Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Επεισόδια μετά τις πρωινές πορείες στην πλατεία Συντάγματος


Στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος μεταφέρονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα επεισόδια στην Αθήνα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πλατεία και αντιμάχονται με κουκουλοφόρους, ενώ η εκτεταμένη χρήση χημικών έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.

«Εγκλωβισμένοι» στο ... κέντρο της πλατείας παραμένουν οι «αγανακτισμένοι», οι οποίοι δεν συμμετέχουν στα επεισόδια αλλά αντιμετωπίζουν από τη μία τους κουκουλοφόρους και από την άλλη τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Επεισόδια λαμβάνουν χώρα και στην κάτω πλευρά της πλατείας. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν μεγάλη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αποχωρήσουν προς την οδό Πανεπιστημίου όσοι διαδηλωτές είχαν απομείνει από τις συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και προς την Ερμού και το Μοναστηράκι.

Αρκετοί «αγανακτισμένοι» παραμένουν επί της πλατείας Συντάγματος, καλώντας συνεχώς από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις τους υπόλοιπους να παραμείνουν στον χώρο. Παραπλεύρως παραμένουν και κουκουλοφόροι, οι οποίοι συνεχίζουν τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και τις καταστροφές σε ξενοδοχεία και καταστήματα της περιοχής.

Τραυματίες και λιποθυμίες

Εν τω μεταξύ, έξι πολίτες, όπως επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, χρειάστηκαν την παροχή α' βοηθειών λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκαν λιποθυμικά επεισόδια - κυρίως λόγω των χημικών που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις - και τέσσερις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Δύο άλλοι τραυματίες πολίτες, έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ.

Παράλληλα, άλλοι διαδηλωτές ή «αγανακτισμένοι» που είχαν δεχτεί πέτρες, δεν δέχτηκαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και ζήτησαν τις α' βοήθειες από τα πρόχειρα ιατρεία της πλατείας Συντάγματος.

Πέντε είναι, μέχρι στιγμής οι τραυματίες αστυνομικοί από τις συγκρούσεις με αντεξουσιαστές και ακροδεξιούς. Εχουν μεταφερθεί στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, δεν επιβεβαιώνεται η φήμη για τραυματία διαδηλωτή από μαχαίρι στην οδό Οθωνος.

Συλλήψεις και προσαγωγές

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι τις 5:00 το απόγευμα είχε προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις και συνολικά 18 προσαγωγές για τα επεισόδια στο Σύνταγμα.

Η σπίθα των επεισοδίων άναψε όταν νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι είχαν φτάσει στο Σύνταγμα ακολουθώντας την πορεία της ΓΣΕΕ, παρέμειναν στη λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος της Οθωνος, όπου λίγο μετά τις 2 μ.μ. άρχισαν να αντιπαρατίθενται με τις δυνάμεις της Χρυσής Αυγής που όλο αυτό τον καιρό κρατούν το ίδιο τμήμα της πλατείας.

Με την εμφάνιση των ΜΑΤ που επιχείρησαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση των δύο ομάδων ξεκίνησαν και τα επεισόδια αφού οι νεαροί απάντησαν με πέτρες και ξύλα και η αστυνομία με δακρυγόνα. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγα λεπτά αργότερα προς την πλευρά της οδού Φιλελλήνων όπου η αστυνομία είχε απωθήσει τους αντιεξουσιαστές. Σε εκείνο το σημείο έπεσε και η πρώτη μολότοφ.

Μετά το κυνηγητό τα επεισόδια γρήγορα επεκτάθηκαν από την άλλη πλευρά της κάτω πλατείας στο ύψος της οδού Καραγεώργη Σερβίας όπου μία από τις μολότοφ έσκασε στην πλαϊνή είσοδο του βιβλιοπωλείου Public ενώ η αστυνομία απαντούσε με βροχή δακρυγόνων.

Παρόλ΄ αυτά οι έφοδοι των νεαρών συνεχίστηκαν και οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στη Σταδίου όπου αντιεξουσιαστές εκτόξευαν πέτρες κατά των αστυνομικών και εκείνοι χημικά. Εκείνη την ώρα, γύρω στις 2.30 μ.μ., μια νέα μολότοφ έβαλε φωτιά στις τέντες του καφέ του βιβλιοπωλείου, στο πεζοδρόμιου της κάτω πλευράς της πλατείας με αποτέλεσμα η περιοχή να «πνιγεί» από μαύρους καπνούς, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα χημικά, έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Ολη αυτή την ώρα οι εκκλήσεις των οργανωτών ήταν συνεχείς για να παραμείνουν οι αγανακτισμένοι στην πλατεία - κάποιος μάλιστα, όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, άρχισε να παίζει κρητική λύρα. Ενταση δημιουργήθηκε ξανά λίγο πριν από τις 3 μ.μ. στην πάνω πλευρά της πλατείας όταν η διμοιρία που βρισκόταν στην Κριεζώτου άρχισε να πλησιάζει προς το Σύνταγμα για να κρατήσει εκεί τους συγκεντρωμένους.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: