Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«Χακτιβιστές» Anonymus συνελήφθησαν στην Τουρκία


Τριάντα δύο υπόπτους για συμμετοχή στην ομάδα ακτιβιστών του Διαδικτύου Anonymus συνέλαβε η τουρκική αστυνομία, λίγες ημέρες αφότου μπήκαν στο... στόχαστρο των «χακτιβιστών» οι δικτυακοί τόποι πολλών τουρκικών κρατικών υπηρεσιών. Οι Anonymus προειδοποιούν ότι θα «απαντήσουν» με νέες κυβερνοεπιθέσεις για τις συλλήψεις και τα κυβερνητικά μέτρα περιστολής της διαδικτυακής ελευθερίας στην Τουρκία, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 22 Αυγούστου.

Σε συλλήψεις «χακτιβιστών» προχώρησε την περασμένη εβδομάδα και η Ισπανία, και οι Anonymus έδωσαν την «απάντησή τους» τα ξημερώματα της Δευτέρας με κυβερνοεπίθεση στο δικτυακό τόπο της ισπανικής αστυνομίας που τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας.

Στις 22 Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην Τουρκία η αμφιλεγόμενη ρύθμιση που επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο και έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, καθώς και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλεί τις τουρκικές αρχές να μην καταφύγουν στη λογοκρισία στο Ίντερνετ.

Οι Anonymus ανέλαβαν δράση κόντρα στα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα στις 10 Ιουνίου με κυβερνοεπιθέσεις σε σειρά τουρκικών κρατικών υπηρεσιών. Επίθεση δέχθηκε αρχικά ο δικτυακός τόπος της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο του Διαδικτύου.

Πρόβλημα πρόσβασης υπήρξε και στις ιστοσελίδες της τουρκικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Γενικού Επιτελείου Πολεμικού Ναυτικού.

Στην Τουρκία απαγορεύεται ήδη η πρόσβαση σε χιλιάδες δικτυακούς τόπους, συχνά επειδή το περιεχόμενό τους κρίνεται ακατάλληλο λόγω σεξουαλικών αναφορών, αλλά και για πολιτικούς λόγους, όπως η προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα φίλτρα που όρισε η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών: «οικογενειακό», «παιδικό», «εσωτερικό» και «κανονικό».

Το «κανονικό» φίλτρο υποτίθεται ότι αντιστοιχεί στο σημερινό καθεστώς πρόσβασης στο Διαδίκτυο, δεδομένου ότι εμποδίζει την πρόσβαση μόνο στους δικτυακούς τόπους που ήδη απαγορεύονται (η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιβάλει φραγή στο YouTube, για παράδειγμα).

Η διαφορά όμως είναι ότι, αν ένας χρήστης συνδεθεί σε απαγορευμένο δικτυακό τόπο, η επίσκεψη αυτή θα καταγράφεται.

Από τα άλλα φίλτρα, το «οικογενειακό» εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν απαγορευτεί ή έχουν περιληφθεί σε μαύρη λίστα, το «παιδικό» θα επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες που εγκρίνει η αρμόδια τουρκική υπηρεσία για τα παιδιά, ενώ το «εσωτερικό» δίνει πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις απαιτείται επίσης από τους διακομιστές να επιτρέπουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόνο σε «πελάτες» με συγκεκριμένο όνομα χρήστη και κωδικό, γεγονός που σημαίνει ότι θα καταγράφονται συνεχώς οι δικτυακοί τόποι που επισκέπτεται κάθε Τούρκος πολίτης.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: