Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Καθαρές κουβέντες

 


Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το θέμα αυτό είναι μείζον και πρέπει να επιλυθεί με πολιτική διαπραγμάτευση, γι' αυτό ζήτησε τη συνάντηση κορυφής.


Ο πρωθυπουργός, με την παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής, επεσήμανε την αντίφαση από τη μια να δέχεσαι, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και από την άλλη, όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, να σε κατηγορούν για ...μονομερή ενέργεια! Υπάρχει αντίθεση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση, και σε εκπροσώπους θεσμών, που σηκώνουν κόκκινες κάρτες.
Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Βάση αυτής της συμφωνίας δεν είναι οι μνημονιακές πολιτικές της σκληρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά το πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το οποίο υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup. Επί αυτών των μεταρρυθμίσεων πρέπει να γίνει η αξιολόγηση και όχι να επιχειρείται νεκρανάσταση του Μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το θέμα αυτό είναι μείζον και πρέπει να επιλυθεί με πολιτική διαπραγμάτευση, γι' αυτό ζήτησε τη συνάντηση κορυφής. Το δεύτερο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι η άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας της χώρας με την επιστροφή στην Ελλάδα του 1,9 δισ. που είναι τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και η διεύρυνση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Η Ελλάδα δεν ζητάει ιδιαίτερη, αλλά ισότιμη μεταχείριση μεταξύ εταίρων, προκειμένου να επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός.
Η κυβέρνηση, στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, χρειάζεται τη στήριξη και των άλλων κομμάτων. Μήνυμα ενότητας απέναντι στους εταίρους εστάλη από την ελληνική Βουλή με την ευρύτατη στήριξη των ρυθμίσεων για την ανθρωπιστική κρίση. Ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ., όμως, δίνει τη στήριξή του, όταν τη δίνει, με μισή καρδιά, ενώ ποντάρει στο σενάριο, ή τον ευσεβή πόθο, της παρένθεσης.
Ο Σαμαράς, μετά την ατυχή δήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από ένα μήνα, στην έκδοση της οποίας πρωταγωνίστησε και με την οποία καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα "να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης", προχώρησε σε νέο ατόπημα. Την ώρα που μιλά για στήριξη της νέας κυβέρνησης "σε κάθε θετικό βήμα", την εγκαλεί επειδή ισχυρίζεται ότι "βουλιάζει στην αβεβαιότητα" τη χώρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν τα πλεονάσματα και η ανάπτυξη που πέτυχε ο ίδιος σε δυόμισι χρόνια.
Επομένως ο Σαμαράς δεν στηρίζει πραγματικά τη διαπραγμάτευση που κάνει η νέα κυβέρνηση μετά την εντολή του ελληνικού λαού στις εκλογές, αλλά επιμένει στη γραμμή των μνημονιακών πολιτικών. Ενώ στα λόγια ζητεί "να βρεθεί συμφωνία το ταχύτερο", στην πράξη στρέφει τα πυρά του κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης επειδή αυτή αμφισβητεί την πολιτική που βύθισε το ΑΕΠ, εκτίναξε την ανεργία και οδήγησε στην ανέχεια χιλιάδες συνανθρώπους μας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, ζήτησε αλλαγή πολιτικής, πράγμα που επίμονα δείχνουν να αγνοούν ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. και ο σκληρός πυρήνας της Ευρωδεξιάς.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: