«Πουθενά δεν οικοδομήθηκε Κεντροαριστερά ή σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με μόνο μέτωπο άλλο κόμμα της Αριστεράς», λέει στην «Ε» η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, διαφωνώντας ανοικτά με ... την επιλογή του Ευ.
Βενιζέλου να ανοίξει μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στο συνέδριο δεν συζητήσαμε για τις πολιτικές μας διαφορές. Κάναμε ένα "προσωπικό" και οργανωτικό ξεκαθάρισμα», επισημαίνει στην «Ε» η κ. Κοππά και χαρακτηρίζει όχι απλώς κομματικό, αλλά πολιτικό και εθνικό λάθος τον αποκλεισμό των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τους αυτοδίκαια συμμετέχοντες στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, λίγους μήνες πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.
- Παραιτηθήκατε από τη θέση της επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, διαμαρτυρόμενη για τον αποκλεισμό σας από τους αυτοδίκαια συμμετέχοντες στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Πού αποδίδετε την απόφαση αυτή;
«Υποθέτω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η επιλογή των προσώπων για τη συγκεκριμένη λίστα ευρωβουλευτών έγινε πράγματι, όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, σε "άλλες πολιτικές συνθήκες". Ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που μπορεί να έχει ο πρόεδρος για αυτή την ευρωομάδα, οι οποίες όμως δεν μας είναι γνωστές, δημιουργείται μέγα θέμα για το μέλλον. Μέχρι να γίνει νέο συντακτικό συνέδριο και νέο καταστατικό, οι ευρωβουλευτές δεν θα μετέχουν την ώρα που τα ευρωπαϊκά θέματα είναι πολύ ψηλά στην καθημερινότητα των πολιτών. Δεν ξέρω πόσο αυτό είναι σωστό κομματικά, πολιτικά και εθνικά σίγουρα δεν είναι».
- Γιατί δεν πήγατε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να θέσετε το θέμα σας σε ψηφοφορία; Η συνάδελφός σας Συλβάνα Ράπτη κατέβηκε υποψήφια με σταυρό. Εσείς γιατί δεν το κάνατε;
«Τα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου δεν είχαν ξεκαθαριστεί από την αρχή με αποτέλεσμα μέχρι την τελευταία στιγμή να αλλάζουν τα δεδομένα. Η αρχική πρόταση αφορούσε σταυροδοσία για όλη την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Το Σάββατο το μεσημέρι μόλις λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία κατατέθηκε η νέα πρόταση. Οταν ψηφίστηκε τελικά το καταστατικό, είχε εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Ενδεχομένως από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η τελική πρόταση να έπρεπε να το εγείρω δημόσια και να συγκρουστώ γι' αυτό όπως έκαναν άλλοι σύντροφοι για άλλα θέματα. Επέλεξα να το χειριστώ με χαμηλούς τόνους και την πειθώ. Η συνάδελφος κ. Ράπτη επέλεξε εξαρχής να υποβληθεί σε σταυροδοσία, χωρίς να περιμένει την έκβαση της διαδικασίας, ενδεχομένως για αυξημένη νομιμοποίηση. Με την απόφαση αυτή για πρώτη φορά αποκλείονται οι ευρωβουλευτές, με το σκεπτικό ότι ήταν διορισμένοι. Μα έτσι "διορίζονται" οι ευρωβουλευτές σε όλα τα κόμματα. Στην αρχική πρόταση, βέβαια, είχαμε δει έως και προέδρους ΔΕΚΟ (κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό) και, φυσικά, βουλευτές Επικρατείας, που ποτέ δεν αποκλείστηκαν και ορθώς. Αν και έχουν την ίδια νομιμοποιητική βάση. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρχουν έμμεσα νομιμοποιημένες θέσεις εκπροσώπων σε όλη την Ε.Ε., γιατί το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα συγκυρία, λίγο πριν μπούμε σε προεκλογική περίοδο και λίγο πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., αποφάσισε να καινοτομήσει;»
- Μήπως οι αιτίες είναι βαθύτερες; Μήπως υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα σε εσάς ή κάποιους από εσάς και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
«Δεν συμφωνούμε όλοι για όλα στο ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, κάθε ένας από εμάς έχει ευθύνες και αρμοδιότητες τις οποίες πρέπει να εκπληρώνει με ευσυνειδησία και με αίσθημα συλλογικότητας.
Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πότε θα συζητήσουμε, τουλάχιστον για τις πολιτικές μας διαφορές. Γιατί στο συνέδριο αυτό δεν έγινε. Κάναμε ένα "προσωπικό" και οργανωτικό ξεκαθάρισμα. Και αυτό ενδεχομένως χρειάζεται, αλλά όχι μόνο αυτό».
- Ποια είναι η γνώμη σας για την προσπάθεια του Ε. Βενιζέλου να φέρει κοντά το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς για κοινή κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές;
«Κατά την άποψή μου, ο μόνος τρόπος για το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει μια πολιτική συζήτηση που θα αφορά την κοινωνία είναι να κάνει έναν ανοικτό διάλογο, μαζί με την κοινωνία, για το τι σημαίνει Κεντροαριστερά. Για παράδειγμα, είμαστε η Αριστερά του κέντρου ή δύναμη του δημοκρατικού σοσιαλισμού; Στη συνέχεια, θα μπορούσε να συμμετάσχει στη συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ και όσους άλλους το επιθυμούν. Μπορεί να είναι λίγο πρώιμη η συζήτηση περί εκλογικού σχήματος, αλλά μπορούμε θεμιτά να εντάξουμε στην ατζέντα και "στρατηγικά" ζητήματα. Αυτή θα είναι μια συζήτηση που πάρα πολλοί θα περιμένουν με πολύ ενδιαφέρον, εάν την κάνουμε».
- Συμφωνείτε με το μέτωπο προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Διαφωνώ με οποιοδήποτε μέτωπο πλην του μετώπου προς τη Χρυσή Αυγή. Διαφωνούμε σε πολλά θέματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε γιατί δεν συνοδεύει τους στόχους του με συγκεκριμένο πρόγραμμα και άλλοτε γιατί οι ίδιοι οι στόχοι είναι στρατηγικά ασαφείς. Διαφωνώ επίσης με τον συχνά υφέρποντα λαϊκισμό. Ομως πουθενά δεν οικοδομήθηκε Κεντροαριστερά ή σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με μόνο μέτωπο άλλο κόμμα της Αριστεράς. Χρειαζόμαστε πρωτίστως μια αφήγηση απέναντι στη συντηρητική Δεξιά. Ομως, με ανησυχεί περισσότερο η ανάκτηση της αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, δεν κατανοώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε με μεγαλύτερη θέρμη απ' ό,τι το ΠΑΣΟΚ το νόμο για την απόδοση ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών».
- Οντας στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, έχετε με βεβαιότητα καλύτερη ματιά στα πράγματα από εμάς. Εχει όντως βελτιωθεί η θέση της χώρας σε σχέση με το κοντινό παρελθόν; Εχει οριστικά απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ; Υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων;
«Το πρόγραμμα στο οποίο έχουμε ενταχθεί, εξακολουθεί να έχει κάποιες γνωστές πλέον αντιφάσεις. Αυτές οι αντιφάσεις είναι σήμερα καθαρά ευρωπαϊκές, όπως διαφαίνεται και από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Για να το πω απλά, σήμερα το θέμα είναι η βιωσιμότητα του ευρώ και λιγότερο η απομάκρυνση της χώρας μας από αυτό.
Σήμερα, έχουμε ένα περισσότερο ανοικτό πεδίο άρθρωσης ενστάσεων. Εάν υποβληθούν νέα μέτρα ως απαίτηση των "αυτοματισμών" που υιοθετηθήκαν με το νέο Μνημόνιο, μπορούμε να επικαλεστούμε τις ενδογενείς αντιφάσεις ενός υφεσιακού προγράμματος, δυνατότητα που δεν είχαμε πριν από δυο ή τρία χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν το ένα και μοναδικό "μαύρο πρόβατο". Και αυτή τη δυνατότητα τη διεκδικήσαμε, δεν μας χαρίστηκε. Και είναι υποχρέωσή μας να την αξιοποιήσουμε.
Η αλήθεια δεν είναι απλή. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ένα άσπιλο θύμα συνωμοσίας ούτε μια διεφθαρμένη χώρα χωρίς ελπίδα. Αλλά πλέουμε σε μια βάρκα κοινή, γεγονός που δεν αμφισβητεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος είναι χωρισμένος σε πατριώτες και μειοδότες, καλούς και αδέξιους διαπραγματευτές».enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου