Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Όταν η ΝΔ διαπραγματευόταν το «Μακεδονία – Σκόπια»


Η διγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει όρια. Μήνες τώρα αποφεύγει να τοποθετηθεί ανοικτά εάν θέλει λύση ή όχι στο ονοματολογικό των Σκοπίων. Πολύ περισσότερο να καταθέσει τη δική της πρόταση, αφού μάλιστα δήλωνε ότι διαφωνούσε με την κυβέρνηση. Ετσι, το μόνο που έκανε, ήταν...
να αναμασά κουραστικά τι δεν θέλει. Οχι τι θέλει. Οποια πρόταση για ονομασία της γείτονος και να έπεφτε στο τραπέζι, όλο και κάτι στραβό θα «ανακάλυπτε» για να διαφωνήσει. Στην πραγματικότητα, ήθελε να αποφύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την επίλυση του ονοματολογικού για καθαρά μικροπολιτικούς και εσωκομματικούς λόγους. Ετσι, ενώ αρχικά παραδεχόταν ότι οι συνθήκες στην πΓΔΜ είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν για να λυθεί το πρόβλημα, στη συνέχεια ξεκίνησε το γαϊτανάκι ότι δεν έχει δεν έχει ωριμάσει ακόμα, και ότι πρέπει να το αφήσουμε για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια.

Πρόσφατα, προστέθηκε και μια ακόμη πράξη στο θέατρο του παραλόγου της ΝΔ. Εν πλήρη συγχορδία, οι λαλίστατοι τομεάρχες Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ, κ.κ.Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας, εμφανίστηκαν -σε «σπαρακτικούς» τόνους- να διαβεβαιώνουν ότι δεν θέλουν να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στη νέα σύνθετη ονομασία της γείτονος. Παρά ταύτα, όμως, και αφού προηγουμένως είχαν ανοίξει τους κρουνούς κροκοδείλιων δακρύων, μετά κλαυθμών και οδυρμών σημείωναν πως δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια. Και δεν είναι μόνο οι δυο τους. Τα ίδια είπε εσχάτως και ο επικεφαλής του κόμματός τους, κ.Κυριάκος Μητσοτάκης. ο οποίος σε μια επίδειξη νέων κυβιστήσεων, ανέφερε, μιλώντας στην τηλεόραση Σκάι, ότι δύσκολα θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Κάτι, μάλιστα, που προκάλεσε τις αντιδράσεις -ακόμα και φίλα προσκείμενων στη ΝΔ- Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία τον εγκάλεσαν διότι «θολώνει τα νερά» για το όνομα.

Κρεσέντο υποκρισίας

Πρόκειται για την πολλοστή επίδειξη πολιτικής υποκρισίας εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιοι μιλάνε; Αυτοί ακριβώς που διαπραγματεύονταν, ως κυβέρνηση, με την πρώην κυβέρνηση της πΓΔΜ, του ακραίου εθνικιστή, Νίκολα Γκρουέφσκι, την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια». Πόσο μάλλον, χωρίς καν να έχουν θέσει ως όρο για αυτή την ονομασία -την οποία έχει απορρίψει η σημερινή κυβέρνηση- το erga omnes (ισχύς της νέας ονομασίας εντός της χώρας και παγκοσμίως) και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος.
Βέβαια, ο κ.Κουμουτσάκος σήμερα κάνει λες και έχει περιέλθει σε κατάσταση αμνησίας, και δεν θυμάται τίποτα. Ιδού, όμως, τι δήλωνε στις 11 – 1 – 2007, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, ο ίδιος, ως εκπρόσωπος τότε του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Οταν ερωτήθη εάν η «συγκεκριμένη ονομασία, “Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια – Σκόπια” αποτελεί βάση» διαπραγμάτευσης για την τότε ελληνική κυβέρνηση, απάντησε: «Αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιεί πλήρως την ελληνική πλευρά».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, θεωρούσε την πρόταση που είχαν υποβάλλει τότε τα Σκόπια ως βάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση του προβλήματος. Κι όμως, με μια τέτοια ονομασία πήγαινε περίπατο η πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων να υπάρχει προσδιορισμός (γεωγραφικός ή χρονικός) πριν από το όνομα «Μακεδονία» και όχι πριν το «Δημοκρατία» ή μετά το «Μακεδονία». Εξάλλου, σε μια τέτοια περίπτωση, η νέα ονομασία δεν θα διέφερε σχεδόν σε τίποτα από αυτήν που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα τα Σκόπια («Δημοκρατία της Μακεδονίας»), και βέβαια δεκάδες χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και οι υπερδυνάμεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία προσπαθεί να κρύψει η ΝΔ όπως τις κάθε λογής βρωμιές κάτω από το χαλί.

Βέβαια, για να μην αδικούμε τον κ.Κουμουτσάκο, είχε πει ότι η συγκεκριμένη ονομασία δεν ικανοποιούσε «πλήρως» (!) τις ελληνικές θέσεις. Τι δεν τον ικανοποιούσε; Οτι υπήρχε παύλα στο ενδιάμεσο, ανάμεσα στο «Μακεδονία» και τα «Σκόπια»; Αν είναι αυτός ο λόγος, να διευκολύνουμε τη ΝΔ να βγει από τη δύσκολη θέση. Εξάλλου, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ.Μάθιου Νίμιτς, ανάμεσα στις πέντε ο ονομασίες που έχει καταθέσει, περιλαμβάνει και το «Μακεδονία (Σκόπια)». Μήπως ο κ.Κουμουτσάκος δεν θέλει την παύλα και επιθυμεί την παρένθεση; Να μας το πει. Αστεία πράγματα, θα πει κανείς, από τους «υπερπατριωτικώς» σκεπτόμενους παράγοντες της ΝΔ, οι οποίοι προσποιούνται τον ανήξερο, για να κρύψουν το αναμφισβήτητο γεγονός ότι σύρονται πίσω από τον «Μακεδονομάχο», κ.Αντώνη Σαμαρά, καθώς και ότι κοροϊδεύουν και λέγουν ξεδιάντροπα ψεύδη στον ελληνικό λαό.

Εάν, από την άλλη, η σημερινή κυβέρνηση είχε δεχτεί αυτή την ονομασία («Μακεδονία -με παύλα ή παρένθεση- Σκόπια), και τι δεν θα άκουγε περί «εθνικής προδοσίας» από τη ΝΔ. Τώρα, όμως, η ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα και προσποιείται ότι δεν ξέρει τίποτα για τον … φόνο. Να υπενθυμίσουμε ότι, από το 1993 και μετά, πολλάκις η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε  (και, πάντως, όταν κυβέρνηση δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ) πλείστες ονομασίες, όπως: «Νέα Μακεδονία» (Νόβα Μακεντόνιγια), «Ανω Μακεδονία» (Γκόρνα Μακεντόνιγια»), «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια), «Σλαβομακεντόνιγια» (Σλαβομακεδονία), κ.ο.κ. Στην αρχή του 2018, ο κ.Νίμιτς υπέβαλε τις εξής προτάσεις: Ρεπούμπλικα Νόβα Μακεντόνιγια, Σέβερνα Μακεντόνιγια, («Βόρεια Μακεδονία»), Βαρντάρσκα, Γκόρνα, και βέβαια Republika Makedonija (Skopje).

Τώρα, λοιπόν, τι έρχονται να πουν οι Νεοδημοκράτες; Ο μεν κ.Β.Κικίλιας, ο οποίος πάντως εξακολουθεί να δηλώνει υπέρμαχος των συλλαλητηρίων, είπε ότι «δεν θέλουμε τον όρο Μακεδονία αλλά αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια ιστορία πάνω στην οποία περπατάμε», ο δε κ.Γ.Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε ότι η επιδίωξη να μην εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία είναι το «μάξιμουμ». Θαυμάστε πολιτική συνέπεια!

Με όρο «Μακεδονία» και ο Σαμαράς

Οσον αφορά τον κ.Σαμαρά, ο οποίος προ μηνών κάτι είχε πετάξει για κάποια «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων», να του θυμίσουμε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που επικεφαλής ήταν ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο συγκυβερνούσε, ανέφερε: «Επειδή ορισμένοι ακραίοι κύκλοι παριστάνουν τον ανήξερο ή τον έκπληκτο ωσάν να πληροφορήθηκαν τώρα -από την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- τη θέση της χώρας για το όνομα της ΠΓΔΜ, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε τα εξής: Η θέση της Ελλάδος υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία» και όχι πριν τη λέξη «Δημοκρατία» που θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή, έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχει κατ’ επανάληψη δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και διεθνώς σε πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις».

Και προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου: «Επί τη βάσει της θέσης αυτής μετέχει ο Έλληνας εκπρόσωπος στη διαδικασία του ΟΗΕ υπό τον κ.Nimetz. Είναι, υποθέτουμε, προφανές σε όλους ότι η προσωρινή ονομασία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – Τhe former Yugoslav Republic of Macedonia), υπό την οποία εντάχθηκε η γειτονική μας χώρα στον ΟΗΕ το 1993 και με την οποία μετέχει σε πλήθος διεθνών οργανισμών, δράσεων και συναντήσεων, είναι μια σύνθετη ονομασία με επιθετικούς προσδιορισμούς πριν τη λέξη «Δημοκρατία» και όχι πριν τη λέξη «Μακεδονία». Αυτή δε η συνθέτη προσωρινή ονομασία δεν χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), αλλά στους διεθνείς οργανισμούς και στις συναντήσεις και δράσεις που αυτοί οργανώνουν και διμερώς με μεγάλο αριθμό χωρών, αλλά δυστυχώς όχι εσωτερικά, όχι στα διαβατήρια και όχι διμερώς με όσες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία. Αυτή είναι μια κατάσταση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αλλάξει. Η ελληνική υπεύθυνη και καθαρή θέση είναι η μόνη που οδηγεί στην αλλαγή της κατάστασης αυτής».

Υποθέτουμε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ενέτασσε  τότε στους «ακραίους κύκλους» και τον κ. Σαμαρά!

Χρήστος Αλεξίου
πηγή: Στο Κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια: