Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πληρώσαμε αυξήσεις στη ΔΕΗ λόγω του λουκέτου στην ΕΡΤ!

ΛΑΓΗΕ
Δύο χρόνια μετά το λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση, συνεχώς αποκαλύπτονται νέες επιπτώσεις. Όπως το ότι ένας από τους βασικούς λόγους των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2013 και μετά είναι η κατάργηση του τέλους υπέρ του ΛΑΓΗΕ από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ ΑΕ! Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε ήδη τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, για τις οποίες ο ΛΑΓΗΕ έλαβε το 2013 το πράσινο φως από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Σε... ό,τι αφορά την ΕΡΤ, το 2012 είχε επιβληθεί η υποχρέωση απόδοσης υπέρ του ΛΑΓΗΕ ποσοστού 25% από το ανταποδοτικό τέλος, διάταξη που αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι πολίτες, δηλαδή, πλήρωναν για τη λειτουργία της τηλεόρασης και με τα χρήματα αυτά πριμοδοτούσαν και την πράσινη ενέργεια. Με το λουκέτο στην ΕΡΤ ΑΕ τον Ιούνιο του 2013 ο ΛΑΓΗΕ δηλώνει πως έχασε περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΡΤ!
Συγκεκριμένα, στην απόφαση της ΡΑΕ με αριθμό 323, τον Ιούλιο του 2013, δηλώνεται πως τα έσοδα από το τέλος της ΕΡΤ το πρώτο εξάμηνο του 2013 υπολογίζονταν σε 34,61 εκατ. ευρώ και το δεύτερο εξάμηνο σε 35,16 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες αυτές μετακυλίστηκαν, με την ίδια απόφαση, στους καταναλωτές της ΔΕΗ! Δεν είναι ακόμη γνωστό αν με την επαναφορά της ΕΡΤ ΑΕ θα επανέλθει και το ειδικό τέλος υπέρ του ΛΑΓΗΕ, καθώς η εν λόγω διάταξη της υπουργικής απόφασης του 2012, του υπουργού Περιβάλλοντος, θα καταργηθεί.
typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: