Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΕΚΤ: Μέχρι τη Δευτέρα ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες

Με τελεσίγραφο προς την κυπριακή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε λύση για την αναχρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας εντός των 72 ωρών, ισοδυναμεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ... θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι τη Δευτέρα.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι μια ρητή επισήμανση ότι η παροχή ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα. Η διακοπή της έκτακτης χρηματοδότησης από τις 26 Μαρτίου και μετά ερμηνεύεται ως ισχυρή πολιτική πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα προκαλέσει ασφυξία στην κυπριακή οικονομία, εφ' όσον δεν έχει συμφωνηθεί λύση, που μπορεί να προκαλέσει bank run που θα επιφέρει χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας -ELA- δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του σήμερα μετά τη συνάντηση με το Ν. Αναστασιάδη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι αναμένει μέχρι τη Δευτέρα να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: