Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ιταλική «πόρτα» σε πλοίο με δεκάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιταλική «πόρτα» σε πλοίο με δεκάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Aπαγόρευση εισόδου στα ιταλικά λιμάνια για το ερευνητικό και διασωστικό πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες, εξέδωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Στους επιβάτες του, συμπεριλαμβάνονται...
127 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά και 7 γυναίκες που κυοφορούν.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο  Σαλβίνι, ο επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς, που πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο, φαίνεται πως ξεκίνησε να εφαρμόζει αυτό που ο ίδιος θεωρεί «κοινή λογική» για την αποφυγή ναυαγίων και τον περιορισμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, απαγορεύοντας τον ελλιμενισμό του πλοίου και ζητώντας με επιστολή του από τις αρχές της Μάλτας να του επιτρέψουν να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι, στη φάση αυτή, τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.





Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το πλοίο Aquarius, το οποίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterranèe και συνεργάζεται και με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, μεταφέρει ανθρώπους που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Λιβύη και διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων, την περασμένη νύχτα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σαλβίνι έγραψε: «Στη Μεσόγειο υπάρχουν πλοία με σημαία Ολλανδίας, Ισπανίας, Γιβραλτάρ και Μεγάλης Βρετανίας. Και υπάρχουν ΜΚΟ γερμανικές και ισπανικές, υπάρχει η Μάλτα που δεν δέχεται κανέναν, η Γαλλία που απωθεί στα σύνορα, η Ισπανία η οποία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα, ουσιαστικά όλη η Ευρώπη φροντίζει τα συμφέροντά της. Από σήμερα και η Ιταλία αρχίζει να λέει όχι στο εμπόριο ανθρώπων, όχι στις μπίζνες της λαθρομετανάστευσης. Ο στόχος μου είναι να μπορέσω να εγγυηθώ μια ήσυχη ζωή στους νέους αυτούς στην Αφρική, και στα παιδιά μας στην Ιταλία».

Η θέση του, επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, αναμένεται να προκαλέσει σειρά εντάσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με σειρά χωρών μελών της.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο οποίος χαρακτηρίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που σώζουν μετανάστες «θαλάσσια ταξί», είχε καλέσει την Παρασκευή το NATO να βοηθήσει την Ιταλία να υπερασπιστεί τις νότιες ακτές της.

Ωστόσο ο Σαλβίνι δεν έχει δικαιοδοσία στα λιμάνια και δεν είναι σαφές εάν η στάση του θα ακολουθηθεί σε τοπικό επίπεδο. Ο δήμαρχος της Νάπολης, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον αρχηγό της Λέγκας, έκανε γνωστό ότι το Ακουάριους είναι καλοδεχούμενο. «Η Νάπολη είναι έτοιμη, χωρίς κεφάλαια, να σώσει ζωές», τόνισε ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής το 2018 αποπειρώμενοι τον επικίνδυνο διάπλου της κεντρικής Μεσογείου. Ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο το 2017 υπολογίζεται ότι είχε φθάσει τους 2.853.

Η Μάλτα αρνήθηκε να υποδεχθεί το πλοίο

Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί, όπως απαίτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας, το πλοίο που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει πάνω από 600 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο. Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Η Μάλτα αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απαίτηση που πρόβαλε νωρίτερα την Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση, με μια κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, αρμόδιων για τον έλεγχο των ιταλικών ακτών.

Η μαλτέζικη κυβέρνηση, ανέφεραν οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση, «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και «για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το Aquarius προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό».

Το Ακουάριους, το πλοίο που μισθώνει η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Μεσόγειος SOS (SOS Mediterranee), περισυνέλεξε 629 μετανάστες κατά τη διάρκεια έξι χωριστών επιχειρήσεων στα ανοικτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Εκπρόσωπος των αρχών της Μάλτας όμως δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.

Το πλοίο έπλεε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και της Σικελίας και ανέμενε άδεια για να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε σε ένα λιμάνι.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: