Η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, η σκληρή λεκτική αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην αίθουσα της Ολομέλειας είναι στοιχεία απολύτως ενδεικτικά για...
όσα θα ακολουθήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τους επόμενους μήνες και ιδίως από τα τέλη Αυγούστου και έπειτα.
Οπως έχει ήδη καταστεί σαφές τις τελευταίες εβδομάδες, η καθαρή έξοδος της χώρας από τα μνημόνια συνιστά τομή για το πολιτικό σύστημα που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις στρατηγικές των κομμάτων για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή.
Κύριο χαρακτηριστικό σε αυτή την περίοδο αναμένεται να είναι η πόλωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κυβερνών κόμμα, οι μετωπικές συγκρούσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι αποτελούν μια συνειδητή επιλογή, την οποία υπαγορεύουν δύο δεδομένα.
Αφενός η υπεροχή που πιστεύουν ότι διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας έναντι του πολιτικού του αντιπάλου και αφετέρου η επιθυμία να χαραχθούν όσο πιο έντονα γίνεται οι διαχωριστικές γραμμές στη βάση του διπόλου πρόοδος - συντήρηση ή αλλιώς Αριστερά - Δεξιά. Δεν είναι τυχαίο ότι η διάκριση αυτή, η οποία αναδείχθηκε από τον πρωθυπουργό στο άρθρο του που φιλοξένησε η «Εφ.Συν.» στις 5 Μαΐου, επαναλαμβάνεται πλέον πολύ συχνά, με πιο πρόσφατη μια αναφορά του την περασμένη Δευτέρα.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, προτεραιότητα για την κυβέρνηση –και όσο πλησιάζει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές– καθίστανται οι κοινωνικές πρωτοβουλίες και ο σχεδιασμός δράσεων που από τη μια μεριά θα επιβεβαιώνουν τη «χαοτική» διαφορά φιλοσοφίας με τη Ν.Δ. και από την άλλη θα βελτιώνουν έμπρακτα την καθημερινότητα των πολιτών. Αλλωστε, ουδείς αμφισβητεί ότι, παρά τα οποιαδήποτε διακυβεύματα τεθούν υπόψη των ψηφοφόρων και πιο συγκεκριμένα των αναποφάσιστων, εκείνο που θα καθορίσει τις αποφάσεις τους ενώπιον της κάλπης είναι οι εξελίξεις στην οικονομία και κατ’ επέκταση στη ζωή τους.
Ως εκ τούτου, στο μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν πρόθεση να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, προετοιμάζοντας εντατικά μέσα στις περίπου 60 ημέρες μέχρι τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (8-9 Σεπτεμβρίου), τα άμεσα μέτρα εκείνα και τις πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα κάνουν τους πιο αδύναμους να ανασάνουν και τον κόσμο της εργασίας να συνειδητοποιήσει ποιες πολιτικές δυνάμεις αγωνίζονται για τα συμφέροντά του και ποιες για τα συμφέροντα της ελίτ και των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Στοχευμένο πακέτο
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, οχτώ είναι οι κεντρικοί άξονες, τους οποίους ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να εξειδικεύσουν περαιτέρω. Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:
▪ Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
▪ Αύξηση του κατώτατου μισθού.
▪ Στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκατ. ευρώ που θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό.
▪ Περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας και της πρόνοιας.
▪ Επανάληψη του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες.
▪ Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με θεσμικά μέτρα.
▪ Προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους επενδυτές.
▪ Διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου.
Το συνολικό προαναφερθέν πακέτο, προκειμένου να γίνεται επικοινωνιακά ελκυστικότερο θα αντιπαραβάλλεται προς τις πολιτικές και το κρυφό ή φανερό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο από το Μαξίμου εγκαλούν πως έχει διολισθήσει σε ένα μοντέλο άκρατου νεοφιλελευθερισμού και σκληρής ακροδεξιάς γραμμής.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνάμα με τις θέσεις που εκφράζει η Ν.Δ. για το προσφυγικό, θα κορυφωθεί η απόπειρα ταύτισής του με τους ακραίους ηγέτες της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, και της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Με αφορμή ειδικά, την υπερψήφιση από την κυβέρνηση του τελευταίου, νομοσχεδίου για 12ωρη εργασία, συν το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να συναντηθεί μαζί του στη Βιέννη στις 15 Ιουλίου, τα κυβερνητικά πυρά είναι σίγουρο ότι θα ενταθούν στη λογική της στρατηγικής σύμπλευσης με αρχηγούς δυνάμεων που εκπροσωπούν το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης.
Μακεδονικό και συντάξεις
Ορόσημο για την εξαγγελία των φιλολαϊκών δράσεων συνιστά η ΔΕΘ, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες και λόγω αντιδράσεων στη Βόρεια Ελλάδα για τη συμφωνία στο Μακεδονικό, πιθανολογείται ότι θα διεξαχθεί φέτος σε εχθρικό για την κυβέρνηση κλίμα. Στο μεταξύ, στις σκέψεις του πρωθυπουργού βρίσκεται, μετά τις 21 Αυγούστου, η πραγματοποίηση αλλαγών σε επίπεδο προσώπων στην κυβέρνηση που θα σηματοδοτήσουν τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας.
Τέλος, ως άσο στο μανίκι του κρατάει ο Αλέξης Τσίπρας την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, μια υπόθεση που, σύμφωνα με όσα είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, θα διευκρινιστεί στα μέσα Οκτωβρίου. Στο θέμα αυτό και συγκεκριμένα στην κανονική εφαρμογή του μέτρου έχει ποντάρει όλα τα «καλά της χαρτιά» η Ν.Δ. και, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στο σημείο να αιτείται από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ολαφ Σολτς να μη «διανοηθούν να χαριστούν στον Τσίπρα»…
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου