Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τρία σενάρια για την Ελλάδα από τους Financial Times


Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, αλλά και τα σενάρια για το μέλλον της χώρας μονοπωλούν το σημερινό πρωτοσέλιδο των Financial Times.

Σε άρθρο - ανάλυση που υπογράφουν τρεις συντάκτες της ... εφημερίδας διαπιστώνεται πως η ελληνική κρίση χρεών έχει περάσει σε μια φάση που είτε η Ελλάδα, είτε οι πιστωτές της καλούνται να κάνουν υποχωρήσεις. Η προσοχή στρέφεται στον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στη δυνατότητα που έχει να σχηματίσει μια συναινετική κυβέρνηση υπό το βάρος κομματικών αποσχίσεων και έντονων διαδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι Financial Times αναφέρονται σε τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρώτο σενάριο

Στο πρώτο σενάριο, παρά την πολιτική αναταραχή ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να απολαμβάνει την εκτίμηση των διεθνών κύκλων και κερδίζει πρόσθετη στήριξη από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό, ειδικά αν «θυσιάσει» τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας θα προΐσταται ο Παπανδρέου, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, ειδικά για την Γερμανία», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο έλληνας πρωθυπουργός εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και προωθήσει τα μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αγορές ίσως εξομαλυνθούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Επικαλείται δε κορυφαίο αξιωματούχο που εμπλέκεται στις συνομιλίες και ο οποίος υποστηρίζει πως παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα λιτότητας και να λάβει τα κεφάλαια.

Δεύτερο σενάριο

Στο δεύτερο σενάριο, ο Παπανδρέου δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει ούτε την οριακή πλειοψηφία που θεωρητικά κατέχει στο κοινοβούλιο και η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών αν και δεν θα έχουν λάβει νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα.

Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να υπάρξει ένα διμερές δάνειο στην Ελλάδα έως ότου ο πρωθυπουργός της χώρας καταφέρει να συστήσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή να διεξάγει εκλογές.

«Αυτό θα καθιστούσε παραβίαση της αρχής ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για λιτότητα», τονίζει η εφημερίδα.


Τρίτο σενάριο

Στο τρίτο και δυσμενέστερο σενάριο η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει.

Οι Financial Times θεωρούν πως αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και το ΔΝΤ και η Ε.Ε. αποφασίσουν να μην εκταμιεύσουν τα κεφάλαια, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και θα γίνει η πρώτη προηγμένη οικονομία σε 60 χρόνια που θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μελετήσει ένα τέτοιο σενάριο και ο μεγαλύτερος φόβος της Ευρωζώνης είναι το ντόμινο στις αγορές κρατικών ομολόγων και στον τραπεζικό κλάδο.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: