Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Θρίλερ με την κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή

Δραματικές είναι οι στιγμές στην Κύπρο, μετά και την παραδοχή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν εξασφαλίζεται στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για το νομοσχέδιο που αφορά το... κούρεμα των καταθέσεων. Η ψηφοφορία τελικά θα γίνει απόψε, παρά τις πληροφορίες που προηγήθηκαν ότι θα μετατεθεί για την Τετάρτη.

Με δεδομένο ότι δεν εξασφαλίζεται πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέρ του σχεδίου κουρέματος των καταθέσεων, η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην αποχή των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) από την ψηφοφορία, ώστε το νομοσχέδιο να καταψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία και να σταλεί μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος όρισε για το απόγευμα της Τρίτης νέα συνάντηση πολιτικών αρχηγών σε μια προσπάθεια να τους πείσει.

Στη Μόσχα μεταβαίνει, πιθανώς εντός της ημέρας, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να ανακόψει μία ρωσική βοήθεια στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Αναστασιάδης με την κ. Μέρκελ, η γερμανίδα καγελάριος φέρεται να επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχεδο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο από την τρόικα.

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται να στηρίζει την πρόταση για ελάφρυνση του κουρέματος στις μικρές καταθέσεις.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: