Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

«Η Ελλάδα γύρισε από το χείλος του γκρεμού - για την ώρα» γράφουν τα διεθνή μέσα


Στην ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου στρέφουν το βλέμμα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχοντας «υποδεχθεί» την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με ανακούφιση, αλλά και προβληματισμό για το κατά πόσο σηματοδοτεί στην... πραγματικότητα την λήξη του ελληνικού δράματος.

«Η Ελλάδα απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού - Για την ώρα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο άρθρο στο δικτυακό τόπο του CNN, το οποίο καλύπτει από χθες με ζωντανές συνδέσεις -μαζί με το BBC, το Sky News και όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα- τις εξελίξεις στην Αθήνα, την ψηφοφορία και τα σοβαρά επεισόδια.

«Η μάχη για να αποτραπεί η μετακύλιση της Ελλάδας σε άτακτη χρεοκοπία συνεχίζεται με τους βουλευτές να επιστρέφουν στο Κοινοβούλιο για να εγκρίνουν το επόμενο στάδιο στο βαθιά αντιδημοφιλές πακέτο λιτότητας» γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Οι αναλυτές είναι ευρέως πεπεισμένοι ότι η νομοθεσία θα εγκριθεί, όμως ακόμη δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί στην πραγματικότητα να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα μπροστά στη βαθιά λαϊκή οργή, αναφέρει η εφημερίδα.

Επικαλείται δηλώσεις αναλυτών που αναφέρουν ότι «εάν θέλουμε να είμαστε κυνικοί ή ρεαλιστές, θα λέγαμε ότι το σενάριο της καταστροφής απετράπη για τώρα, αλλά μπορεί να επανέλθει σε τρεις ή έξι μήνες».

«Απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού η Ελλάδα. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί επανάληψη του ελληνικού δράματος» γράφουν στο δικτυακό τους τόπο οι Financial Times. Στη γνωστή στήλη Lex της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε μία άμεση, καταστροφική χρεοκοπία, το πρόβλημα του χρέους παραμένει όμως δισεπίλυτο και η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρύξει στάση πληρωμών.

Πιθανή η κήρυξη στάσης πληρωμών, υποστηρίζουν οι Financial Times
Την επιφύλαξη «για την ώρα» διατυπώνει και η αμερικανική Wall Street Journal, αναφέροντας ότι «οι αγορές πήραν μιαν ανάσα ανακούφισης μετά την έγκριση του προγράμματος λιτότητας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η συνταγή αποτύχει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα -και η Ευρώπη- σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Οι αρθογράφοι των διεθνών μέσων διερωτώνται εάν μία πολιτική περιορισμού των εισοδημάτων μπορεί αφενός να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και αφ' ετέρου να οδηγήσει την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης.

«Ένταση εν όψει δεύτερης ψηφοφορίας» είναι ο τίτλος στην κεντρική είδηση στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του BBC. To δημοσίευμα «ντύνεται» με βίντεο από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Ο ανταποκριτής του διεθνούς δικτύου μεταφέρει το βομβαρδισμένο τοπίο από την Αθήνα και τις καταγγελίες για υπέρμετρη, αλόγιστη χρήση χημικών.

Η γαλλική Le Monde θεωρεί ότι «η υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου επιτρέπει τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Αθήνα, απομακρύνοντας έτσι την υπόθεση μιας άμεσης στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη ζώνη του ευρώ, αρχής γενομένης από την Ισπανία και την Ιταλία». Ειδικό «ένθετο» για τους συνδρομητές του δικτυακού τόπου της εφημερίδας είναι αφιερωμένο στον «αδιάλλακτο Αντώνη Σαμαρά, τον 'κ. Όχι' της ελληνικής αντιπολίτευσης».

Η επίσης γαλλική Figaro στην ιστοσελίδα της εντυπωσιάζει με το φωτογραφικό αφιέρωμα που δημοσιεύει από τις χθεσινές βίαιες συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας. «Ψήφος στη Βουλή, οργή στους δρόμους», είναι ο τίτλος της Liberation.

Η παρουσίαση των ελληνικών εξελίξεων από τη Sueddeutsche Zeitung μοιάζει αρκετά με εκείνη της Liberation. «Μεταξύ οργής και παραίτησης», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ και η μεγάλη πρωτοσέλιδη φωτογραφία δείχνει την ελληνική Βουλή πνιγμένη στους καπνούς.

«Ο Γ.Παπανδρέου εξασφάλισε μία τελευταία αναστολή της ποινής εκτέλεσης» τιτλοφορούσε χθες το πρώτο της θέμα η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής Handelsblatt, η οποία -μαζί με τα υπόλοιπα γερμανικά ΜΜΕ- τονίζει πως η ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για τα κεφάλαια στήριξης στην Αθήνα.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η οριακή υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το Κοινοβούλιο προς αποφυγή της χρεοκοπίας, εν μέσω συμπλοκών, οδομαχιών και δακρυγόνων, αποτέλεσαν χθες πρώτη είδηση στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.

Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου εν μέσω συμπλοκών στα διεθνή πρωτοσέλιδα
«Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση για τη σωτηρία του ευρώ» ανέφερε την Τετάρτη στο ηλεκτρονικό του πρωτοσέλιδο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Η σημερινή ημέρα θα μείνει στη σύγχρονη ελληνική ιστορία» τόνισε η ιταλική εφημερίδα La Stampa κάτω από τη φωτογραφία της Βουλής ανάμεσα σε καπνούς από δακρυγόνα.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press καλύπτουν εδώ και 48 ώρες τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Αθήνα με έκτακτα τηλεγραφήματα. BBC, CNN, Sky News, καθώς και το Al Jazeera και όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, συνδέονται διαρκώς με τους ανταποκριτές τους στην Αθήνα μεταφέροντας το έκρυθμο κλίμα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: