Για να συνεννοηθούμε πρέπει να συμφωνήσουμε με τους όρους και το περιεχόμενό τους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η χώρα με τη λήξη των μνημονίων μπαίνει σε καθεστώς κανονικότητας. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει...
το αντίθετο. Αφού, λέει, θα έχουμε εποπτεία -και μάλιστα αυξημένη- από τους θεσμούς, αυτό δεν συνιστά κανονικότητα, αλλά νέο μνημόνιο. Τελικά τι ακριβώς ισχύει;
Την απάντηση έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, που παρουσίασαν το πλαίσιο εποπτείας της χώρας μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι νέο μνημόνιο ούτε αποτελεί συνέχεια του ισχύοντος. Δεν περιλαμβάνει νέες προϋποθέσεις, δεν περιέχει νέες απαιτήσεις.
Η εποπτεία θα επικεντρώνεται σε έξι τομείς, για τους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι αγορές εργασίας και προϊόντων και η δημόσια διοίκηση.
Τόσο ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. όσο και ο επίτροπος υπογράμμισαν ότι όλες οι χώρες που έκαναν χρήση προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής υπόκεινται σε εποπτεία μετά τη λήξη του. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν συνιστά εξαίρεση. Αναμφίβολα, κάθε μία από τις μνημονιακές χώρες έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, με αποτέλεσμα το καθεστώς εποπτείας να είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα. Επομένως, όποιος συγκρίνει την ελληνική περίπτωση με άλλες, συγκρίνει ανόμοια πράγματα.
Δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μας -μακριά από εμάς- η ωραιοποίηση της μεταμνημονιακής κατάστασης. Αλλά ούτε πρόκειται να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι εκείνοι που αρνούνται το γεγονός ότι περνάμε σε καθεστώς κανονικότητας, στην ουσία με τον όρο «κανονικότητα» εννοούν την κατάσταση που υπήρχε πριν ξεσπάσει η κρίση στη χώρα.
Κανονικότητα είναι η πορεία της χώρας εκτός μνημονίων μέσα στο προδιαγεγραμμένο πλαίσιο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά τις αλλαγές στους κανονισμούς της το 2012-2013. Αυτό το πλαίσιο είναι αυστηρό. Για την Ελλάδα, που είναι υπερχρεωμένη, είναι ακόμη αυστηρότερο, έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε από τους εταίρους και δανειστές. Αν κάποιοι γνωρίζουν κάποια άλλη κανονικότητα, ας τολμήσουν να την παρουσιάσουν, να τη μάθουμε κι εμείς.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου