Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Αποφάσεις για τις κάλπες και αιχμές κατά Φώφης

Κίνημα Αλλαγής
Με την έγκριση της εισήγησης που παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά, στην οποία εμπεριέχονται αποφάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο...
Σταύρος Θεοδωράκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος άφησαν σαφείς αιχμές για τη συλλογική λειτουργία του Κινήματος. 

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, το Κίνημα θα προχωρήσει στη συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Προχωράμε για το σκοπό αυτό, στη συγκρότηση  Επιτροπής με  υπεύθυνο το μέλος του Πολιτικού μας Συμβουλίου και Δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη», δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος, συμπληρώνοντας ότι στην επιτροπή θα συμμετέχουν οι υπεύθυνοι του Τομέα Αυτοδιοίκησης, οι αντίστοιχοι υπεύθυνοι των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και πολιτικά στελέχη.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει «και πάλι τα καταξιωμένα στελέχη που έχουν εκλεγεί» στις περιφέρειες και στους δήμους, για να τονίσει ότι «συγκροτούμε την Επιτροπή για τα ψηφοδέλτιά μας, με υπεύθυνο τον γραμματέα της ΚΠΕ Μανώλη Χριστοδουλάκη» και τη συμμετοχή των γραμματέων των κοινοβουλευτικών Ομάδων και πολιτικών στελεχών.

Παράλληλα με τη διαδικασία, στην Κεντρική Επιτροπή, οι γραμματείς των τομέων του κόμματος είχαν σύσκεψη με τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τρόποι πληρέστερης και αποτελεσματικότερης επικοινωνίας για τη προώθηση των θέσεων και δράσεων του Κινήματος Αλλαγής.

Φώφη: Γιατί ζήτησα εκλογές​
Κατά την ομιλία της (με την οποία άνοιξε και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής), η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. χαρακτηρίζοντάς τα δύο κόμματα εκφραστές της συντήρησης.

Επισήμανε ότι τα στελέχη σε όλη την Ελλάδα αισθάνονται Κίνημα Αλλαγής χωρίς να σημαίνει ότι «ο καθένας δεν είναι περήφανος για την πορεία του και τη διαδρομή του. Αυτό το μήνυμα μας εμπνέει και μας καθοδηγεί και στην κορυφή. Οτιδήποτε άλλο θολώνει το μήνυμά μας. Θα ανταποκριθούμε, θα φανούμε αντάξιοι της απόφασης και της θέλησης της κοινωνικής μας βάσης να προχωρήσουμε, όλοι μαζί».



Η επικεφαλής του κινήματος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ζήτησε εκλογές, έκανε αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις που συγκροτούν μαζί με εκείνες του Γ΄μνημονίου πολύ βαριά «κληρονομιά» για τη χώρα.

Από την κριτική της δεν γλίτωσε και η αξιωματική αντιπολίτευση με την κ. Γεννηματά να την επικρίνει πως αρκείται στο να καταγγέλλει δημόσια την κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά εφαρμόζει τη λογική του «ώριμου φρούτου», για την κατάκτηση της εξουσίας.  

«Οι πραγματικές του προθέσεις φάνηκαν κατά τη Συνέλευση του ΣΕΒ, με την ευθεία επίθεσή του απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις Συλλογικές Συμβάσεις», είπε κι έκανε ειδική μνεία στην αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ιστορική μνήμη των 17αρηδων: «Η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη. Όχι όμως για τη συντήρηση του διχασμού, της διαίρεσης των πολιτών και της λογικής της ρεβάνς. Αυτά είναι που κουράζουν τη νέα γενιά και δεν την ενδιαφέρουν. Αλλά για να μην επαναληφθούν τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος, που ταλάνισαν την ελληνική κοινωνία».



Ειδική αναφορά έκανε η κ. Γεννηματά στους λόγους που την ώθησαν να ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες: «Ζήτησα εκλογές τώρα ακριβώς για να τεθεί ένα τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, για να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός ποιος θα διαπραγματευθεί , με ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ποιος θα εγγυηθεί πειστικά την επόμενη μέρα. Γιατί δεν μπορείς από την μια να προειδοποιείς για κινδύνους και επερχόμενα αδιέξοδα, και από την άλλη να μεταβάλλεσαι σε παρατηρητή των εξελίξεων», υπογράμμισε.

«Όχι» σε άμεσες εκλογές από τον Θεοδωράκη

"Δεν συμφωνώ – και δεν μου είναι ευχάριστο να το επαναλαμβάνω – με το σύνθημα «εδώ και τώρα εκλογές». Όπως είπα και στο ΠΣ- που καθυστερημένα συνεδρίασε- όπως είπα και στην Εκτελεστική Γραμματεία, αυτά τα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν τη δράση μας δεν μπορούν απλώς να εκφωνούνται, πρέπει να συζητούνται, να κατανοούνται από τα στελέχη."

Τις παραπάνω φράσεις χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση της Φ. Γεννηματά να ζητήσει εκλογές, καθώς και την ένστασή του για την (καθυστερημένη, όπως είπε) λειτουργία των οργάνων του Κινήματος. 

Κατά τα άλλα, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι «το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ανοίγει δρόμους και όχι να ακολουθεί τους δρόμους των άλλων. Η θέση μας για το Μακεδονικό, η διεύρυνση των δικαιωμάτων, το νέο Σύνταγμα, ο νέος εκλογικός νόμος, η δυναμική Αυτοδιοίκηση είναι ο δικός μας δρόμος, δεν είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα των αντιπάλων μας». 



Επίσης, τόνισε ότι «πολιτική αλλαγή σημαίνει ότι ετοιμάσαμε τις συνθήκες, ώστε να υπάρξει μεγάλη ανανέωση της επόμενης Βουλής και η επόμενη κυβέρνηση να μην είναι μια από τα ίδια».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ανανέωσης του Κινήματος Αλλαγής με σεβασμό και όχι ενοχοποίηση των διαφορετικών απόψεων. Και επέμεινε στην ανάγκη στους συνδυασμούς του Κινήματος Αλλαγής να υπάρχουν υποψήφιοι βουλευτές που θα εκπροσωπούν τη δυναμική Ελλάδα και όχι απλώς τους κομματικούς μηχανισμούς.

Εσωκομματικό δημοψήφισμα ζήτησε ο Θεοχαρόπουλος 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επανέλαβε την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα για να αποφασιστούν οι μετεκλογικές συνεργασίες, ενώ άφησε αιχμές για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται εντός κινήματος.

Όπως σημείωσε, οι σημαντικές αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται αιφνιδιαστικά και εν στενώ καθώς τα προβλήματα λύνονται με περισσότερη και όχι με λιγότερη δημοκρατία.«Κίνημα Αλλαγής χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής χωρίς τους μη πασοκογενείς, όπως τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΟΤΑΜΙ, είναι απλώς ΠΑΣΟΚ.

«Συγκροτούμε το νέο σοσιαλδημοκρατικό φορέα, κρατώντας μόνο τα θετικά του παρελθόντος. Στόχος μας δεν είναι η ανακύκλωση παθογενειών αλλά η υπέρβασή τους... Ο φορέας που δημιουργούμε δεν μπορεί να είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ αλλά ένας πραγματικά νέος φορέας. Με ανανέωση δομών, πρακτικών και κυρίως του πολιτικού προσωπικού που άσκησε κυβερνητισμό για πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. 

Επεσήμανε, ακόμη, ότι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω εξειδίκευση στα 12+1 προγραμματικά σημεία, που ενέκρινε το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, προειδοποιώντας ότι «θα ήταν επαρκή μόνο εάν κάποιοι επεδίωκαν να οδηγήσουν μετά τις εκλογές την παράταξή μας κατευθείαν στην αγκαλιά του πρώτου κόμματος και μάλιστα χωρίς τις ελάχιστες προγραμματικές εγγυήσεις. Και είμαι σίγουρος ότι κανείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν θα επεδίωκε κάτι τέτοιο. Για αυτό χρειάζεται σοβαρή δουλειά και εξειδίκευση στον προγραμματικό τομέα για να μην γίνουν ξανά τα λάθη του παρελθόντος. Η δημιουργία μίας Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του Κινήματος Αλλαγής θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή».


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: