Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«Οδυνηρή» συμφωνία για την Κύπρο






Κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, προβλέπει το σχέδιο που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ν.Αναστασιάδη και των διεθνών πιστωτών, οι οποίοι συμφώνησαν σε δανεισμό 10.δισ ευρώ προς την Κύπρο. Σπάει σε «καλή» και «κακή» η ... Λαϊκή, με το «καλό» μέρος της να μεταφέρεται στην Κύπρου, μαζί με τα 9 δισ. που είχε λάβει από την ΕΚΤ. Δεσμεύονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρου μέχρι να ξεκαθαριστεί ποιό ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Προβλέψεις για «κούρεμα» 40% στις καταθέσεις στην Κύπρου και αρκετά μεγαλύτερο για τη Λαϊκή.
Σε 4,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι ζημιές που θα επιβληθούν στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θα αναδιαρθωθεί. Τα υπόλοιπα χρήματα που αναζητούνται θα εξασφαλιστούν με επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%.

Η Κύπρος θα λάβει διεθνές δάνειο έως 10 δισ. ευρώ.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας στην οποία κατέληξε λίγο πριν τις 2.00 τα ξημερώματα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι:


1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών - με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια "καλή" τράπεζα και μια "κακή" τράπεζα. Η "κακή" τράπεζα θα τρέξει με την πάροδο του χρόνου.
Η "καλή" Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα 9 δισ. ευρώ του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.
Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.
Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
Τα χρήματα του δανειακού προγράμματος (έως 10 δισ. ευρώ ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.


Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι η Λαϊκή Τράπεζα θα εκκαθαριστεί αμέσως και θα χωριστεί σε "καλή" και σε "κακή" τράπεζα, ενώ όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ) της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, το κούρεμα των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 40%, ενώ στην περίπτωση της Λαϊκής θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Ο Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η παροχή άμεσης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία επωμίζεται σημαντικό βάρος της κυπριακής οικονομίας.

Ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου ανέφερε ότι η μεταφορά της Λαϊκής Τράπεζας θα πάρει κάποιο χρόνο και πως στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα θετικά και να περιοριστούν τα αρνητικά.

Ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, θα μετατραπούν σε μετοχές και πως οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας θα είναι κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκαταθέτες.


Ικανοποίηση και "τέλος στην αβεβαιότητα"

"Ικανοποιημένος" για τη συμφωνία δήλωσε μετά την ολοκήρωση του Eurogroup ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδης. «Θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», είπε.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι οι επιλογές που υπήρχαν στο τραπέζι της διαρπαγμάτευσης ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου. Έκανε λόγο για «σκληρή μάχη» που έδωσε ο Ν.Αναστασιάδης και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία.

Ο ίδιος εκτίμησε ως σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους. Σε σχέση με την στάση των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων που ενημερώνονταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης με τις Βρυξέλλες από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.

Η συμφωνία του Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου σηματοδοτεί το «τέλος στην αβεβαιότητα που πλανιόταν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κύπρο και την ευρωζώνη», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου. Παράλληλα, εξέφρασε την πολιτική βούληση των χωρών της ευρωζώνης να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Κύπρου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η νέα συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη επειδή επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, τη Λαϊκή και την Κύπρου. Σημείωσε ότι διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε η σημερινή συμφωνία διατηρεί το στόχο για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως το 2018.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, χαρακτήρισε δύσκολες και ιδιαίτερα περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οι επιλογές - όπως είπε - ήταν σκληρές. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εργάστηκε εντατικά όλους αυτούς τους μήνες για να βρεθεί λύση.

Ωστόσο, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο. Δεσμεύτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πράξει «ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ». Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Κομισιόν θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής σχολίασε ότι έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία. Τόνισε ότι η χώρα του απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, θέτοντας τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή.

«Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κ. Σαρρής. Αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού να διαχειριστούν σωστά και να επιτύχουν τη γρήγορη επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο που θα βασίζονται στη μακροοικονομική σταθερότητα, ένα αναμορφωμένο τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία.

«θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές» τόνισε ο Μιχάλης Σαρρής, όμως επισήμανε τη δυνατότητα για επανεκκίνηση της οικονομίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Για "πάρα πολύ οδυνηρή συμφωνία" έκανε λόγο ο και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της κυρπιακής Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος. Είπε ότι είναι επιβεβλημένη "η αναζήτηση των πολιτικών και πραγματικών ευθυνών για το πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο (...) Όχι μόνο για ικανοποίηση του «περί δικαίου» αισθήματος του λαού μας αλλά, κυρίως, για άντληση διδαγμάτων και αποφυγή των ίδιων λαθών στο μέλλον."
Στο μεταξύ, συνέστησε "ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενότητα" ώστε να περιοριστούν "οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας" και να στηριχθούν "όσοι πλήττονται καίρια και άμεσα από τις πρωτοφανείς για τον τόπο μας εξελίξεις".

Λειτουργία τραπεζών στην Κύπρο

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου απάντησε ότι θα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας τους σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η επαναλειτουργία των τραπεζών το ταχύτερο δυνατόν.


Τί θα συμβεί με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία επί του θέματος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Για τις θυγατρικές της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, η δήλωση της Ευρωομάδας αναφέρει: «Το Eurogroup καλεί για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

Για το μέλλον των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, όμως εμφανίστηκε βέβαιος ότι με τις επαφές που είχε με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα «το θέμα έχει κλείσει».


Δανειοδότηση από το ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δανεισμού της Κύπρου. Πάντως, δεν διευκρίνισε το ύψος της συμμετοχής του στη δανειακή σύμβαση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το συνολικό ποσό της βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένει στα 10 δισ. ευρώ. Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το συγκεκριμένο ποσό θα συνοδεύεται από τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων» στα δημόσια οικονομικά, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.


Προώθηση και εφαρμογή της συμφωνίας

Η πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να εκταμιευτεί μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία, εκτίμησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» χάρη σε νομοθέτημα που ενέκρινε πρόσφατα η βουλή στη Λευκωσία, συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τεχνοκράτες απεσταλμένοι των διεθνών πιστωτών θα καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, με τη σύμφωνη γνώμη του κύπριου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.


Η ανάμειξη της Ρωσίας

Για τη στάση της Μόσχας, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις από τις ρωσικές αρχές σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ρωσικών δανείων προς την Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τη ρωσική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: