Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Στο Βερολίνο για να την πείσει ο Αλέξης Τσίπρας

Στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. «Ο χρόνος τελειώνει. Η κυβέρνηση αυτή έχει τώρα μια τελευταία ευκαιρία να δείξει πως θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη», διαμηνύουν στην ελληνική κυβέρνηση Γερμανοί αξιωματούχοι και διαμορφωτές γνώμης.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει με στόχο να... οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο - δύο πολιτικοί που εκφράζουν τα δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρώπη, ενώ οι συζητήσεις τους διεξάγονται υπό το φως των διαβουλεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους στο επίπεδο της «Ομάδας των Βρυξελλών».
Το πρόγραμμα
Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα κατά τις 11 π.μ. από την Αθήνα. Στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα) θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.
Στις 7μ.μ. (τοπική ώρα) θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε λίγες ερωτήσεις και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός στις 17:00 (τοπική ώρα), από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Στις 19:00 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στις 20:00 θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.
Ο «φάκελος Τσίπρα»
Οι τομείς στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο ραντεβού στην καγκελαρία αφορούν την προσέλκυση εσόδων αλλά και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους. Αναφορικά με τα έσοδα, το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν μπορούν να αποστραγγίζονται τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, αλλά έχει έρθει η ώρα να πληρώσουν και εκείνοι που δεν πλήρωσαν το «μερτικό» τους στην κρίση.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί και με κατεστημένα συμφέροντα όσο ψηλά κι αν φτάνουν, όπως διαμηνύει ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του.
Σχετικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν θα περιλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα, ενώ το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων πιθανότατα θα εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο, συμπίπτοντας δηλαδή με τη λήξη της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης.
Προσμονή στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο αναμένουν με ανυπομονησία τον Έλληνα πρωθυπουργό, όχι μόνον για να ακούσουν από πρώτο χέρι τις απόψεις του, αλλά και επειδή ζητούν άμεσα μια λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων.
Χαρακτηριστικές, όμως, για το τι αναμένουν οι Γερμανοί από τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. Ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε ότι «δεν σκεφτόμαστε τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να παρουσιάσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων.
Πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για τη συλλογή φόρων και να διαγράψει τα προνόμια των εφοπλιστών. Ο χρόνος τελειώνει. Η κυβέρνηση αυτή έχει τώρα μια τελευταία ευκαιρία, να δείξει πως θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη. Καλό θα ήταν, επίσης, να εξηγήσει στους Ελληνες πολίτες ότι, χωρίς τα πακέτα βοήθειας, η χώρα θα είχε εδώ και καιρό χρεοκοπήσει».
Σε διαφορετικό πνεύμα, αλλά επιμένοντας στις μεταρρυθμίσεις, έκανε δηλώσεις και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Οπως είπε «και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειλικρίνειας. Η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί ότι άλλες χώρες, για να δείξουν αλληλεγγύη, περιμένουν μεταρρυθμίσεις και ανταλλάγματα. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της Ε.Ε. και η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσουν πως δεν αρκεί να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και ότι πρέπει να μειωθεί η κοινωνική αγριότητα απέναντι στον ελληνικό λαό. Ελπίζω η επίσκεψη Τσίπρα να βοηθήσει, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις. Δεν πρόκειται για μια ελληνογερμανική διαμάχη, αλλά για μια κοινή ευρωπαϊκή δίκαιη λύση».
Εξάλλου, ο Γερμανός οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής των Σοφών της γερμανικής οικονομίας, με δηλώσεις του στην Ντόιτσε Βέλε, υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μέχρι τώρα συνεργάσιμη, ότι φταίει για την ένταση των σχέσεων, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε τυφώνα, προσπαθώντας να οδηγήσει το πλοίο. Η Ελλάδα έλαβε υπερβολική δόση λιτότητας. Τις περασμένες εβδομάδες ζήσαμε κλιμάκωση της έντασης και σε αυτό φταίει καθαρά η ελληνική κυβέρνηση, διότι δεν ήταν συνεργάσιμη, για να μην πω προκλητική».
Ο ίδιος προτείνει να φορολογηθούν περισσότερο τα μεγάλα εισοδήματα στην Ελλάδα και να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Οπως τόνισε, «εδώ υπάρχει το γερμανικό μοντέλο της κατανομής των οικονομικών βαρών που υιοθετήσαμε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την επιβολή μιας εφάπαξ εισφοράς ύψους 50% στους πλουσίους, πληρωτέα σε 30 χρόνια. Νομίζω πως αυτό θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: