Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Χαμένοι στη μετάφραση για την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ

Την εύλογη ανησυχία των απολυμένων της ΕΡΤ για την τύχη των κτιρίων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ ανά την Ελλάδα, που εκφράστηκε μετά τον διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ για την εκτίμηση της περιουσίας της, προσπάθησαν να κατευνάσουν από την κυβέρνηση. Το μείζον ωστόσο ζήτημα, στο οποίο δεν δόθηκε απάντηση, είναι... αν η νέα ΕΡΤ θα παραλάβει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατείχε η προηγούμενη τηλεοπτική εταιρεία, η οποία είναι εγγεγραμμένη στους λογαριασμούς της ειδικής υπηρεσίας εκκαθάρισης του υπουργείου Οικονομικών, υπό την Αφροδίτη Γουγά.
Η ΝΕΡΙΤ, η οποία προκήρυξε διαγωνισμό εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας της για «λόγους ισολογισμού», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διοίκησης, κατέχει με διάταξη νόμου μόλις 21 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Η ΕΡΤ, ωστόσο, είχε στην κατοχή της πολύ περισσότερα. Στην έκθεση εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας της το 2010 η αξία των ακινήτων της είχε προσδιοριστεί στα 282 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ακινήτων της ΕΡΤ ΑΕ αναφέρεται αναλυτικά στον ισολογισμό του 2011, υπό τη διοίκηση του Λάμπη Ταγματάρχη. Ο ισολογισμός αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και από αυτόν προκύπτει πως στην ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ υπήρχαν δεκάδες οικόπεδα σε όλη τη χώρα, ενώ αναγράφονταν και τα συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα καθενός από αυτά. Η λειτουργία της νέας ΕΡΤ θα γίνει με τον νόμο της ΝΕΡΙΤ. Πρακτικά, δηλαδή, η νέα εταιρεία δεν θα διαθέτει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της προηγούμενης εταιρείας και θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της περιουσίας της ΕΡΤ στο υπουργείο Οικονομικών! Η επεξηγηματική δήλωση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, με την οποία επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αντιδράσεις για την τύχη των κτιρίων της ΕΡΑ στο νησί, δεν μπορεί να αποκρύψει το ζήτημα.
Στο νομοσχέδιο για την επαναφορά της ΕΡΤ, στο άρθρο 16 για τις «λοιπές μεταβατικές διατάξεις» και στην παράγραφο 5, επιβεβαιώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ. Ορίζεται ότι «η ΕΡΤ και οι θυγατρικές της συνεχίζουν να υπάγονται σε καθεστώς εκκαθάρισης» και το έργο «πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν μήνα από την ισχύ του νόμου». Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί, ο εκκαθαριστής θα πρέπει να παραδώσει όλο το υπάρχον υλικό σε νέο εκκαθαριστή, που θα οριστεί με απόφαση των αρμόδιων υπουργών.
typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: