Νέο κάλεσμα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ για να «σεβαστεί την άποψη του 91,5% των ψηφισάντων» και να εγκρίνει...
τις συνταγματικές αλλαγές που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, όμως εάν δεν υπάρξει σύγκλιση με το VMRO δεν υπάρχι άλλη εναλλακτική από την προσφυγή στις κάλπες στα τέλη Νοεμβρίου.
Το κόμμα του Μίτσκοσκι, πάντως, χαρακτηρίζει «νεκρή» τη Συμφωνία εξαιτίας της μεγάλης αποχής, σημειώνοντας ότι κανένας από τους βουλευτές του δεν θα ψηφίσει για τροποποίηση του συντάγματος της χώρας.
Το VMRO, όμως, ζήτησε από τον πρωθυπουργό τον ορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, διορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα, τον οποίο θα προτείνει η αντιπολίτευση και τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τη διερεύνηση παρατυπιών που, όπως ισχυρίζεται το κόμμα, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.
Η απάντηση του Ζόραν Ζάεφ ήταν αρνητική με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα γίνει γνωστό εάν... βγαίνουν τα κουκιά για αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή.
Αναφορικά με το θέμα της πλειοψηφίας εντός Βουλής, η βουλευτής του VMRO Νεβένκα Σταμένκοβα διέψευσε τις πληροφορίες πως το κόμμα της έχει ζητήσει γραπτές δεσμεύσεις από τους βουλευτές του πως θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι ο Ζάεφ έχει βρει εννέα βουλευτές από την αντιπολίτευση για να τον στηρίξουν.
Σημειώνεται ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δεν διαθέτει. Τα κόμματα που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα) διαθέτουν περίπου 72 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο των εδρών του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη περίπου οκτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (80 βουλευτές). Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, διαθέτει 48 βουλευτές.
Στο «παιχνίδι» και η Ρωσία
Θέση υπέρ της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ πήρε μέσω της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και η Μόσχα.
Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες θέλουν να σύρουν την ΠΓΔΜ στο NATΟ επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα ήταν άκυρο, εξαιτίας της πολύ χαμηλής συμμετοχής.
«Είναι εμφανή τα σημάδια της εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας» είπε η Ρωσίδα διπλωμάτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου