Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Σφυροκόπημα

Του Δηµήτρη ΜητρόπουλουΑγιογραφίες από τα ΝΕΑ
ΑΠΟ ΤΟ τέλος του 2008 - όταν πρωτοανέβηκαν τα spreads - ώς σήμερα, οι Γερμανοί έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική κρίση. Δεν είναι παράλογο. Οχι μόνο λόγω της... θέσης της Γερμανίας στην παγκόσμια οικονομία ή στην ευρωζώνη. Αλλά γιατί η Γερμανία επηρέασε όσο καμία άλλη χώρα την τύχη της Ελλάδας και, κυρίως, της ελληνικής οικονομίας την τελευταία εικοσαετία. Ηταν μαζί μας στα καλά - ε, το ίδιο θα συνέβαινε και στα κακά.
ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς από την Ανγκελα Μέρκελ να αναπτύξει σχέσεις με τους ομολόγους της. Σωστό. Με τον Κώστα Καραμανλή - που ήταν ο τελευταίος γερμανομαθής έλληνας πρωθυπουργός - η Μέρκελ είχε μια καλή σχέση ώς το 2009. Τότε η σχέση σχεδόν ακυρώθηκε πολιτικά. Στις Συνόδους Κορυφής - διμερείς επαφές είχε σταματήσει πλέον να κάνει - ο Καραμανλής ήταν, ούτως ή άλλως, παρίας. Με τον Γιώργο Παπανδρέου η Ανγκελα ξεκίνησε επιφυλακτικά. Ισως και γιατί είχε καεί με τον προηγούμενο. Σταδιακά όμως η σχέση μπήκε στον σωστό δρόμο. Οι Γερμανοί - όπως και πολλοί άλλοι ξένοι - αντιλαμβάνονται τον Παπανδρέου ξεχωριστά από την κυβέρνηση ή το κόμμα του ή το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Εξ ου και τα τηλεφωνήματα με την Ανγκελα.
ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρό η Καγκελάριος Μέρκελ ασχολείται και με την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο Βερολίνο - όπως και στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι - έχουν επισημάνει την αδυναμία του Παπανδρέου να τα κάνει όλα μόνος του. Και θέλουν να δουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας να μεταφυτεύεται στην Ελλάδα.

Θέλουν δηλαδή να υπάρξει συναίνεση. Εκεί ο Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται με τη δική του προσέγγιση. Συμφωνεί με τους στόχους, με τις αποκρατικοποιήσεις, με ορισμένα από τα μέτρα. Δεν ψήφισε όμως το Μνημόνιο και δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Θα ψηφίσει κάποια άρθρα τού εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου. Ενας Θεός ξέρει αν θα ψηφίσει το Μνημόνιο ΙΙ ή, τέλος πάντων, τη νέα δανειακή σύμβαση για τα 120 δισ. ώς το 2014-15. Ηδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στον ΚΤΕ ότι θα προτείνει στον Πρωθυπουργό να ζητήσει 180 ψήφους. Προφανής στόχος, είτε να τσουβαλιαστεί η Ν.Δ. είτε να πάμε σε εκλογές. Εκλογές τις οποίες ζητάει πλέον ο Σαμαράς. Λεπτομέρεια: και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήθελε εκλογές, απλώς δεν το έλεγε ανοιχτά. Ο Βενιζέλος το έχει ντύσει θεσμικά.
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ η Ανγκελα πήγε στη χθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο γερμανικός Τύπος σφυρηλατούσε εδώ και μέρες τον Αντώνη με αρθρογραφία που σε πολλές περιπτώσεις είχε βάναυσα χαρακτηριστικά. Ο Σαμαράς, όπως φάνηκε από τα ρεπορτάζ για όσα ειπώθηκαν εντός, δεν έλαβε το μήνυμα. Επιμένει στις θέσεις του. Είναι σαν να λέμε: Μνημόνιο όπως κάποτε Μακεδονικό. Η διαφορά είναι ότι το δεύτερο είχαμε την πολυτέλεια να το αφήσουμε άλυτο επί είκοσι χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: