Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

New York Times: Τι σημαίνει η διάσωση της Κύπρου για το χρέος της Ευρώπης...





«Μεγαλύτερη υπόθεση» από ότι αρχικά φαινόταν χαρακτηρίζουν σε άρθρο τους οι New York Times τη διάσωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με ...

την εφημερίδα η αμφιλεγόμενη αρχικά απόφαση δεν αφορά μόνο τους Ρώσους που έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε Κυπριακές τράπεζες αλλά και τον απλό Κυπριακό λαό.

Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με τις ευλογίες των Ευρωπαίων δείχνει και κάτι ακόμη για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Αποδεικνύει ότι αν το χρέος σε όλη την Ευρώπη δεν μειωθεί αισθητά, δεν υπάρχει τρόπος να δούμε θετικά πρόσημα σε οικονομία και απασχόληση.

Για αυτό το λόγο και οι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι σε ότι αφορά την απόφαση για την Κύπρο. Άλλωστε όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, οι Κύπριοι με λιγότερες οικονομίες θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν και μικρότερο ποσοστό χρημάτων.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για «εκδικητική» απόφαση που αφορά κυρίως τις καταθέσεις που γίνονται για λόγους ξεπλύματος χρήματος και αφορά κυρίως τους Ρώσους καταθέτες. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται στο ποσό των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα 19 εκατομμύρια να προέρχονται από Ρώσους.

Το άρθρο κάνει λόγο για μεγαλύτερους φόβους ότι στο μέλλον μπορεί οι τράπεζες να γίνουν και πάλι στόχος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει νέες απώλειες για το τραπεζικό σύστημα.

Ακόμη αναφέρεται ότι υπάρχουν «ισχυρές δυνάμεις που θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια απωλειών στο τραπεζικό σύστημα και έχουν πειστικά επιχειρήματα για αυτό καθώς κάποια κουρέματα μπορούν να δημιουργήσουν πανικό και να βαθύνουν το κόστος της διάσωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: