Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Διχασμένη (και ζαλισμένη) Ελλάς παρελαύνει

Η (αριστερή;) Ελλάδα παρέλασε ελαφρώς… ζαλισμένη σήμερα στο Σύνταγμα και το εθνικό φρόνημα δίχασε «κοσμοπολίτες» και «πατριώτες».
Η στρατιωτική παρέλαση της «λαϊκής συμμετοχής», με την υπερπαραγωγή των F-16, των τεθωρακισμένων και της φιέστας με τα δημώδη άσματα προκαλεί πολιτικό τραγέλαφο και – αν μη τι άλλο – ιδεολογική θολούρα.
Εν μέσω, δε, της γενικής θυέλλης, δύο βασικά ερωτήματα μένουν ακόμη αναπάντητα:
*Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσέγγιζε άκρως επιφυλακτικά τις επικές στρατιωτικές παρελάσεις συναίνεσε, ως κυβέρνηση, στο υπερθέαμα του Πάνου Καμμένου;
*Ποιο ήταν..., εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, το κόστος του μηχανοκίνητου και… ιπτάμενου υπερθεάματος;
Στο πρώτο ερώτημα, η απάντηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε απλώς «το χατίρι» του συγκυβερνώντος υπουργού Αμυνας δεν είναι από μόνη της πειστική. Η… όλη αλήθεια και το ρεπορτάζ λέει πως υπήρξαν κι αρκετά αριστερά στελέχη της κυβέρνησης που υπέκυψαν στον πειρασμό μιας «στρατιωτικο-κοινωνικής» ανάτασης του εθνικού φρονήματος στην κορύφωση της εθνικής διαπραγμάτευσης. Mένει να δείξει η πάροδος της ημέρας εάν η εν λόγω πολιτική σύλληψη ήταν ορθή ή θα γίνει επικοινωνιακό μπούμερανγκ. Επί του παρόντος, πάντως, πυροδότησε και δημόσια εσωκομματικά παρατράγουδα, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη και την Ρένα Δούρου να ανταλλάσσουν πυρά μέσω twitter:
«Θερμή παράκληση προς συναρμόδιους: Οι εθνικές επέτειοι να εορτάζονται στο μέλλον, διαφορετικά. Με λιγότερα έξοδα και χωρίς πολύ «ταρατατζούμ», έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να δεχθεί την εμφανώς αιχμηρή απάντηση από την Περιφερειάρχη: «Θερμή παράκληση προς τιτιβίζοντες: Τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με 140 χαρακτήρες. Άλλο η πολιτική άλλο η αυτοπροβολή...».
Στο δεύτερο ερώτημα, εκείνο του κόστους, μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση, οι εκδοχές είναι ουκ ολίγες: Με βάση στοιχεία από απαντήσεις στο Κοινοβούλιο, το 2010, η παρέλαση της 25ης Μαρτίου για την Αθήνα ανερχόταν σε 840.000 ευρώ. Μέχρι το 2009, και οι δύο παρελάσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης, φέρονται να κόστιζαν περί τα εκατομμύρια ευρώ. Αργότερα, το 2014 και στην κορύφωση της κρίσης, το κόστος φάνηκε να πέφτει για την παρέλαση της Αθήνας στις 300.000 ευρώ.
Αποτιμάται όμως η εθνική ανάταση; ( ίσως ρωτούσαν οι καλόπιστοι). Πιθανότατα όχι, ακόμη και σε εποχές ανθρωπιστικής κρίσης. Ενίοτε, όμως, μπορεί και να τιμάται περισσότερο με μια απλή επιστολή – σαν αυτή που έστειλε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στα σχολεία για την εθνική επέτειο:
«…Με ανάλογη αφορμή», καταλήγει η επιστολή, «αξίζει να θυμόμαστε εκείνο που εξακολουθούν να μας λένε οι επαναστάτες του παρελθόντος. Γιατί ένας λαός ίσως χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του: Κάθε φορά που θα είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη, κάθε φορά που θα χρειαστεί να ξαναπούμε όλοι μαζί: “Εμείς, ο λαός”».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: