Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Με 155 «ναι» η κυβέρνηση πέτυχε ψήφο εμπιστοσύνης


Λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα έληξε η ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Από τους 298 βουλευτές που ψήφισαν, οι... 155 είπαν «ναι», ενώ 143 αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Με 155 θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έναντι 143 αρνητικών από το σύνολο της αντιπολίτευσης, η Βουλή ανανέωσε τελικά την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση. Οπως αναμενόταν η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο (πρόσφατα) ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λιάνης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Η τελευταία απουσίαζε στο εξωτερικό αλλά έστειλε επιστολή με την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά δεν συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα με το αιτιολογικό ότι η βουλευτής δεν απουσίαζε σε αποστολή της Βουλής.

Σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό βρίσκονταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρετός, Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Κατρίνης, Μαρία Σκραφνάκη, Βασίλης Γερανίδης, Μιχάλης Παντούλας, Σάββας Εμινίδης, Αλέκος Αθανασιάδης και Κώστας Καρτάλης. Όλοι τους έστειλαν επιστολές με τις οποίες δήλωσαν ότι ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης.

Επίσης σε αποστολή στο εξωτερικό βρίσκονταν και οι βουλευτές της Ν.Δ. Αναστάσιος Νεράντζης και Σωτήρης Χατζηγάκης οι οποίοι με σχετικές επιστολές τους ανέφεραν ότι δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Απο νωρίς σήμερα, το πολιτικό ενδιαφέρον βρισκόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου όπου έλαβε χώρα η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή. Παράλληλα, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούσαν από το απόγευμα οι "αγανακτισμένοι", στην πλατεία Συντάγματος οι οποίοι δηλώνουν πως δεν προσφέρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και είχαν μάλιστα στήσει την δική τους κάλπη "μη εμπιστοσύνης".

Αναλυτικότερα στην Βουλή:

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε για ακόμα μια φορά πως υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και απηύθηνε έμμεση πρόταση στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ταξιδέψουν μαζί του στο Eurogoup της 3ης Ιουλίου.

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν φέρνει καμία ανάπτυξη στην Ελλάδα και το παρομοίασε με κατασχετήριο Δημόσιας Περιουσίας.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι χρειάζεται νέα δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και ότι μπορούν να γίνουν προτάσεις από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση.

Από τη μεριά του ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα, τόνισε ότι το κόμμα της θα υπονομεύσει το δημοψήφισμα και ζήτησε διαγραφή του χρέους.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του, δήλωσε πως δίνει συναίνεση μόνο για την αλλαγή της πολιτικής και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και εκλογές.

Μετά τον πρόεδρο της Ν.Δ., τον λόγο πήρε ο Θ. Πάγκαλος τονίζοντας ότι η Ν.Δ. με το που "τσίμπησε" 0,5 μονάδες ζήτησε εκλογές αλλά και με μία δήλωση που προκάλεσε αναταραχή στη Βουλή, με αφορμή το πότε ήρθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει χωρίς δυσκολίες τη διαδικασία, καθώς ουδείς από τους 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ψήφος "Μη Εμπιστοσύνης" από τις πλατείες

Αντίθετα, ψήφο εμπιστοσύνης δεν δίνουν οι πολίτες. "Την Τρίτη στις 19:00 δίνουμε και εμείς στην δική μας κάλπη του Συντάγματος ψήφο 'Μη Εμπιστοσύνης'. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν, όσους ανασχηματισμούς και αν κάνουν. Όσες καρέκλες και αν αλλάξουν, δεν μας αφορά. Το μεσοπρόθεσμο δεν θα περάσει" τονίζεται στην ιστοσελίδα της κίνησης "Αμεση Δημοκρατία τώρα!"

Οι εταίροι της χώρας έχουν και αυτοί το βλέμμα τους στραμμένο στην Αθήνα, σε αναμονή του αποτελέσματος της νυχτερινής ψηφοφορίας. Περισσότερο, βέβαια, ενδιαφέρον έχουν για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η τρόικα συνεχίζει να ασκεί ασφυκτική πίεση προς την Αθήνα, απαιτώντας ουσιαστικά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του νόμου που θα το θέτει σε εφαρμογή πριν από την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Η συζήτηση στη Βουλή

«Η αναμόρφωση του κράτους που συντελέστηκε όλους τους προηγούμενους μήνες ήταν αναγκαία για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας», ανέφερε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης.

Ο υπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε όσα έγιναν στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, «μεταρρυθμίσεις προοδευτικές για μια Πολιτεία που πρέπει να βασίζεται σε αρχές και αξίες».

«Αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην κατοχύρωση των αξιοκρατικών προσλήψεων και στη μείωση του προσωπικού στη Δημόσια Διοίκηση, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι σήμερα οι πιστωτές θα απαιτούσαν να γίνουν άμεσα 200.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων» υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι «αφού η χώρα για πρώτη φορά έμαθε το καλοκαίρι του 2010 τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την απογραφή, η κυβέρνηση προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση υπαλλήλων που έγινε ποτέ, υπαλλήλων που σήμερα είναι κατά 130.000 λιγότεροι».

Ανέφερε επιπλέον ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο Καλλικράτης του κράτους και στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η Λευκή Βίβλος για τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

Για τον νέο τομέα ευθύνης του στο υπουργείο Υποδομών, ο κ. Ραγκούσης, αφού αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που προχώρησε επί των ημερών του Δ. Ρέππα, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν στο υπουργείο εκπρόσωποι όλων των κομμάτων προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα των συμβάσεων παραχώρησης και αυτό διότι όπως τόνισε η υπόθεση της ανάπτυξης είναι εθνική και πρέπει να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή διάθεση συνεννόησης.

Ρέππας για τις προαγωγές και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Την δημόσια διοίκηση με την νέα της σύγχρονη μορφή ως εργαλείο για την επίλυση του προβλήματος της κρίσης, κατέδειξε ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στους δύο άξονες σχεδιασμού της δημόσιας διοίκησης: στην αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα και τις σχέσεις κράτους - πολίτη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά αναδιοργάνωση και εξορθολογισμός του κράτους σημαίνει: επιτελικό κράτος, συνεκτική κεντρική διοίκηση που χαράσσει στρατηγική - χωρίς σύγχυση αρμοδιοτήτων και επάλληλες δράσεις. Για το λόγο αυτό η οργάνωση και η διάρθρωση των υπουργείων εξετάζονται συνολικά, προανήγγειλε ο Δ. Ρέππας.

Τόνισε δε ότι με την οργάνωση της διοίκησης αποκτούμε ένα πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος, ταυτόχρονα όμως πετυχαίνουμε και μείωση του μισθολογικού κόστους, ενώ η χρήση νέων τεχνολογιών οδηγεί στον αναγκαίο εξορθολογισμό όσον αφορά στον αριθμό των υπαλλήλων που τα επόμενα χρόνια θα μειώνονται συνεχώς με βελτίωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως ανέφερε ο κ. Ρέππας, εισάγεται νέος κώδικας δεοντολογίας των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, με ουσιαστικές κυρώσεις για τους παραβάτες και αδιάβλητες και αντικειμενικές πειθαρχικές διαδικασίες.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην προώθηση του νέου μισθολογίου για το πολιτικό προσωπικό με στόχο να αρθούν αδικίες και ανισότητες και στην προώθηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας με καταβολή μέρους του μισθού, ώστε να επιτευχθούν ταυτοχρόνως η εξυγίανση προβληματικών οργανισμών και η υποστήριξη των εργαζομένων να μεταβούν ομαλά σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον είτε σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου είτε στον Ιδιωτικό Τομέα.

Τασούλας: "Ζητήστε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό"

«Αντί να ζητάτε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, επειδή δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, ζητήστε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό», κάλεσε την κυβέρνηση ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης.

Ο Κ. Τασούλας πρόσθεσε ότι το κόμμα του οικοδομεί μέρα με την ημέρα την εμπιστοσύνη αυτή και, όταν έρθει η ώρα, η ΝΔ θα αποδείξει ότι μπορεί να την αξιοποιήσει.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ ζήτησε ακόμη να γίνει αλλαγή ρόλων, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση έχει συναίνεση ουσιαστική, αλλά και ευρύτατη υποστήριξη την οποία δεν αξιοποιεί και διερωτήθηκε ρητορικά τι θα γινόταν αν η κυβέρνηση της ΝΔ λάμβανε όχι αυτά τα μέτρα που πήρε το ΠΑΣΟΚ αλλά το ένα τρίτο αυτών.

«Συνεπώς ας μην δικαιολογήστε πίσω από την συναίνεση και υπεκφεύγετε, προσπαθείστε να κυβερνήσετε» ανέφερε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Χατζηδάκης: "Η Ελλάδα κρέμεται σε μια κλωστή"

«Πέρα από τις θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις, χρειάζεται πάνω από όλα μία επανάσταση πατριωτισμού από όλους μας, από τον κάθε πολίτη, αλλά πάνω από όλα από εμάς τους πολιτικούς. Γιατί όλοι είμαστε Έλληνες και όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι,» τόνισε ο τομεάρχης Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα κρέμεται σε μια κλωστή. Μπορεί σε μερικές μέρες να νοσταλγούμε το σήμερα».

Επισήμανε ότι ενώ «του δόθηκε ευκαιρία από τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου δεν άδραξε την ευκαιρία και έτσι «ξανά βρισκόμαστε με μια καινούρια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για να χειριστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ ο δικός της χρονικός ορίζοντας είναι βραχυπρόθεσμος».

Αναφερόμενος στον ανασχηματισμό τόνισε πως πρόκειται είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναγεννηθεί από την τέφρα της, αλλά είναι ολοφάνερο ότι η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να πετύχει.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: