Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Δηλητήριο ναζισμού έσταξε ο Κατίδης

Με ναζιστικό χαιρετισμό πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε σε βάρος της Βέροιας ο Γιώργος Κατίδης, προκαλώντας το αθλητικό και πολιτικό στερέωμα. «Περιμένουμε την... αντίδραση της ΑΕΚ και των ποδοσφαιρικών οργάνων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗ.ΜΑΡ., ενώ ο 20χρονος ποδοσφαιριστής παρίστανε αρχικά τον παρεξηγημένο («το συμπαίκτη μου, Μιχάλη Παυλή, έδειχνα»), κατόπιν τον αδικημένο («το έκανα για να ζητήσω λίγο σεβασμό από τον κόσμο»), και στο τέλος τον ανήξερο: «Εχω παρακολουθήσει κάποια βίντεο, και νόμιζα πως αυτή η κίνηση είναι για να σηκωθούν επάνω οι οπαδοί μας. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος δε μπορεί να δεχτεί ότι δεν ήξερα, αλλά δε θέλω να βάλω τέλος στην καριέρα μου με κάτι τέτοιο». Ιδιαίτερα καυστικός ο πρώην αρχηγός της εθνικής πόλο, Γιώργος Μαυρωτάς: «Τουλάχιστον, στο χαιρετισμό δεν φοράει τη φανέλα, να μείνει λεκές στην ιστορία»...



Μέχρι χθες, οι συνεχείς παρεκτροπές του Γιώργου Κατίδη αντιμετωπίζονταν από την ομάδα του, τους φιλάθλους και τον Τύπο ως καμώματα ενός 20χρονου άμυαλου παιδιού. Η ΑΕΚ, δια στόματος Εβαλντ Λίνεν, θεωρεί πως ακόμα και το νέο ατόπημά του, να χαιρετήσει ναζιστικά (!) μετά το νικητήριο γκολ που πέτυχε σε βάρος της Βέροιας, οφείλεται στην αφέλειά του, αλλά οι πρώτες αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες, που δύσκολα θα βρεθεί πειστική δικαιολογία για την επιλογή του.
Ο ίιδος ο Κατίδης, άλλωστε, ανασκεύαζε κάθε μισή ώρα τα λόγια του! Στην αρχή, θεώρησε τον εαυτό του παρεξηγημένο ("για ποιό ρατσισμό μου μιλάτε, εγώ έδειχνα το συμπαίκτη μου, Μιχάλη Παυλή, που καθόταν στην εξέδρα"), έγραψε μάλιστα στο Twitter ότι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο "θέλει να μου κάνει κακό". Λίγο αργότερα, άλλαξε το νόημα του χαιρετισμού του, δηλώνοντας ότι αισθανόταν αδικημένος με την κριτική που του είχε ασκηθεί από τους φιλάθλους, "και με την κίνηση αυτή ήθελα να τους πω να μου δείξουν λίγο σεβασμό".
Τελικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ FM, έδωσε διάσταση άγνοιας στο χαιρετισμό του: "Εμαθα τι σημαίνει ο πανηγυρισμός όταν μπήκα στα αποδυτήρια. Καταλαβαίνω την ένταση που έχω δημιουργήσει. Ζητάω συγγνώμη, και θέλω να πω πως ξέρω πού βρίσκομαι, και σε ποιον σύλλογο. Είμαι 20 χρονών και δεν θα ήθελα να βάλω τέλος στην καριέρα μου με κάτι τέτοιο. Καταλαβαίνω πως ο κόσμος δεν μπορεί να το δεχτεί ότι δεν ξέρω. Να σας πω την αλήθεια, έχω παρακολουθήσει κάποια βίντεο στο youtube, και νόμιζα πως ο χαιρετισμός αυτός είναι για να σηκωθούν επάνω οι οπαδοί μας. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ, και τι να κάνω. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ρατσιστής».
Της συγγνώμης του Κατίδη προηγήθηε ανακοίνωση της ΔΗ.ΜΑΡ., η οποία ζήτησε την παρέμβαση της ΑΕΚ και των αρμοδίων ποδοσφαιρικών οργάνων:
«Την ημέρα που στη Θεσσαλονίκη τιμήθηκε η μνήμη χιλιάδων Εβραίων που οδηγήθηκαν από του ναζιστές στα κρεματόρια του Άουσβιτς, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ένας Θεσσαλονικιός, στον αγώνα ΑΕΚ - Βέροια ο Γιώργος Κατίδης χαιρέτησε ναζιστικά. Μάλλον ο κύριος Κατίδης δεν γνωρίζει ότι η ΑΕΚ είναι ομάδα προσφύγων, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το ρατσισμό και τον φασισμό. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και των αρμοδίων οργάνων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το δηλητήριο του ναζισμού δεν πρέπει να μολύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Για την ενέργεια του Κατίδη υπήρξαν καυστικά σχόλια από άλλους αθλητές, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του πρώην διεθνή πολίστα, Γιώργου Μαυρωτά: «Τουλάχιστον, στο χαιρετισμό δεν φοράει τη φανέλα, να μείνει λεκές στην ιστορία»...
Ο Μανώλης Παπαμακάριος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων καλαθοσφαιριστών, έγραψε στο Twitter: «Μούντζα Σαλπιγγίδη, ίσον 6 αγωνιστικές. Χαιρετισμός ναζί Κατίδη, πόσο; Ρε τι άλλο θα δουν τα μάτια μας...»
Ο δε διεθνής ποδοσφαιριστής, Γιώργος Τζαβέλλας, σχολίασε: "Κάποιος να σταματήσει αυτό το παιδάκι! Α, ρε Ελλαδίτσα... Κρίμα για τους αγώνες των προγόνων μας. Κρίμα"!
Από την πλευρά του, ο προπονητής της ΑΕΚ, Εβαλντ Λίνεν, ιδιαίτερα γνωστός και για τις αριστερές πεποιθήσεις του, απέδωσε στην άγνοια και την αφέλεια του Κατίδη την ενέργειά του:
"Νομίζω πως προσπαθεί να το διορθώσει. Δεν έχει ιδέα από πολιτική. Μην νομίζετε πως ξέρει τι έκανε. Εκλαιγε μέσα στα αποδυτήρια, όταν κατάλαβε τι έκανε. Πρέπει να κάνουμε ένα σεμινάριο στους παίκτες της ΑΕΚ που είναι ένας αντιφασιστικός σύλλογος. Είναι απολύτως απαράδεκτο να κάνει ένας παίκτης τέτοιο πράγμα συνειδητά. Αλλά δεν ήξερε τι έκανε. Το είδε κάπου, ίσως στο Ιντερνετ, και το αντέγραψε. Πρέπει να τον προστατέψουμε, γιατί δεν έχει ιδέα τι σημαίνει αυτό που έκανε. Ηταν ηλίθιο και πρέπει να τον προστατέψουμε. Πρέπει να μάθει πολλά πράγματα. Θα μάθει κι αυτό. Ηθελε να αφιερώσει το γκολ στον Παυλή. Μπορείς μόνο να τον κατηγορήσεις, πως δεν ξέρει την ιστορία. Αλλά δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για μια χειρονομία που δεν ξέρει. Είμαι 100% πεπεισμένος ότι αυτή η χειρονομία δεν έγινε από πρόθεση, αλλά από άγνοια ή αφέλεια. Να είστε σίγουροι πως αν το έκανε συνειδητά θα σήμαινε και το τέλος, όσον αφορά την παρουσία του ποδοσφαιριστή στην ομάδα. Είναι σημαντικό που οι οπαδοί μας αντέδρασαν αμέσως. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σ' όλη την Ευρώπη. Η επιστροφή και η άνοδος της ακροδεξιάς. Όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, ανεβαίνουν τα φασιστικά φαινόμενα. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση για να καταπολεμούμε τέτοια φαινόμενα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: