Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τους «δένουν» οι συνοµιλίες ...


Ναι. Αυτή τη φορά είναι αλήθεια. Τα βρώµικα κυκλώµατα που λυµαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο έρχονται πλέον πρόσωπο µε πρόσωπο µε τη ∆ικαιοσύνη. Η έρευνα της ΕΥΠ «δένει» τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δικαστικές Αρχές (µε τη συνδροµή του ΟΠΑΠ και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων – πρώην Σ∆ΟΕ), οι οποίες κινήθηκαν µε βάση τους... φακέλους µε τα ύποπτα παιχνίδια που είχε αποστείλει η UEFA.

Η συµβολή της ΕΥΠ στην εξέλιξη και το «δέσιµο» της υπόθεσης ήταν η πιο καθοριστική. Γιατί, τη στιγµή που οι δικαστικές Αρχές συναντούσαν στόµατα ερµητικά κλειστά, ζήτησαν τη συνδροµή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προκειµένου να αποκαλύψουν πρόσωπα και πράγµατα. Η ΕΥΠ µε τη σειρά της άρχισε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνοµιλιών παραγόντων, παικτών, προπονητών οµάδων οι οποίοι εµπλέκονταν στα ύποπτα παιχνίδια που είχε κοινοποιήσει στις ελληνικές Αρχές η UEFA. Και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των στηµένων. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν στην επόµενη... φουρνιά των υπόπτων να υπάρχει µια σειρά από βαρύγδουπα ονόµατα του ποδοσφαίρου, µεταξύ των οποίων είναι πρόεδρος µεγάλης ΠΑΕ, πρώην πρόεδρος διοργανώτριας αρχής πρωταθληµάτων κ.ά.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε., από τηνπλευρά της, «έδεσε» την υπόθεση δίνοντας στις εισαγγελικές Αρχές στοιχεία για παράγοντες που στοιχηµάτισαν µεγάλα ποσά σε ύποπτα παιχνίδια. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα στοιχεία που έδωσε η ΟΠΑΠ αφορούσαν περισσότερους από 50 αγώνες.

Και στο σηµείο αυτό επεισέρχεται η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Η οποία, έχοντας τα πονταρίσµατα παραγόντων, παικτών, διαιτητών, µάνατζερ, άρχισε να σκαλίζει το οικονοµικό τους προφίλ. Και η έρευνα αυτή έβγαλε... λαγό, δεδοµένου πως υπάρχει περίπτωση (είχαν αναφερθεί σχετικά «ΤΑ ΝΕΑ» πριν από 10 µέρες) παράγοντα µε φορολογική δήλωση που δεν ξεπερνά τα 11.000 ευρώ τον χρόνο, ο οποίος έπαιζε από 5.000 έως 7.000 ευρώ σχεδόν κάθε εβδοµάδα στο Στοίχηµα!

Tα πρώτα αποτελέσµατα λοιπόν της συντονισµένης δράσης των αρµόδιων Αρχών σε ό,τι αφορά τα στηµένα παιχνίδια ποδοσφαίρου φάνηκαν χθες µε την προσαγωγή 10 υπόπτων στη ΓΑ∆Α. Πρόκειται για τους:

Αχιλλέα Μπέο (πρόεδρος Ολ.

Βόλου), Σταύρο Ψωµιάδη (πρόεδρος Καβάλας), Γιώργο Τσακογιάννη (παράγοντας Ηλιούπολης), ∆ηµήτρη Ζαββαδία (παλαίµαχος ποδοσφαιριστής), Αθανάσιο Ντότση (µάνατζερ), Νίκο Χάλκο (πρόεδρος Ηλιούπολης), Νίκο Παντέλη (προπονητής Εθνικού Αστέρα), Νίκο Καραγκούλια (bookmaker), Ανδρέα ∆ηµόπουλο (bookmaker) και Νίκο Ζαµπάνη (υπάλληλος νυχτερινών κέντρων). Οι συλληφθέντες θα παραµείνουν στην Ασφάλεια µέχρι να οδηγηθούν στην Εισαγγελία. Σύµφωνα πάντως µε τις πληροφορίες που διέρρεαν χθες βράδυ από την Ασφάλεια, έπειτα από έρευνες σε σπίτια και γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσήχθησαν 15 άτοµα (γνωστοί παράγοντες, προπονητές, πρώην ποδοσφαιριστές και µάνατζερ). Ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισµό και άλλων ατόµων που, σύµφωνα µε πληροφορίες, εµπλέκονται στην υπόθεση.

Το σκάνδαλο µε τουςστηµένους ποδοσφαιρικούς αγώνες παίρνει ακόµα µεγαλύτερες διαστάσεις καθώς στο µικροσκόπιο των ερευνών βρίσκονται τουλάχιστον 70 άτοµα – αθλητικοί παράγοντες, ποδοσφαιριστές, ιδιοκτήτες γραφείων στοιχηµάτων – που εξετάζεται αν έχουν εµπλοκή στην υπόθεση.

Οταν ταπρώτα στοιχεία της UEFA σχετικά µε παιχνίδια που παρουσίαζαν περίεργο στοιχηµατισµό έφθασαν στην ΕΠΟ (το 2009) και µέσω του γ.γ. Αθλητισµού Πάνου Μπιτσαξή στις δικαστικές Αρχές, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που γελούσαν και έλεγαν πως «δεν πρόκειται να βγει το παραµικρό». Στην πορεία και µέχρι το τέλος του 2010, τα ύποπτα παιχνίδια έφθασαν τα 41 και τώρα το κουβάρι αρχίζει σιγά σιγά να ξετυλίγεται.

Η Πολιτεία, διά του υπουργού Πολιτισµού αρµόδιου για θέµατα Αθλητισµού Παύλου Γερουλάνου αλλά και του ΓΓΑ Πάνου Μπιτσαξή, ζήτησε από τις δικαστικές Αρχές να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, δεδοµένου πως ο τρόπος λειτουργίας των ανθρώπων που κινούνται στο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου προσοµοιάζει σε µεγάλο βαθµό µε αυτόν της Μαφίας. Αλλωστε, µόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι για κάποιους από τους προσαχθέντες στη ΓΑ∆Α οι κατηγορίες θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές: συγκρότηση εγκληµατικής οργάνωσης, στοιχηµατική απάτη και ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: