Oι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διημέρου μπορεί να εκπλήσσουν με τις αποκλίσεις τους και να δίνουν «όπλα» και προσδοκίες σε αμφότερες τις πλευρές, έχουν όμως ένα κοινό στοιχείο: Ακόμη και στην πιο διασταλτική ανάγνωσή τους, δείχνουν ότι...
το εκλογικό παιχνίδι ακόμη δεν έχει κριθεί.
Αντιθέτως, και με βάση τουλάχιστον τις αναλύσεις που γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, το συμπέρασμα είναι πως το μεγάλο στοίχημα μόλις τώρα ξεκινά και θα κριθεί στο μέτωπο της οικονομίας και της, σταδιακής έστω, αποδέσμευσης από το Μνημόνιο. Εξ ου και ο κεντρικός σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει ήδη μια «αντεπίθεση» έξι μηνών στο οικονομικό πεδίο – μια αντεπίθεση, που είχε ως συμβολική αφετηρία την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.
Η αναστολή της αύξησης, πέραν του άμεσου αντικρίσματος στους κατοίκους των νησιών, αποτελεί για την κυβέρνηση κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας και πολιτικής αξίας σε δύο επίπεδα: Αφ’ ενός δίνει απτά επιχειρήματα στον κλονιζόμενο κυβερνητικό εταίρο, τον Πάνο Καμμένο, να εστιάσει στην οικονομία για να υπεραμυνθεί της κυβερνητικής συνοχής και να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα του μετά την συμφωνία για το Μακεδονικό. Και αφ΄ετέρου – και κυρίως – σηματοδοτεί τις νέες δυνατότητες ανατροπής ή άμβλυνσης επώδυνων μέτρων μετά το τέλος του Μνημονίου, λειτουργώντας ουσιαστικά και ως «υποσχετική» για την μη εφρμογή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις.
Το μήνυμα αυτό φρόντισε να περάσει εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξή Τύπου μετά την σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό: «Όταν βλέπετε ότι η χώρα μπορεί να παίρνει αποφάσεις διορθωτικές, ενώ ακόμη δεν έχει βγει από το πρόγραμμα, αντιλαμβάνεστε ότι σε δύο μήνες από τώρα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία, την οποία όμως, επαναλαμβάνω, πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση και υπευθυνότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, υπονοώντας για δεύτερη φορά μετά την συνέντευξή του στο Bloomberg ότι υπάρχουν περιθώρια επανεξέτασης των μειώσεων στις συντάξεις.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε χθες και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος καλώντας τους συνταξιούχους «να αναμένουν θετικές εξελίξεις, ενώ την ίδια ώρα η «Αυγή» παρουσίαζε ως «κλειδωμένη» απόφαση την καταβολή 13ης σύνταξης κι ακόμη και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών. Το δε πλαίσιο αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης μάλλον σκιαγράφησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δηλώνοντας: «Βεβαίως και υπάρχουν οι στόχοι, δεν θα κάνουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι… Αλλά τα κλειδιά για το μείγμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών περνάνε στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβει και ο κόσμος και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι». Ο ίδιος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει με νόημα ότι τα μέτρα του 2019 ήταν απαίτηση του ΔΝΤ το οποίο δεν συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα «και αυτό διαμορφώνει και το βάρος των συμβαλλομένων στην επόμενη μέρα».
Σε κάθε περίπτωση, το σήμα που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές είναι πως το τοπίο για το θέμα των συντάξεων θα ξεκαθαρίσει «κοντά στον Οκτώβρη». Εως τότε η κυβέρνηση επενδύει αφ’ ενός στην εκτόνωση των εν θερμώ αντιδράσεων για το Μακεδονικό και, αφ’ ετέρου σε μια σειρά ακόμη φιλολαϊκών μέτρων και παρεμβάσεων που ήδη έχουν ωριμάσει. Εδώ, πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο πακέτο των πρώτων φορολογικών ελαφρύνσεων που αναμένεται να έχει έτοιμο εντός του Ιουλίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και, κατά τις πληροφορίες, περιλαμβάνει μειώσεις τόσο σε φορολογικούς συντελεστές όσο και στην εισφορά αλληλεγγύης με προοπτική εφαρμογής από το 2019.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου