Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ζητείται «μικρή συμφωνία» και χρηματοδοτική λύση έως τις 11 Μαίου

Με το – γνωστό πλέον – «μαστίγιο και καρότο» από τους πιστωτές και με την ελληνική πλευρά σταθερή στην γραμμή της «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» κορυφώνονται αυτό το 24ωρο οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.
Κομβική, πάντως, γι αυτή τη «μικρή, ενδιάμεση συμφωνία» θα είναι η στάση της ΕΚΤ, καθώς κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν καθαρά πως «αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί το λάθος της 20ης Φεβρουαρίου» και ότι η εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου προϋποθέτει τη ρητή δέσμευση για μερική έστω ομαλοποίηση της χρηματοδότησης – το πιθανότερο, μέσω της αύξησης του πλαφόν για τις αγορές εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει και να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πριν υπάρξουν εγγυήσεις για αποδέσμευση ρευστότητας από την Ευρώπη.
Σ’ αυτό πλαίσιο, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες μετέφεραν εικόνα θετικού κλίματος και προόδου στο Brussels Group, ενώ και από την πλευρά των πιστωτών οι τόνοι φάνηκαν να πέφτουν χθες με το… μαστίγιο να εγκαταλείπεται και να επιστρατεύεται το καρότο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις απειλές περί «Plan B», χθες εμφανίστηκε πιο ήπιος δηλώνοντας ότι «οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις δείχνουν πρόοδο κι αυτό είναι κάτι θετικό». Επανέλαβε, πάντως, ότι είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς ότι το κλίμα άλλαξε και τόνισε και πάλι πως στόχος είναι να υπάρξει μια «σταθερή συμφωνία» με την Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντα με ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους από τις Βρυξέλλες, χθες στο τραπέζι του Brussels Group μπήκαν θέματα φορολογίας, ενέργειας και δημοσιονομικών στόχων. Οι διαβουλεύσεις έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν τουλάχιστον έως απόψε το βράδυ, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και αύριο Κυριακή εάν κριθεί αναγκαίο. Η πρώτη επιμέρους προσέγγιση, δε, φαίνεται να έχει ήδη επέλθει στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως μετέδωσαν το Bloomberg και η Wall Street Journal, η Ελλάδα και οι πιστωτές βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για την πώληση έως και του 51% του ΟΛΠ, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων καθώς και μειοψηφικού πακέτου της ΔΕΣΦΑ.
Στην Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι μια τέτοια συμφωνία κινείται εντός των ορίων που έχει θέσει η κυβέρνηση και εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές αντιρρήσεις. Κατά τα ίδια στελέχη, διαχειρίσιμες, θεωρούνται – επί του παρόντος τουλάχιστον – και οι προειδοποιήσεις από την πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία, όπως σημείωναν, δεν έχει πρόθεση να τορπιλίσει «έναν πραγματικά έντιμο συμβιβασμό».

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: