Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011
Χορεύοντας µε το νέο δάνειο
Κρίσιµες διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο εξετάζεται να περιλαµβάνει και πρωτοβουλία τύπου Βιέννης για διακράτηση οµολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας µας, βρίσκονται σε... πλήρη εξέλιξη.
Το περιεχόµενο των κρίσιµων αυτών διαβουλεύσεων επιβεβαίωσε µε δηλώσειςτου χθες στηντηλεόρασ ητου Bloombergο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν: «Ολες οι χώρες της Ε.Ε. συζητούν µια πρωτοβουλία τύπου Βιέννης για την Ελλάδα» είπε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δεν συζητείται αναδιάρθρωση του χρέους» της χώρας µας. «Οι διαπραγµατεύσεις της Ε.Ε. δεν είναι εύκολες. Είναι αρκετά δύσκολες» πρόσθεσε για τις διαπραγµατεύσεις που έχουν ήδη αρχίσει και συνεχίζονται σήµερα στην πόλη της Βιέννης µε τη συµµετοχή µάλιστα και υφυπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης. Αυτό σηµαίνει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων για το ελληνικό πακέτο βοήθειας βρίσκεται, εκτός από τη χορήγηση νέας χρηµατοδοτικής βοήθειας για την επόµενη διετία 2012-2013 (και τους όρους για ιδιωτικοποιήσεις - πρόσθετα µέτρα), και πιθανή οικειοθελής διακράτηση των οµολόγων που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες πιστωτές, τα οποία λήγουν στο διάστηµα αυτό.
Χθες επίσης ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αµαντέου Αλταφάζ, είπε ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συµφωνία µε την Ε.Ε. για τη χορήγηση της πέµπτης δόσης του δανείου.
Ανώτατοι ευρωπαίοι παράγοντες συνταντώνται από χθες στη Βιέννη για να εξετάσουν λύσεις που αφορούν τη χορήγηση και δεύτερου δανείου στην Ελλάδα, όπως µετέδωσε το Ρόιτερ. Σύµφωνα µε το διεθνές πρακτορείο, η συµµετοχή ή όχι του ιδιωτικού τοµέα, δηλαδή των τραπεζών, σε µια πιθανή επιµήκυνση χρέους είναι ακόµη υπό συζήτηση, στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για να ελαφρύνει το τεράστιο βάρος χρεών που έχει η χώρα µας. Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Ρόιτερ ανέφεραν ότι οι συζητήσεις αφορούν µεταξύ άλλων την επιµήκυνση της διάρκειας αποπληρωµής ελληνικού χρέους κατά τα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης του 2009 και ότι σε αυτές συµµετείχαν µέλη της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Χρηµατοπιστωτικής Επιτροπής (EFC), τα οποία αποτελούν ουσιαστικά ένα άτυπο Eurogroup. Η συνάντηση του EFC έγινε για να διερευνηθούν πιθανές λύσεις για το θέµα της Ελλάδας – ένα µενού «α λα καρτ» όπως το χαρακτηρίζει το Reuters – από όπου οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης θα επιλέξουν όποια συστατικά θέλουν για να δοθεί λύση.
Σηµειώνεται ότι εφόσον επιτευχθεί µια τέτοια λύση, θα λυθούν τα χέρια του ∆ΝΤ για χρηµατοδότηση της Ελλάδας. Το ∆ΝΤ δεσµεύεται από το καταστατικό του να µη χρηµατοδοτεί µια χώρα, αν προηγουµένως δεν έχει εξασφαλισθεί η εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της τουλάχιστον για έναν χρόνο.
tanea.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου