Σκεπτικισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση η μεγάλη πτώση που σημειώθηκε στον τραπεζικό κλάδο την Τετάρτη, συμπαρασύροντας τον γενικό δείκτη στο -2,1%. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για αποτίμηση της κατάστασης, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιστοιχούν στις πρόσφατες θετικές οικονομικές εξελίξεις...
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στο -2,10.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέξος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.
Όπως επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στη σύσκεψη τονίστηκε πως οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών όπως:
Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο,
Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,
Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση,
Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όπως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, διαρκής μείωση της ανεργίας και η διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης.
«Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μεγάλες πιέσεις στο ΧΑΑ
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά δέχθηκε ισχυρές πιέσεις με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα και να φθάνουν στα όρια του «sell off», ενώ ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10%.
Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 42,22%, ενώ σήμερα έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επισήμαναν, νωρίτερα, πως δεν υπάρχει ζήτημα, υποστηρίζοντας πως «όπως κάθε φορά έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών».
Αναλυτικότερα, σήμερα, ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 42,22%, ενώ σήμερα έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου