Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Επιμήκυνση του χρέους κατά 5 χρόνια και νέο δάνειο 35- 40 δις ευρώ από την Τρόικα διεκδικεί η Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο των επαφών στο Λουξεμβούργο


Νέα παράταση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις. ευρώ κατά πέντε χρόνια αλλά και νέο δάνειο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ διεκδικεί η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνάντηση που ... συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Στη σύσκεψη, που αρχικώς επιχειρήθηκε να μείνει κρυφή από την ελληνική κυβέρνηση, εξετάστηκε η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πήγε στο Λουξεμβούργο αποσκοπώντας σε μία νέα παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ (επιμήκυνση) με χαμηλότερα όμως επιτόκιο.

Η παράταση θα συνδυασθεί και από μία νέα χρηματική βοήθεια από την τρόικα των δανειστών από την στιγμή που οι συνθήκες κρίνονται απαγορευτικές για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο δάνειο ύψους 35 – 40 δις. ευρώ που θα επιτρέψει στην Αθήνα να καλύψει τα χρεολύσια που την «πνίγουν» το 2012.

Να σημειωθεί ότι το ύψος των χρεολυσίων που θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα το νέο έτος φθάνουν τα 46 δις. ευρώ εκ των οποίων τα μισά χρεολύσια θα χρηματοδοτηθούν από το διεθνές δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα, περίπου 27 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα αντλήσει από τη αγορές των ομολόγων.

Όμως, τα τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας σε όσους αγοράσουν τους ελληνικούς τίτλους την υποχρεώνουν να μην κάνει ούτε ένα βήμα παραέξω από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα βελτίωσης των όρων δανεισμού για το πακέτο των 110 δις. ευρώ είχε θέσει πρόσφατα και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ειδικά μετά το «ελαφρύτερο» Μνημόνιο της Πορτογαλίας.

Ο χρόνος εξόφλησης του υφιστάμενου δανείου έχει φθάσει στα 10 έτη ( από πέντε που προέβλεπε το αρχικό Μνημόνιο) μετά τη συμφωνία του Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Δηλαδή τα 3 χρόνια της περιόδου χάριτος και τα 2 χρόνια αποπληρωμής του πρώτου κειμένου της Συμφωνίας , αυξήθηκαν σε 4,5 και 5,5 χρόνια αντίστοιχα.

Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν τώρα την πρώτη δόση (20 δις. ευρώ) που πήραμε τον Ιούνιο του 2010 θα την εξοφλήσουμε το 2020 και την τελευταία δόση του 2013 θα την εξοφλήσουμε το 2023.

Η Ελλάδα βέβαια επιδιώκει νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 5 ακόμη χρόνια.

Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής καταρχήν μπορεί να σημαίνει και περαιτέρω επιβάρυνση από τόκους.

Βέβαια το επιτόκιο με το οποίο σήμερα η Ελλάδα εξοφλεί τις υφιστάμενες δόσεις του δανείου είναι κυμαινόμενο που για την ώρα φθάνει στο 4,02%.

Οπότε μπορεί να έχουμε μείωση του επιτοκίου και κάτω από αυτό το επίπεδο.

Βάσει του Μνημονίου έχουμε δανειστεί με περιθώριο 3% την πρώτη τριετία και 4% για τα επόμενα χρόνια πλέον του euribor.

Η χρονική επέκταση του ελληνικού δανείου των 110 δις. ευρώ σηματοδοτεί ένα νέο Μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα για την χώρα μας που έρχονται ως απόρροια των νέων εξελίξεων για την χώρα μας.

Η τρόικας θα συνεχίσει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις και κυρίως να αποφευχθεί ο κίνδυνος μη εξόφλησης.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμα και την επιβολή νέων εξοντωτικών μέτρων στην πορεία αυτών των ετών.

Με ανακοίνωση που βγήκε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο έκτακτο Eurogroup και κυρίως περί «ανταλλαγής απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονταν ποιές μπορεί να είναι αυτές οι οικονομικές εξελίξεις που οδηγούν σε έκτακτες συναντήσεις και συζητήσεις, οι οποίες επέτειναν τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική έκδοση του μετέδιδε για έκτακτη κρυφή σύσκεψη στο Λουξεμβούργο, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, τονίζοντας ότι εξετάζονται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας.

Το δεύτερο σημείο, περί εξόδου από το ευρώ, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον προέδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ακολούθησαν οι διαψεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, που εστίαζαν στο ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της Αθήνας, που βγήκε με αρκετή καθυστέρηση.

Με την επισήμανση ότι πρόκειται για προβοκάτσια και υπονόμευση της προσπάθειας που γίνεται στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, που εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια, στη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση τονίζεται ότι «το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ».

Το στοιχείο αυτό διαψεύστηκε και με τη δεύτερη μεταμεσονύχτια ανακοίνωση όπου αναφέρονταν «Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης».

Αυτό όμως που λησμόνησε να διαψεύσει το Υπουργείο Οικονομικών ήταν τα σενάρια περί απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων (haircut) αλλά και επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μ. Χριστοδούλου
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: