Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Νέα επίσκεψη τρόικας, νέα μέτρα στο κάδρο


Με το φόβο ισχυρών πιέσεων για λήψη νέων μέτρων από τους εκπροσώπους των δανειστών, που επιστρέφουν στην Αθήνα, υποδέχεται η κυβέρνηση την τρόικα.
Η ... αδυναμία να υπολογιστούν οι επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, που προστίθεται στους λόγους που διέκοψαν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα πριν, με πρώτο την αδυναμία κάλυψης του δημοσιονομικού κενού των περίπου 2,4 δισ. ευρώ, καθιστούν επιφανειακή και προσχηματική την αισιοδοξία που εκπέμπει το Μαξίμου, ότι η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα περισσότερο διαλλακτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μετά την πρώτη φάση της κυπριακής κρίσης που εμφανιζόταν εφησυχασμένος, είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένος για τις εξελίξεις. Η πίεση που ασκεί ωστόσο προς τους υπουργούς να κλείσουν τις εκκρεμότητες και να ετοιμάσουν εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν πρόσθετες πιέσεις της τρόικας και «να μην την πατήσουμε όπως η Κύπρος», δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Ακόμα και αν είναι δύσκολο να επέλθει διαφωνία και σε αυτή τη δεύτερη φάση των συζητήσεων με την τρόικα, κάτι που θα σήμαινε πολιτική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αρνητικό σενάριο αποτελεί για την τρικομματική κυβέρνηση και η παράταση για ένα μήνα. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι αν εκκρεμή ζητήματα παραπεμφθούν στις συζητήσεις του Μαΐου λόγω διαφωνιών, τότε πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων.

ΟΠΑΠ-ΔΕΠΑ

Σε μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα αναδειχθεί η ανετοιμότητα της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα των αποκρατικοποιήσεων, που από την πλευρά της τρόικας συνδέονται άμεσα με τη λήψη νέων μέτρων, μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης του προϋπολογισμού. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέσα στον Απρίλιο θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στην «Ε», επιβεβαιώνει ότι οι αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ «αποτελούν αυτή τη στιγμή άλυτο πρόβλημα». Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, με εντολή Σαμαρά μεταφέρθηκε χρονικά η κρίσιμη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου, με την κυβέρνηση να διστάζει να πάρει αποφάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ η πίεση των Ρώσων, σε συνδυασμό με την άρνηση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να δοθούν οι δύο εταιρείες της ενέργειας σε ρωσικά κεφάλαια, παραμένει άλυτο σταυρόλεξο για το μέγαρο Μαξίμου.

Επόμενο ζήτημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπου ήδη υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Συνεργάτες του πρωθυπουργού καθησυχάζουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζοπιστωτικού συστήματος θα προχωρήσει κανονικά και ότι η κυπριακή κρίση δεν πρόκειται να την επηρεάσει. Αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές ωστόσο αποκαλύπτουν ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση να προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα τη χρονική μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησης για άγνωστο χρονικό διάστημα, με το επιχείρημα «να ξεπεραστούν οι κραδασμοί της κυπριακής κρίσης». Κάτι που σημαίνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο, όπως ήταν η αρχική δέσμευση. Επιπροθέτως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα που δύσκολα θα λυθούν.

Πρώτον, ότι μετά την κυπριακή κρίση θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα από όσα αρχικά είχαν υπολογιστεί. Δεύτερον, με το κλίμα που υπάρχει πλέον στην Ευρωζώνη μετά την κυπριακή κρίση αλλά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, είναι πλέον αμφίβολο αν στην ίσως πιο ευάλωτη ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η ελληνική, θα βρεθούν ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.

Κυβερνητικές πηγές καθησυχάζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στο θέμα της μείωσης του Δημοσίου, λέγοντας ότι με βάση τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τις πρώτες συζητήσεις με τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, φαίνεται ότι το νέο σχέδιο Μανιτάκη θα γίνει αποδεκτό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ως συμβολική κίνηση, που προφανώς δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά τα νούμερα, ετοιμάζεται ήδη, μέσω της ενεργοποίησης των πειθαρχικών συμβουλίων του Δημοσίου, η άμεση απομάκρυνση 500-600 δημόσιων υπαλλήλων των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται ήδη στα πειθαρχικά συμβούλια.

Συμφωνία αναμένουν στο Μαξίμου, παρά τις αντιρρήσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που συνεχίζουν να υφίστανται στο θέμα του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, αλλά και του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Οπως όλα δείχνουν, σε ό,τι αφορά το «χαράτσι» της ΔΕΗ, η «χρυσή τομή» για συμφωνία με την τρόικα είναι η παράταση του μέτρου για το 2013, μειωμένο κατά μέσο όρο κατά 20%, παράλληλα με την κατάθεση του σχεδίου για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων από 1/1/2014. Εδώ όμως κρύβεται μία παγίδα. Η τρόικα πιέζει πολύ πριν τις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και πληροφορίες θέλουν να έρχεται στην Αθήνα με προτάσεις που θα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της φορολόγησης για ακίνητα και περιουσίες, σε κατηγορίες που σήμερα εξαιρούνται. Η κυβέρνηση τηρεί «σιγήν ιχθύος» για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς γνωρίζει ότι, αν αποδεχθεί τέτοιες προτάσεις, τότε ολόκληροι κλάδοι και κοινωνικές ομάδες θα εξεγερθούν.

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις, εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με την κυβέρνηση να προτείνει 48 δόσεις και την τρόικα 36 δόσεις. Ζήτημα μικρότερης σημασίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, διότι για την τρόικα είναι σημαντικό, εμφανίζεται η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, με τους δανειστές να απαιτούν η νέα Γενική Γραμματεία Εσόδων να μην τελεί υπό τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Το απόγευμα της Τετάρτης, μία ημέρα πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, θα συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μαξίμου, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, Πέμπτη και Παρασκευή.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου -παρουσία και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου-, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, ενώ το ενιαίο τέλος για τα ακίνητα βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Γ.Κ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: