Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν τις αγορές, όμως η Ελλάδα είναι...
πιο θωρακισμένη από παλαιότερα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει και για την μετά το μνημόνιο εποχή.
«Περνάμε πλέον από την επίβλεψη των μέσων και των στόχων στην επίβλεψη μόνον των στόχων», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την επόμενη μέρα της εξόδου από το Μνημόνιο, σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρχουν ούτε νέες δεσμεύσεις, ούτε νέα προαπαιτούμενα και φυσικά ούτε νέες εκταμιεύσεις (τις οποίες, αντιθέτως με αυτά που λέει η ΝΔ), δεν θα τις χρειαζόμαστε».
Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι η Γερμανία είναι βασικός παράγοντας σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέους προσθέτοντας ότι υπάρχει η απόφαση του Eurogroup του περσινού Ιουνίου, όπου διατυπώνεται το πλαίσιο για ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι η καταστροφολογία για άλλη μια φορά δεν επαληθεύεται, ότι τα αντίμετρα υπάρχουν και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έρθει μπροστά το αφορολόγητο». Σημειώνει ότι θα καταγραφεί και στο Μεσοπρόθεσμο ότι «όχι μόνο φτάνουμε το 3,5%, αλλά δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις/αύξηση δαπανών (ή ένα μείγμα αυτών) για κάθε χρόνο ανάμεσα στο 2019 και το 2022». Εξηγεί ότι δηλαδή, «πέραν των 700 εκατ. -που ανέφερε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός- τα οποία θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις και τα επόμενα χρόνια, ο οποίος μάλιστα θα διευρύνεται κάθε χρόνο».
Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών μετά την έξοδο από το μνημόνιο επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για προσωπικούς σχεδιασμούς. Δηλώνει ότι δεν έχει υποβάλει ποτέ την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ότι «διαφωνίες έχουν υπάρξει, πράγμα φυσιολογικό και εποικοδομητικό», για να προσθέσει: «Ο Αλέξης, να τού το αναγνωρίσουμε, δεν είναι ούτε αυταρχικός ούτε εγωπαθής. Και τα βρίσκουμε».
Μίλησε, ακόμη, και για την κίνηση των «53», η οποία έχει απασχολήσει αρκετές φορές την επικαιρότητα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει ότι είναι ιδεολογικό και κριτικό ρεύμα στο καταστατικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και μ' αυτή την έννοια δεν μιλά μόνο για τη δημοκρατία στο κόμμα και τη λειτουργία των οργάνων, αλλά εντοπίζει και τις αστοχίες στην άσκηση της πολιτικής. Σημειώνει ότι η δημόσια άσκηση κριτικής είναι δημοκρατία σε ένα κόμμα.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου