Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Τραμπ και Πούτιν στην ίδια πλευρά του γηπέδου

Αποτέλεσμα εικόνας για Τραμπ και Πούτιν στην ίδια πλευρά του γηπέδου
Tο κατ’ αρχήν συμπέρασμα που προέκυψε από την πολυαναμενόμενη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι, μετά από δύο γύρους συνομιλιών και πάνω από τέσσερις ώρες συζήτησης, είναι η...
δυναμική της προσέγγισης ΗΠΑ - Ρωσίας. Η φράση του (χαλαρού) Πούτιν προς τον Τραμπ την ώρα που στο τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου του έδινε μία μπάλα ποδοσφαίρου από το Μουντιάλ -«Η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο»- είναι ενδεικτική. Επί της ουσίας όμως, οι δύο μεγάλοι παίκτες φάνηκε πως βρίσκονται στην ίδια πλευρά του γηπέδου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «κόβει» τις γέφυρες με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως είναι η ΕΕ και ο Καναδάς, αμφισβητεί τον λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ και ακυρώνει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες αλλάζοντας τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίθετα φαίνεται να προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη Ρωσία του Πούτιν, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Η φράση που επέλεξε το Politico για να συμπυκνώσει τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ στην πρόσφατη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, τα λέει όλα: «He came, he saw, he vandalized» (ήρθε, είδε, βανδάλισε). Η δυτική συμμαχία έχει πρόβλημα και σύμφωνα με τον Economist, αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, σε ολόκληρο τον κόσμο.


Χθες, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος παρακολουθούσε τον Ρώσο πρόεδρο να αρνείται κάθε ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και να χαρακτηρίζει ανοησίες τους ισχυρισμούς των αμερικανικών υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας δε ότι, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, που διερευνά την υπόθεση, θα έπρεπε να στείλει επίσημο αίτημα ζητώντας τη συνδρομή της Μόσχας. Ο Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε ότι, οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων έχουν αλλάξει πλέον προς το καλύτερο και έσπευσε και αυτός να κατηγόρησει τις αρχές της ίδιας του της χώρας. Όπως σημείωσε η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια καταστροφή, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του» σημείωσε -δήλωση που, εκτός των άλλων «άδειασε» τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που επιμένουν ότι υπήρξε ρωσικός «δάκτυλος» στις εκλογές. Είναι γνωστό πως οι σχέσεις του αμερικανού Προέδρου με τις αμερικανικές υπηρεσίες δεν είναι καλές, όμως η επίθεση, ακόμη και για προάσπιση του εαυτού, μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μια στάση ανυπόφορη για την πλειονότητα των Αμερικανών. 

Σύμφωνα με το Politico, ο Πούτιν είχε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσει μία «βιρτουόζικη παράσταση πολιτικού θεάτρου» στην οποία παρουσίασε τη Ρωσία ως το γεωπολιτικό ισοδύναμο των ΗΠΑ, αναφέρθηκε σε μία νέα, από κοινού προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, αλλά και μία επίσης, νέα εταιρική σχέση όσον αφορά την ενέργεια. Με άλλα λόγια, ο Τραμπ φάνηκε «να επιτρέπει» στον Πούτιν την επαναδιατύπωση μιας νέας παγκόσμιας συνθήκης και ο Ρώσος πρόεδρος άρπαξε την ευκαιρία να παίξει με τον λιγότερο έμπειρο ομόλογο του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τραμπ έδειχνε να αγνοεί κατ’ επανάληψη τις «πόρτες» που άνοιγε στον Πούτιν -άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζορτζ Μπους θα είχαν απαντήσει με θυμό, ακόμη και οργή σε πολλά σημεία, σχολιάζουν. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κυριάρχησε στη συνάντηση του Ελσίνκι απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ» ήταν το σχόλιο της Γαλλικής Le Monde.

Το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος συμφώνησαν να επιτρέψουν δύο ερωτήσεις στους Ρώσους και τους Αμερικανούς δημοσιογράφους. Ακόμη και εκεί οι Ρώσοι βρέθηκαν ένα βήμα μπροστά, σημειώνουν οι αναλυτές. Η πρώτη ερώτηση της Ρωσίας πήγε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax και η δεύτερη στο RT, το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο που ελέγχει το Κρεμλίνο. Ο Τραμπ που κατηγορεί συνεχώς τους Αμερικανούς δημοσιογράφους  για «fake news» δεν έκανε κανένα σχόλιο για το RT και απλά, απάντησε στην ερώτηση.

Επίθεση από τους Ρεπουμπλικανούς

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν αντιδράσεις στις ΗΠΑ και δη, εκτός των άλλων και μέσα στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, υποστήριξε ότι η «απόδοση» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του θα στείλει στη Μόσχα ένα μήνυμα «αδυναμίας». Ο Γκράχαμ σχολίασε με σαρκασμό την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, να χαρίσει τη μπάλα του Μουντιάλ στον Τραμπ. «Αν ήμουν εγώ, θα έλεγχα την μπάλα για συσκευές ακρόασης και δεν θα την έβαζα στο Λευκό Οίκο» ανέφερε καυστικά στο λογαριασμό του στο Twitter o Ρεπουμπλικανός- γερουσιαστής θέλοντας να δείξει την απογοήτευσή του για την εμφάνιση του Αμερικανού Προέδρου. Επίσης ο Γκράχαμ επεσήμανε πως «είναι επιτακτικό το Κογκρέσο να πραγματοποιήσει ακροάσεις σχετικά με την έκταση και το εύρος οποιασδήποτε συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία σχετικά με την παρουσία του Ιράν».


«Επαίσχυντες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ. «Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό» έγραψε ο Φλέικ στο Twitter.

Η «δυτική συμμαχία» έχει πρόβλημα

Παρά το γεγονός ότι, κάθε συμμαχία έχει τις εντάσεις της, η στάση του Ντόναλντ Τραμπ, οι διαφορετικές προτεραιότητες, οι αποκλίνουσες απόψεις και οι συγκρούσεις σε επίπεδο πολιτικής κουλτούρας έχουν μεταβάλλει τις ισορροπίες. Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο την αδυναμία -ή, άρνηση- πολλών μελών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024, όπως ζητάει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Αφορούν επίσης, τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ, γεγονός που έφερε νέες εντάσεις στις σχέσεις του με την Ευρώπη.  Άλλωστε, ο Τραμπ κατηγορεί συστηματικά την ΕΕ ότι «έχει συσταθεί για να επωφεληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες» και την τιμωρεί με την επιβολή δασμών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ έχει περισσότερα κοινά με τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα, σε μια σειρά ζητημάτων από το εμπόριο έως την κλιματική αλλαγή, όπως και με τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Τουρκίας και του Μεξικού, παρά με τις ΗΠΑ του Τραμπ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες  δεν μπορούν πλέον να αναμένουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανέλθουν εν ευθέτω χρόνω στο «φυσιολογικό», καθώς ο Τραμπ δεν θέλει να επιβαρύνεται από συμμάχους, να δεσμεύεται από εμπορικούς κανόνες και διπλωματικές αβρότητες. Η απειλή του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ίσως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Οι φιλοευρωπαίοι Αμερικανοί στο Κογκρέσο και στο Πεντάγωνο δείχνουν πλέον αδύναμοι να συγκρατήσουν, πόσω μάλλον να σταματήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή των παραδοσιακών συμμαχιών των ΗΠΑ. Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στον Τραμπ; Σύμφωνα με το Politico, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με ομοειδείς χώρες και περιφερειακές ενώσεις, να συνεργαστεί με την Κίνα για να ανοίξει επενδύσεις μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δασμών.

Η Ένωση θα πρέπει επίσης να είναι πιο αποτελεσματική στη δική της γειτονιά, ξεκινώντας από τα Βαλκάνια, όπου ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ δίνει μεγαλύτερη δύναμη στις Βρυξέλλες, αλλά και να επενδύσει σοβαρά στην κοινή άμυνα. Κατά το δημοσίευμα, για να γίνουν όλα τα παραπάνω, η Ε.Ε. οφείλει να ξεπεράσει τα θέματα που προκαλούν διχασμό στους κόλπους της, από το προσφυγικό, μέχρι τις διαφορές Βορρά - Νότου. 


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: