Τρίτη 14 Ιουνίου 2011
Eurogroup συµπαράστασης στις Βρυξέλλες
Το ζήτηµα της χώρας µας θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συνέρχονται εκτάκτως σήµερα στο Βέλγιο . Από τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναµένεται ουσιαστική απόφαση, πέραν ενός κειµένου στήριξης προς τη... χώρα µας. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η έκτακτη συνάντησητων υπουργών Οικονοµικών κρίθηκε απαραίτητη µετά τις αµφιβολίες που έχουν δηµιουργηθεί για το κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει την αναγκαία πρόσθετη βοήθεια, εξαιτίαςτων έντονων διαφωνιών για την εµπλοκή του ιδιωτικού τοµέα –θέµα στο οποίο έχουν πρωταγωνιστήσει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο γερµανός υπουργόςΟικονοµικώνΒόλφ- γκανγκ Σόιµπλε. «Πρέπει όλοι – και κυρίως οι αγορές – να καταλάβουµε ότι οι διαφωνίες για τον τρόπο δεν σηµαίνουν πως στο τέλος της ηµέρας δεν θα υπάρχει βοήθεια προς την Ελλάδα. Απλώς, αυτά τα ζητήµατα παίρνουν λίγο καιρό», έλεγε χαρακτηριστικά κοινοτική πηγήστις Βρυξέλλες. Σε οµιλία τουχθες στο London School of Economics ο Τρισέ απηύθυνε κάλεσµα για τηνυιοθέτηση πιο αυστηρώνκυρώσεων και κανόνωνγια δηµοσιονοµικές παραβάσεις, ζητώντας ευθέως ευρεία µεταρρύθµιση του υπάρχοντος συστήµατος.Επανέλαβε µάλιστα ότι µια επιµήκυνση τουχρόνου αποπληρωµής του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές πρέπει να είναι µόνο εθελοντική.
«Λάδι στη φωτιά» των διαφωνιών στους κόλπους της ευρωζώνης έβαλε και η δήλωση του νέου διοικητή της Μπούντεσµπανκ –και µέλους της ΕΚΤ – Γιανς Βάιντµαν,σύµφωνα µε την οποία τοευρώ θα παραµείνει σταθερό ακόµη και στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης ότι η νέα βοήθεια δίδεται στην Ελλάδα υπό αυστηρούς όρους, οι οποίοι εάν δεν τηρηθούν απλούστατα θα σταµατήσει η χρηµατοδότηση και η χώρα θα χρεοκοπήσει – γεγονός δυσάρεστο για την Ελλάδα, αλλά δεν πρόκειται να πλήξει το νόµισµα.
Η ανησυχία στην Ευρώπη είναι έκδηλη και για τον λόγο αυτόν την Παρασκευή θα πραγµατοποιηθεί στο Βερολίνο και συνάντηση µεταξύ της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η Μέρκελ τόνισε το Σάββατο ότι είναι απαραίτητονα βοηθήσει η Γερµανία τις υπερχρεωµένες χώρεςαφούη κρίση µπορεί να επηρεάσει άµεσα και τη γερµανική οικονοµία και έκανελόγο για κινδύνους που απειλούν την ευρωζώνη, ανάλογους µε αυτούς από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Εντονες επιφυλάξεις έχουν δηµιουργηθεί σε τµήµατα του ευρωπαϊκού κατεστηµένου για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρµόσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και τα σκληρά µέτραπου αυτό περιλαµβάνει. Οι επιφυλάξεις αυτή τη φορά δεν εστιάζονται τόσο στη δυνατότητα εφαρµογής του προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων, όσο στις περικοπές µισθώνκαι συντάξεων και στην επιβολήνέων φόρων. Οπως σηµειώνουν οισκεπτικιστές των Βρυξελλών, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σε συνθήκες δηµοκρατίας έναν λαόνα υφίσταται τέτοιες συνέπειες επί πέντε συναπτά έτη – και, µάλιστα, ξεκινώντας σε συνθήκες ύφεσης της τάξεως του -3,8%, που υπολογίζεται να είναι φέτος.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναµένεται να ενηµερώσει τους συναδέλφους του για τις βασικές πτυχές του ελληνικού προγράµµατος κατά το σηµερινό Eurogroup, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει και αναφορά από την Επιτροπή Εργασίας που συγκροτήθηκε για να επεξεργαστεί τα προβλήµατα στη συγκρότηση του νέου πακέτου για την Ελλάδα. Πάντως, οι κοινοτικοί είναι κατηγορηµατικοί πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, καθώς τα µεγάλα αγκάθια παραµένουν.
Παράγοντες των αγορών θεωρούν ότι η περίφηµη συµµετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο θα πρέπει να εξισωθεί µε µια αναδιάρθρωση της τάξεως ενός«κουρέµατος» 30% – αλλά η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως η ίδιαδεν θα µετάσχειµε τα οµόλογα που έχει στη διάθεσή της, ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ. Οι κυβερνήσεις όµως έχουν τρόπους να πιέσουν τις δικές τους τράπεζες – κυρίως γερµανικές, γαλλικές και ελληνικές – που κατέχουν ελληνικά οµόλογα. Κι αυτό µε τη σειρά του µπορεί να δηµιουργήσει αυξηµένες πιέσεις στο τραπεζικό σύστηµα.
Στις Βρυξέλλες πιστεύουν πως ούτε την ερχόµενη εβδοµάδα, όταν στις 20 Ιουνίου θα πραγµατοποιηθεί το τακτικό Eurogroup στο Λουξεµβούργο, τα πράγµατα θα έχουν προχωρήσει επαρκώς. Στη Σύνοδο Κορυφής, στις 23-24 Ιουνίου, µπορεί κανείς να ελπίζει σε µια πολιτική απόφαση – τα στοιχήµατα, ωστόσο, για ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων είναι για τις 11 Ιουλίου, στο τελευταίοEurogroup τηςσεζόν – και τελευταία ευκαιρία πριν η Ελλάδα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωµών.
tanea.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου