Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Η κυβέρνηση Μέι στο χείλος του γκρεμού

Σχετική εικόνα
H κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα επιδιώξει να...
καθυστερήσει το Brexit, διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της, του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, οι οποίοι διαφώνησαν με τη στρατηγική που ακολουθεί η πρωθυπουργός για "βελούδινο" και όχι "σκληρό" διαζύγιο με την ΕΕ. Ιδιαίτερα η αποχώρηση του "Mr Brexit" Μπορίς Τζόνσον επέφερε ένα καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση της Μέι, καθώς πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στο κόμμα και τον πρωταγωνιστή της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Μέι είπε ότι δεν προτίθεται να παρατείνει το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) με το οποίο το Λονδίνο γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες την πρόθεσή του για αποχώρηση στις 29 Μαρτίου 2019. Υποστηρίξε επίσης ότι ο βρετανικός λαός ζητά από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit και όχι να ψηφίσει ξανά για τη συμφωνία αυτή. Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη αμφισβήτησή της από το ίδιο της το κόμμα, η Μέι χαμογέλασε και είπε: "καλή προσπάθεια, αλλά συνεχίζω τη δουλειά για να πετύχω αυτό που θέλει ο βρετανικός λαός".


Πάντως, παρά την αισιοδοξία της Μέι, η κατάσταση στο εσωκομματικό της μέτωπο φαίνεται πως εξελίσσεται σε μια μάχη πολιτικής επιβίωσης. Οι δύο παραιτήσεις αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση εφαρμόζοντας το σχέδιό της για ένα "μαλακό" Brexit ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια, απαιτώντας "σκληρό" Brexit. 

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός "χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών" καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός "καθαρού" διαζυγίου από τις Βρυξέλλες. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της είναι πλέον πολύ ισχυρές και δεν αποκλείεται να κατατεθεί και πρόταση μομφής που θα οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Απρόβλεπτος και υπέρμετρα φιλόδοξος, ο Τζόνσον, που ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit και ήταν ο "νικητής" του δημοψηφίσματος, αποκλείεται να μετακομίσει στα πίσω έδρανα της βουλής ως απλός παρατηρητής.



Αναλυτές εκτιμούν πως πιθανότατα θα ξεκινήσει παρασκηνιακές κινήσεις για να ανατρέψει την Τερέζα Μέι και να διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Όμως είναι επίσης αμφίβολο αν θα το πετύχει, δεδομένου ότι οι φανατικοί του σκληρού Brexit είναι περίπου 40 βουλευτές. Η κατάθεση της πρότασης μομφής απαιτεί 48 υπογραφές και οι βουλευτές των συντηρητικών θα πρέπει να λάβουν μια πολύ κρίσιμη απόφαση, καθώς τυχόν ανατροπή της Τερέζα Μέι θα οδηγούσε σε νέες εκλογές και η νίκη των Συντηρητικών σε αυτές δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 

Πάντως λίγο νωρίτερα μια πολιτική συντάκτρια του BBC ανέφερε ότι ίσως να έχουν συγκεντρωθεί αρκετές "υπογραφές" από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να ζητήσουν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στο πρόσωπο της Μέι. "Ψίθυροι ότι βουλευτές των Τόρις έφτασαν τον μαγικό αριθμό των 48 επιστολών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης" έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η Λόρα Κένσμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει αν αληθεύει αυτή η πληροφορία. Σε κάθε περίπτωση οι δύο παραιτήσεις αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: