Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ωμός εκβιασμός της Κύπρου από ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα απευθύνει απόψε 9 μμ διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό. Απέρριψε το αίτημα της ΕΚΤ να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Στο ... προεδρικό Μέγαρο μετέβη εκπρόσωπος της ΕΚΤ προσπαθώντας να μεταπείσει τον Ν. Αναστασιάδη. Προηγήθηκε σύσκεψη με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αφού αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος. Αύριο το υπουργικό συμβούλιο. Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες την Τρίτη,τουλάχιστον.
Άκαρπη απέβη η πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Δεν εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, μετά τη σχετική απόφαση του Eurogroup.

Καταβάλλεται προσπάθεια να εξοικονομηθεί χρόνος, αφού τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπολείπονται μιας ψήφου για να περάσει το νομοσχέδιο (διαθέτουν 28 ψήφους).

GEORGES GOBET / AFP GEORGES GOBET / AFP Ο πρόεδρος της Κύπρου δεν θα μεταβεί σήμερα στη βουλή για να ενημερώσει την ολομέλεια του Σώματος, γι’ αυτό το λόγο και αναβλήθηκε η συνεδρίαση.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν τελικά ο Ν. Αναστασιάδης θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Το επίμαχο νομοσχέδιο με τίτλο " Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013" προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75%για καταθέσεις κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσόν αυτό.

Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση , ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, , μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζεται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός το Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ εκτιμάται ότι θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης χαρακτήρισε «εντελώς παράνομη» την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων. Τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας.

Τη δημοσίευση καταλόγου επώνυμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε - μεταξύ άλλων - ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε «να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού». Πρότεινε, επίσης, να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διασφάλιση όλων των καταθετών, εάν ψηφισθεί ο νόμος περί υποχρεωτικής μετατροπής μέρους των καταθέσεων τους σε μετοχές. Παράλληλα, εισηγήθηκε να αποδοθούν ευθύνες «σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όποιοι και εάν είναι, σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν βρίσκονται. Τραπεζίτες, επόπτες και πολιτικούς».

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net
Διαβάστε όλα τα άρθρα του enet.gr με χρονολογική σειρά


Όλες οι εξελίξεις στην Κύπρο:

18:50

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη απογευματινή ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη. Ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να έκρινε ότι τα κόμματα έχουν τύχει επαρκούς ενημέρωσης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

18:40

Ο Νομπελίστας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος χαρακτηρίζει σήμερα το «κούρεμα» των καταθέσεων μοναδική ελπίδα για να σωθεί η κυπριακή οικονομία, μόλις πριν από λίγες ημέρες θεωρούσε καταστροφική μία αντίστοιχη εξέλιξη.

17:00
Κύπριοι πολίτες καλούν μέσω των κοινωνικών δικτύων σε συγκέντρωση έξω από την κυπριακή Βουλή στις 15:30 όταν θα ξεκινάει η συνεδρίαση της ολομέλειας.

16:40

Το ΑΚΕΛ αποφάσισε σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων και εντός της ημέρας ετοιμάζει εναλλακτική πρόταση την οποία θα καταθέσει ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κάλεσε μάλιστα δια του Γενικού του Γραμματέα το λαό σε ψύχραιμη και αποφασιστική δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.

16:30

Δύο μόνο επιλογές έχει ενώπιόν της η Κύπρος. Ή ψηφίζει την συμφωνία του Eurogroup και ελπίζει σε διάσωση ή την απορρίπτει και καταρρέει. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διερμηνεύει τις θέσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Οι δηλώσεις του κ. Νεοφύτου αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’ και ως εκ τούτου αύριο η κυπριακή Βουλή πρέπει να λάβει οριστική απόφαση.

16:10

Στις 9 το διάγγελμα Αναστασιάδη

15:33

Απόψε το διάγγελμα του Ν. Αναστασιάδη προς τον κυπριακό λαό. Δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ώρα


15:27

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων. Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, που επικύρωσε σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης. Τόνισε ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για κινητοποιήσεις, όμως οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και σε πολιτισμένο πλαίσιο.

14:19

Η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου, με επιστολή της προς τις κυπριακές τράπεζες, έδωσε εντολή να παγώσουν προσωρινά οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων.

Την επιστολή, με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2013, αποκάλυψε η κυπριακή ιστοσελίδα 24Η. Στην επιστολή που φέρει την ένδειξη «Εμπιστευτικόν» τονίζεται ότι "η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ΄άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος".

13:45

Ιδιαίτερα ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για τις εξελίξεις σε ότι αφορά την οικονομία, υπογραμμίζοντας όμως πως εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν επιλογές, χαρακτηρίζοντας όμως τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας ως προστυχιά.

13:45

Έναντι του τέλους, θα διατίθενται στους καταθέτες, μετοχές τραπεζών, των οποίων οι όροι διάθεσης θα καθορίζονται με διάταγμα του υπουργού Οικονομικών. Αυτό προβλέπει - μεταξύ άλλων - το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αποφάσεις του Eurogroup.

13:39

Προστασία των μικροκαταθετών των κυπριακών τραπεζών, εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ.

13:33

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι εξαιρούνται της απόφασης του Eurogroup τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έδωσε, με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι «οι τρεις κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική) που λειτουργούν στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα».

13:30

Με σημερινή της απόφαση, η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει αύριο το νομοσχέδιο για το κούρεμα καταθέσεων, και ζητεί επαναδιαπραγμάτευση της «επαχθούς καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων», όπως αναφέρει.

13:25

Η ισπανική κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες ότι δεν θα επεκταθούν τα μέτρα για την Κύπρο σε άλλες χώρες.

Χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν το Σάββατο διαδήλωση στην Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, καταδικάζοντας το χειρισμό της οικονομικής κρίσης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατηγορώντας την ΕΕ ότι "ανήκει στις αγορές". Οι πορείες, που διοργανώθηκαν από το κίνημα "αγανακτισμένων" της Ισπανίας, ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο έτσι ώστε να σωθεί το κράτος από μια χρεοκοπία, ως μέρος μιας συμφωνίας για την παραχώρηση πακέτου διάσωσης, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.
«Δεν χρωστάμε τίποτα. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα», ανέγραφε ένα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στη βόρεια πόλη της Βαγιαδολίδ.

13:20

Η βρετανική κυβέρνηση θα αποζημιώσει στρατιώτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους που ζουν στην Κύπρο και πλήττονται από την απόφαση κουρέματος των καταθέσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

13:01

Στο προεδρικό Μέγαρο εκπρόσωπος της ΕΚΤ επιχειρεί να μεταπείσει τον Ν. Αναστασιάδη για να ψηφιστεί σήμερα το επίμαχο νομοσχέδιο.

12:21

Η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 αύριο. Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών η εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15.15.

12:20

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Ν. Αναστασιάδη με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

12:15

Υπεύθυνοι είναι όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο, δήλωσε χθες βράδυ η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε παρέμβαση της για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Σε δήλωσή της κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών το Σάββατο το βράδυ, η κ. Μέρκελ ανέφερε «είπαμε ότι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό».

12:05

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να πείσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί.

12:00

Αγνωστο αν τα γερμανικά κόμματα ψηφίσουν τη συμφωνία: Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις αποφάσεις του Eurogroup και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνουν στο κοινοβούλιο τη συμφωνία. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «το γεγονός ότι η απόφαση κινείται στην σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετό» φέρεται να δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Άρνσταντ της ανατολικής Γερμανίας.


10:45

Στα 18,3 δις δολάρια υπολογίζονται οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RT. Το κόστος που θα έχει το κούρεμα για τους Ρώσους πολίτες εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 2 δις δολάρια. Ένας Ρώσος επενδυτής, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι το πακέτο διάσωσης που έχει συμφωνηθεί συνεπάγεται με ζημιές των καταθετών ενώ το περιέγραψε ως «πακέτο λιτότητας μόνο για τους πλουσίους». «Φαίνεται ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να διαμοιραστεί ο πόνος», κατέληξε.

10:00

Αναβάλλεται για αύριο η προγραμματισμένη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.
Η Τρίτη θα κηρυχτεί τραπεζική αργία για να αποφευχθούν οι αναταράξεις

9:45


Η κυπριακή αστυνομία τελεί σε ετοιμότητα από χθες για να διατηρήσει την τάξη ενόψει των αντιδράσεων και τις διαμαρτυρίες πολιτών και οργανωμένων συνόλων στην ψήφιση και εφαρμογή των όρων της συμφωνίας στο Eurogroup. Σε αυτό το πλαίσιο συντονίζονται οι ενέργειες της Αστυνομίας από το Κέντρο Αντιμετώπισης κρίσεων στο Αρχηγείο.
Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων στο Αρχηγείο για καλύτερο συντονισμό. Ανέφερε επίσης ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια τόσο έξω από το Προεδρικό όσο και έξω από τη Βουλή.

9:30

Η προγραμματισμένη ενημέρωση όλων των κυπρίων βουλευτών από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη δεν θα πραγματοποιηθεί. Ενδεχομένως να αναβληθεί και η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής για τις 4 το απόγευμα, που αναμενόταν να ψηφίσει την συμφωνία με το Eurogroup. Πολλές παρασκηνιακές διεργασίες

8:30

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.



Δηλώσεις αρχηγών των κυπριακών κομμάτων

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Ανδρος Κυπριανού δήλωσε ότι ζήτησε αναβολή της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας όμως πως η απάντηση που έλαβε ήταν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης πρόσθεσε πως «η εικόνα που σχηματίσαμε από την ενημέρωση του προέδρου είναι ότι, είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα, είτε τίποτα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο πρόεδρος τους ενημέρωσε κατά πόσον το Eurogroup έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα δώσει τα 10 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως εκείνος δεσμεύθηκε «ότι σε αυτή τη φάση θα δοθούν κάποια στιγμή 10 δισεκατομμύρια». Ο γγ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πάντως εάν παρέμειναν ως έχουν οι όροι του μνημονίου σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία εφαρμόστηκε μία τέτοια δανειακή συμφωνία.
«Όταν γίνεται ο έλεγχος της υλοποίησης των προνοιών πάντα επιχειρεί η Τρόικα να επιβάλει νέους όρους. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τις επιλογές που μας αφήνει η Τρόικα, δεν υπάρχουν λύσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο το κόμμα του νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για το γεγονός ότι η κατάληξη στο Eurogroup έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με τις προεκλογικές, όσο και τις πρώτες μετεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου και του ΔΗΣΥ .

Ο κ. Νεοφύτου περιορίστηκε να πει «αυτό που έλεγε ως υποψήφιος και ως πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ότι αυτή η προσέγγιση κάποιων Ευρωπαίων ηγετών και κυβερνήσεων και του ΔΝΤ δεν είναι πολιτική προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το δείξουν και οι αντιδράσεις ενδεχομένως των αγορών».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: