Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα, το "Gap" και ο ΓΑΠ


"Stop-gap for Greece"... ο τίτλος δημοσιεύματος των Irish Times και σίγουρα πολλοί είναι εκείνοι που στο μυαλό τους έχουν ήδη το λογοπαίγνιο λόγω του ονόματος του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, κοινώς ΓΑΠ.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρεται στις... ρεαλιστικές επιλογές για την περίπτωση της Ελλάδας, που με την πτώση της κινδυνεύει να συμπαρασύρει στον όλεθρο την Ευρωζώνη.

Ενώ η νέα κυβέρνηση επιχειρούσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τα διεθνή βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και παρακολουθούσαν τις εξελίξεις με αμέριστη προσοχή.

Αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Irish Times, λέει πολλά για την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη, καθώς μία ήπειρος κρατούσε την ανάσα της για τα τεκταινόμενα μιας μικρής χώρας της περιφέρειας.

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζεται για τώρα, όπως τονίζεται, η πολιτική σταθερότητα σε μία προβληματική χώρα.

Αυτό ωστόσο εκτιμάται ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά η κάλυψη μιας τρύπας. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία της σε βιώσιμη πορεία είναι μεγάλα και πολλά.

Ως κυριότερο και πιο άμεσο αναφέρεται το τεράστιο δημόσιο χρέος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται να δοθούν νέα κεφάλαια ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

Η τακτική να καλυφθούν οι "τρύπες" των προβλημάτων της Ελλάδας έχει ουσιαστικά αποτύχει και οι πιθανότητες να επιτύχει μελλοντικά είναι πολύ μικρές, αφού το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά.

Η Ευρωζώνη έχει μόνο δύο ρεαλιστικές επιλογές. Είτε να επιτρέψει τη χρεοκοπία είτε να αναλάβει ένα μέρος από το χρέος της Ελλάδας.

Βέβαια, η πρώτη επιλογή συνοδεύεται από τεράστιους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Μπορεί να είναι αδύνατο να προβλεφθεί τι ακριβώς θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας, αλλά μεταξύ των σεναρίων είναι και ο "κατακλυσμός".

Από την άλλη πλευρά, η κατανομή του ελληνικού χρέους στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτικά, καθώς οι φορολογούμενοι στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να αντιδράσουν.

Το δημοσίευμα εμφανίζεται καυστικό και στη θέση της Γερμανίας, η οποία δεν μπορεί να αποφασίσει τι ακριβώς να κάνει, κάτι που θα παρατείνει την επιλογή. "Αμφιταλαντεύτηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και αυτό εξακολουθεί να κάνει", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η στάση της Γερμανίας αύξησε τον πανικό στις αγορές και την έκανε να μοιάζει αβέβαιη και αναποφάσιστη για μία ακόμα φορά. Το αποτέλεσμα ήταν κακό για όλους. Για τη Γερμανία, την Ελλάδα και την ευρύτερη ζώνη του ευρώ.

Η αποτυχία να αναλάβει δράση ανάλογα με το μέγεθος της κρίσης προκαλεί ανησυχία και σε άλλους εκτός της ζώνης του ευρώ. Στη Βρετανία, οι υπουργοί ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλα τα ενδεχόμενα στην Ευρωζώνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εκπέμπουν σήμα κινδύνου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί ολοένα και περισσότερο, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να προειδοποιούν για τις παγκόσμιες επιπτώσεις της αδράνειας.

Η Ευρωζώνη κλονίζεται συθέμελα από την παρούσα κρίση. Είναι πια ασαφές το σχήμα που θα πάρουν μελλοντικά οι πολιτικές, οικονομικές και φορολογικές δομές της ζώνης του ευρώ. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, καταλήγει το δημοσίευμα. Είτε θα πρέπει να γίνουν πολύ διαφορετικές ή να μην υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: