεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά εμπόδια στη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων των ελεγχόμενων.

Προς αυτή την κατεύθυνση πίεσε άλλωσε και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ και ένας από τους βασικούς χειριστές της λίστας Λαγκάρντ, Παν. Μαντούβαλος, ο οποίος ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής να ασκήσει πίεση στις τράπεζες προκειμένου να αποστείλουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία που ζητεί το ΣΔΟΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: