Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Μετά το δημοψήφισμα αρχίζουν τα μηνύματα


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εσωτερικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Κι ενώ Ζάεφ και VMRO μετρούν τα κουκιά, τα μηνύματα από το εξωτερικό έρχονται με σαφήνεια. Το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι...
μόνο με τη συμφωνία θα ενταχθεί η χώρα στη Συμμαχία, ενώ το Βερολίνο επισημαίνει την ανάγκη να στηριχθεί η συμφωνία.

Ο γενικός γραμματέας του NATOτοποθετήθηκε σήμερα για το ζήτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και στις 4 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

«Ο μόνος δρόμος για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της ονομασίας», επανέλαβε  ο Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθαρίζοντας την άποψη της Συμμαχίας για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Χαιρέτισε μεν το «ναι» στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές παρακολούθησαν προσεκτικά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όμως επισήμανε ότι η συμμετοχή δεν ήταν στο ύψος των προσδοκιών. 

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να καλωσορίσει τη χώρα ως το τριακοστό μέλος της Συμμαχίας, αλλά ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία για την ονομασία», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ , προσθέτοντας πως για την πΓΔΜ «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»,

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά από ένα χρόνο. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία και καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να συνεργαστούν εποικοδομητικά και υπεύθυνα για να την αξιοποιήσουν», πρόσθεσε.

Μήνυμα και από το Βερολίνο
Παράλληλα, η Γερμανία επισημαίνει την ανάγκη να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η καθαρή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία, αποτελεί βάση για αυτή την διαδικασία. Ο κ. Ζάιμπερτ περιέγραψε την συμφωνία ως ευκαιρία για «ιστορική συνεννόηση» και «ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας» με την Ελλάδα, ενώ, αναφερόμενος στην συμμετοχή των πολιτών, παραδέχθηκε ότι έμεινε κάτω από το προσδοκώμενο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το όριο του 50% ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ περιλαμβάνονται 400.000 άνθρωποι οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ζουν πλέον στην χώρα.

Το Βερολίνο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα σημαντικό βάζοντας, όμως άνω τελεία στο θέμα της συμμετοχής. 

«Θα είναι κατά τη δική μας πεποίθηση τώρα σημαντικό να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και να επιδιώξουμε την αλλαγή Συντάγματος που προβλέπεται σε αυτή τη συμφωνία. Η καθαρή πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα είναι μια βάση για αυτό», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: